przemo-h Opublikowano 9 Grudnia 2019 #51 Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) 52 minuty temu, eljot napisał: A co to za inne kolorki ? A, zapomniałem że w skład fito wchodzą sinice i stąd te kolorki . Dokładnie, no i oczywiście okrzemki i inne. Wtedy na brązowo. Edytowane 9 Grudnia 2019 przez przemo-h
pozner Opublikowano 9 Grudnia 2019 #52 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Tak z czystej ciekawości, Copadichromisy, jako toniowcy, są też planktonożercami. Jak to jest, że są mięsożercami (zooplanktożercami), a Cynotilapie jako planktonożercy są roślinożercami (fitoplanktożercami)? Z tego, co przeczytałem, fitoplankton nie ma zdolności przemieszczania się, więc dryfuje swobodnie w toni. 1
przemo-h Opublikowano 9 Grudnia 2019 #53 Opublikowano 9 Grudnia 2019 47 minut temu, pozner napisał: Tak z czystej ciekawości, Copadichromisy, jako toniowcy, są też planktonożercami. Jak to jest, że są mięsożercami (zooplanktożercami), a Cynotilapie jako planktonożercy są roślinożercami (fitoplanktożercami)? Z tego, co przeczytałem, fitoplankton nie ma zdolności przemieszczania się, więc dryfuje swobodnie w toni. W poście nr.43 jest odpowiedź na to pytanie
pozner Opublikowano 9 Grudnia 2019 #54 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Ok, pytanie, czy przez cały rok jest wystarczająca ilość fitoplanktonu? O ile się nie mylę, to w tym rejonie są dwie pory deszczowe, co w znacznym stopniu może ograniczać jego dostępność. Dlatego pisałem o szczegółowych badaniach. Kenings, jak i inni badacze prowadzą badania w najbardziej sprzyjających warunkach, gdy przejrzystość wody jest najlepsza. A co z okresami deszczowymi, gdzie przejrzystość wody jest minimalna?
przemo-h Opublikowano 9 Grudnia 2019 #55 Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) 7 minut temu, pozner napisał: Ok, pytanie, czy przez cały rok jest wystarczająca ilość fitoplanktonu? O ile się nie mylę, to w tym rejonie są dwie pory deszczowe, co w znacznym stopniu może ograniczać jego dostępność. Dlatego pisałem o szczegółowych badaniach. Kenings, jak i inni badacze prowadzą badania w najbardziej sprzyjających warunkach, gdy przejrzystość wody jest najlepsza. A co z okresami deszczowymi, gdzie przejrzystość wody jest minimalna? W porze deszczowej jest wykwit okrzemek. Edytowane 9 Grudnia 2019 przez przemo-h
Rekomendowane odpowiedzi