Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolega chce mieć glony Ale za groma ich nie ma, a ja nie chce ich mieć a mam ich od groma. Czarne tło po tyg jest dosłownie zielone więc czyszczenie go to walka z wiatrakami. Oj chciałbym mieć tylko taki problem jak masz ty.

Edytowane przez Piotr775
Opublikowano
5 minut temu, pozner napisał:

Nie wiem kto Ci to powiedział, ale to jest totalna bzdura. Uległeś sklepowej manipulacji. Takie są niestety sklepowe doświadczenia. Ludzie mają wykonać target i tyle. Nie wiem, co jeszcze mogę napisać, wszystko udokumentpwałem. Nic tylko korzystać. No, chyba że chce się mieć czarne, spełnione PCV i mroczny klimat. 

To tutaj na forum dostałem takie instrukcje że powinienem mieć 2 szt modułów barwy 9000

7 minut temu, Falcowski napisał:

Dołóż jeszcze kilka modułów światła białego-ciepłego ok 3500-5500K, które będziesz zapalał tylko na czas, jak jesteś w pracy. Nie będzie ci przeszkadzać, że za jasno.

Ale jak będę w pracy to co mi ma przeszkadzać skoro jestem w pracy nie rozumiem

Opublikowano
52 minuty temu, benjam napisał:

Ale jak będę w pracy to co mi ma przeszkadzać skoro jestem w pracy nie rozumiem

Czytaj ze zrozumieniem. Skoro nie lubisz, gdy ci jest za jasno, to zapalaj więcej jak jesteś w pracy.

Co do barwy światła, to sugerowałem te białe ze zględu na moduły, ale np w Power LED są tzw. "White Full Spectrum",

które obejmują niemal pełne pasmo światła widzialnego, ładnie wybarwiają ryby i doświetlają zarówno chlorofil A jak i B.

Opublikowano
Godzinę temu, benjam napisał:

To tutaj na forum dostałem takie instrukcje że powinienem mieć 2 szt modułów barwy 9000

2 sztuki? Co to znaczy? 2 moduły? To jest żadne oświetlenie.

Opublikowano

Benjam, mogę cię prosić o podsumowanie tematu, żebyśmy mogli pójść dalej? 

Napisz proszę:

- jaki rodzaj/model/temperatura barwowa oświetlenia masz:

- ile go masz:

- ile to Watt:

- ile Lumenów łącznie:

- ilość azotanów (NO3):

Postaraj się wypełnić jak najwięcej tych rubryk i wtedy wrócimy do tematu. Teraz nie ma co dalej gdybać.

Poprowadzimy cię jak za rękę, ale pierw musimy ją złapać.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

12W sztuka, czy łącznie? Jeśli łącznie, to za mało. Domyślam się, że to te moduły 1.2W, więc pewnei łącznie.

Jak 12W x 10 modułów, to na luzie wystarczająco. U mnie świeci 24W Power Led - wydajność podobna jak moduły.

Dopiero świecenie od rana do wieczora dało rezultaty.

Azotany spoko, powinno działać. Przy takim poziomie nie trzeba wydłużać podmian, tylko normalnie jak dotąd podmieniać albo nawet częściej lub więcej.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

12 W łącznie 10 modułów a pisali koledzy że na zbiornik 100 cm powinno być od 6-8 a ja zamówiłem 10 w jednej nitce to założyłem 10.... Czyli co powinienem dołożyć jeszcze 10 żeby mieć 24 W? 

Opublikowano

Dołóż sobie ze 20 sztuk i najwyżej nie będziesz wszystkich włączać, jak już wyhodujesz glony, a na razie to będziesz musiał całe 30 modułów świecić.

Widziałeś, czym ja doświetlałem dodatkowo oprócz tych 24W. Cofnij parę stron.