Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może z tą ilością aż 50 sztuk przegialem ale 10? Czytałeś pewnie tematy egona jednak pamiętaj, że to są rady jak zbudować oświetlenie do baniaka a nie dla glonów. 

Ja nadal uważam, że lepsza mocniejsza swietlowka 39w dla roślin, wlaczana nawet na kilka godzin da lepsze efekty niż moduły. 

Parametry w tym wypadku mają ogromne znaczenie. Może się okazać, że masz słabą zależność między PO a NO.

Spójrz jeszcze na ten temat. Tam opisałem swój problem z glonami.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tylko retrofity sa 6500k, 8000k, 10000k i aktynika. Ja u siebie mam wersję Plant. Fajne białe światło. 

Opublikowano
47 minut temu, benjam napisał:

czytałem też na necie i podobno Malawi ma tak twarda wodę jak ja w Zagłębiu Dąbrowskim..... 

Nie ma twardej  wody. Ma tylko wysokie pH.

18 godzin temu, benjam napisał:

Od 2 mieiesy jestem posiadaczem zbiornika Malawi

Daj się ustabilizować zbiornikowi.

18 godzin temu, benjam napisał:

czyżby miał źle dobrane światło? Pomoże ktoś? :)

Ale nie piszesz jakie masz.

Opublikowano
Teraz, benjam napisał:

Pisałem że mam 5 m taśmy RGB plus metr taśmy z ciepłą barwa światła 

To gdzieś przeoczyłem.

2 minuty temu, benjam napisał:

Pisałem że mam 5 m taśmy RGB plus metr taśmy z ciepłą barwa światła 

Jeszcze raz przeczytałem te kilka postów i nie widzę(?)

Opublikowano (edytowane)

Aby poznać takie parametry jak fosforany powinieneś zakupić test na PO4 - ja używam Saliferta. Aby poznać azotany czyli NO3 możesz zakupić też Saliferta. Bez tego ani rusz. 

Jeżeli zbiornik masz od niedawna to uważaj co chcesz zrobić. Najpierw zapoznaj się z postawami, poczekaj troszkę czasu aż wszystko się ustabilizuje i wtedy rozpoczynaj zabawy z chemią, wzrostem glonów itd. Może za 2-3 miesiące same przyjdą a tak jak już wspominalen przegniesz w drugą stronę i będziesz zakładał temat jak się ich pozbyć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

- PO4 - służy do pomiaru stężenia jonów fosoranowych w wodzie słodkiej i morskiej. Zbyt duża zawartość tych związków w wodzie może być powodem powstawania glonów (30 testów),  ..... Ja glonów nie mam więc po co robić PO4?