Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszyskich !!

Jestem świeżym posiadaczem akwarium malawi, zwykłe  akwaria już miałem. Nowy nabytek 160x55x50

Od wczoraj wpuscilem rybki 15 yellow, 4 saulosi, wszystko było  robione na wariata i na szybko, ale myślę że  zrobiłem  wszystko dobrze. Nowe akwarium zalałam starą wodą ok 250L dodałem świeżej 80 L, rybki wpuszczane po około 2 h jak filtr przemienił wodę. Filtr kubełkowy EHEMI 600l/H. Dodałem do zestawu 2 falowniki 420l/h oraz dwie grzałki 300 W, taka moc ze względu że  mieszkam na kempingu i akwarium stoi w dobudowce bez ocieplenia, temperatura wody 25 stopni. 

Mam problem tylko z jedną rybą yellow pływa w pionie dziobem do tafli wody, co się dzieje z nią?20190404_115518.thumb.jpg.46ef440b130dda4bc6b8600bf134b704.jpg

Opublikowano

Coś chyba nie do końca z tą obsadą bo widzę dwa maingano ;). Czy filtr był przeniesiony z działającego akwa czy nówka ? Jeśli całkowicie nowy to pewnie bedą problemy (poczytaj o cyklu azotowym). 

O prawidłowy strat akwarium pytaj w odpowiednim dziale.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zostało przeniesione ze starego akwarium, również  woda ok 230l Filtr nie  czyszczony. Piasek również  ze starego miejsca tylko został przeplukany.

I tylko ta jedna tak kulawo pływa 

Obsada wzięta od starego właściciela, a to stary wiatrak i to akwarium miał 25 lat. Więc chyba wiedział co robi ? 

Na zdjęciu ta ryba, ma tak od wczoraj

Dzięki za porady 😉

15547327704354905100672051032360.jpg

Edytowane przez Tomi86
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomi86 napisał:

Piasek również  ze starego miejsca tylko został przeplukany.

Czyli tak jaby był nowy piasek. Cała biologia zabita przez płukanie.

Czy filtr też wypłukałeś, czy całkowicie nieruszany?

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 1
Opublikowano
Filtr nie naruszony oraz stara woda
W sumie woda w tym przypadku jest najmniej istotna i właściwie bezużyteczna. Trzeba było piasek w niej wypłukać, a wlać świeżej wody. Grunt, że w filtrze masz dojrzałą biologię, powinieneś ją teraz wspomóc dolewając do akwarium ampułkę BioDigest

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Parametry dobre to znaczy jakie? 

Wygląda  ma przytrutą  I tak obok  w kamieniach równiež .Czy przynajmnie fitr czyściłeś w wodzie z  funkcjonującego akwarium ?  Czy wsadziłeś z całym syfem do nowego "czyściutkiego" akwarium ?

Opublikowano (edytowane)

Chlor 0 / ph 7,2 / KH 8-9 / GH >7 / NO2 0 / NO3 8-15 

Takie mam parametry,

Filtr nie czyszczony żeby bakterie były, kamienie również  z glonami nie myte ze starego zbiornika. Piasek też nie był bardzo mocno plukany, tylko trochę żeby pozbyć się pływających odchodów 

15547452400913088172902061268439.jpg

A jak żarcie sypne to od razu wszystkie takie żwawe się robią, i nie siedzą  w norach

20190408_194542.jpg

IMG-20190408-WA0015.jpeg

15547574216213959673848934134574.jpg

Edytowane przez Tomi86

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
    • @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.