Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Falcowski napisał:

Tylko na czym wtedy trzymać glony, jak nie na kamieniach?

U mnie są glony na tle i bocznej szybie, a kamienie mam czyste :P

Opublikowano

Witam. Chciałem podpiąć się do tematu i prosić o porady . Mam problem z zielonym glonem na piasku w moim 450l baniaczku , tak naprawdę myślałem , że pojawi się na kamieniach . Jednak na skałkach są pp okrzemki. Z pomiarów wody i wartości porównanych z tabelą wynika , że powinno być zielono wszędzie . Parametry wody to PO4 00,mg/l,  NO3 20mg/l ( a nawet bym powiedział między 20-50 mg/l ) NO2 0, GH 7, KH 9, SiO2 0,8 mg/l ( wiem , że powinno być 0,2 ). Akwarium oświetlają 4 świetlówki T8 54W przez 11 godzin , filtracja kubełek 1500l z prefiltrem ( wkład między innymi ceramika , keramzyt, purigen , 500ml Phosguard , wewnętrzny aquael turbo 650 , cyrkulator  7500l/h.  Zakupiłem też NGBC z nadzieją , że w czymś pomoże. Co wy na to ? Prośba o wskazówki 

20190405_192730[1].jpg

20190405_200156[1].jpg

20190405_200229[1].jpg

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, grzechu1234 napisał:

wkład między innymi ceramika , keramzyt, purigen , 500ml Phosguard 

Ja bym ten keramzyt wyciągnął on nić ci nie daję ,jeszcze parametry psuje jak za długo siedzi :) . Możesz przemieszać piasek ręką ,parametry masz ok, NO3 trochę duże nie ma co się przejmować .

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
Opublikowano

Właśnie przed tym zbiornikiem miałem 230 z pysiami i mimo że w środku siedział nasz wapień przemieszany z filipińskim sytuacja była podobna , na kamieniach cały czas był brunatny nalot ( poniżej zdjęcie ) . Zastanawia mnie to , że zielony glon pojawił się kilka dni po tym jak do podmiany ok 10% wlałem wodę bezpośrednio z sieci - wodociągu . Wcześniej używałem wody , która leci przez domową stację uzdatniania wody a tam twardość ogólną mam ustawioną na 5 stopni . Natomiast ta w sieci ma ok. 25 stopni . 

Eljot masz jakiś pomysł na te sinice ?

20180907_195437[1].jpg

Opublikowano
5 godzin temu, grzechu1234 napisał:

Witam. Chciałem podpiąć się do tematu i prosić o porady . Mam problem z zielonym glonem na piasku w moim 450l baniaczku , tak naprawdę myślałem , że pojawi się na kamieniach . Jednak na skałkach są pp okrzemki. Z pomiarów wody i wartości porównanych z tabelą wynika , że powinno być zielono wszędzie . Parametry wody to PO4 00,mg/l,  NO3 20mg/l ( a nawet bym powiedział między 20-50 mg/l ) NO2 0, GH 7, KH 9, SiO2 0,8 mg/l ( wiem , że powinno być 0,2 ). Akwarium oświetlają 4 świetlówki T8 54W przez 11 godzin , filtracja kubełek 1500l z prefiltrem ( wkład między innymi ceramika , keramzyt, purigen , 500ml Phosguard , wewnętrzny aquael turbo 650 , cyrkulator  7500l/h.  Zakupiłem też NGBC z nadzieją , że w czymś pomoże. Co wy na to ? Prośba o wskazówki 

20190405_192730[1].jpg

20190405_200156[1].jpg

20190405_200229[1].jpg

Hej zmniejsz świecenie jak możesz to zostaw tylko 2 świetlówki .Możesz tam gdzie masz zielony piasek folią aluminiową owinąć świetlówkę będzie ciemniej.Ja mam 70% żarówek poowijanych daje to fajny też efekt światła😀

Opublikowano
2 godziny temu, grzechu1234 napisał:

Ok wyłączę jedną belkę .

Bardziej myślałem o nie włączaniu przez większą część dnia (kilka dni).