przemo-h Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witam! Czy ktoś próbował połączenia tych dwóch produktów przy szybkim starcie zbiornika z zarybieniem, ale z dojrzałą biologią? Dużo się ostatnio dzieje i w skrócie przybliżę perypetie. Operacja jest trochę skomplikowana, ale mimo wszystko uparłem się, że moich kochanych zwierzaków nie wydam do Zoologa! Obecnie jestem bez zbiornika, w mieszkaniu tymczasowym, a część mojej mbuny jest w dobrych rękach 100 km poza moim miastem. Muszę odebrać ryby za miesiąc, więc zamówiłem tymczasowy zbiornik 100x50x45. Mbuniaki pozostaną w nim do czasu, aż przeprowadzę się do mieszkania docelowego. Akwarium tymczasowe mogę zalać wodą kilka dni wcześniej i uruchomić Unimaxa 250. W zbiorniku, gdzie znajdują się obecnie ryby jest podłączony mój AquaEl Circulator 2000 z gąbką i biologią w oryginalnej puszce. Ryb jest 20 szt, z czego tylko Maisony (2+2) i kulfony Chilumba (1+2) są wyrośnięte, a reszta ok. 6cm. Co myślicie?
kwiq Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Przemek, ja miałem podobny start i dałem tylko Bio Digest i pod ręką miałem Kordona Amquel Plus - nawet się nie przydał 1
eljot Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Ile czasu w tym małym szkiełku bedą "wegetować" ?
przemo-h Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Godzinę temu, eljot napisał: Ile czasu w tym małym szkiełku bedą "wegetować" ? 1-2 miesiące muszą powegetować. Tragedii ogólnie nie ma. Napisałem, że część z nich jest wyrośnięta, ale dokładniej samiec Maisona ma 11,5 cm, a Chilumba 11cm.
eljot Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Myślę ża dadzą radę częstsze podmiany i parametry powinny być ok. W tym unimaxie będzie stara ceramika czy nowizna ?
przemo-h Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Niestety nowa. Nie będzie nic z tego dojrzałego zbiornika poza tą gąbką i garścią biologii z Cyrkulatora. Mogę ewentualnie podmienić trochę biologii z kubełka kolegi.
eljot Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, przemo-h napisał: Mogę ewentualnie podmienić trochę biologii z kubełka kolegi. Zrób to koniecznie, będziesz wpuszczał sporo ryb do niewielkiego litrażu. 1
iquitos68 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 13 godzin temu, przemo-h napisał: Niestety nowa. Nie będzie nic z tego dojrzałego zbiornika poza tą gąbką i garścią biologii z Cyrkulatora. Mogę ewentualnie podmienić trochę biologii z kubełka kolegi. Może warto wyhodować nieco biologi. Kiedyś ktoś pisał, że biologię można przetrzymać w wiadrze w którym wymusimy przepływ wody. Myślę, że w takim wiadrze możemy też wyhodować biologię od zera.
rekawiczka Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 a rozwazales pozyczenie dojrzalej biologii i wlozenie jej do unimax'a? byl na forum taki watekSent from my iPhone using Tapatalk
Shymoon Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Przemku, tak OT, Zdecydowałeś się może na plastikowy baniak? Szym
Rekomendowane odpowiedzi