Bezprym Opublikowano 30 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Chciałbym się dowiedzieć jak jest w końcu z tą dietą Hary. W internecie, na stronachhttp://ems-vechte-aquaristik.de/html/cynotilapia_sp__hara_-gallireya_reef-.html http://www.malawi-dream.info/Cynotilapia_sp_hara.htm opisana dieta jest peryfiton (niem. Aufuchs) i tego się trzymałem gdyż diety pozostałych gatunków są raczej zgodne z tym co pisał Ad Konings. Natomiast Wojtek@harisimi Sierakowski w swojej publikacji jako podstawę jej diety podaję plankton. U mnie ten gatunek równie dobrze się chował zarówno na przewadze mięsnej jaki i roślinnej diecie, więc mam teraz zagwozdkę. Może posiadacze nowszych publikacji innych autorów mogliby sprawdzić co oni o tym piszą? Zapraszam do dyskusji. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka 4
Mróz Opublikowano 30 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Bardzo ciekawy temat Sławku!! Karmię moje Hary z przewagą karmy zwierzęcej tak jak właśnie Wojtek Sierakowski zaleca w książce, Twoje przemyślenia mnie teraz trochę zaniepokoiły, ale skoro mówisz że u Ciebie równie dobrze radziły sobie na przewadze roślinnego, to pewnie padnie na to że są uniwersalnym wszystkożercą 1
Bezprym Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Tak samo karmiłem na początku gdy miałem je razem z yellow i maingano. Potem wymieniłem je na auratusy i zmieniłem dietę na bardziej roślinną, hary dalej normalnie się rozwijały i wybarwiały. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Mynio Akwa Opublikowano 30 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Również karmię z przewagą mięsa. Jak do tej pory nic niepokojącego nie zauważyłem.
Przemas1303 Opublikowano 31 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 31 Stycznia 2019 No Slawku widzę że założyłes wkoncu posta na temat tej diety dla Hary. Ja osobiście karmię je z przewagą zwierzeca pokarmami ale jestem ciekaw wypowiedzi naszego kolegi Wojtka Sierakowskiego @harisimi Dzisiaj Wojtek napiszę coś więcej na ten temat Post extra,czekam z niecierpliwością na dalsze wypowiedzi klubowiczów Pozdrawiam Serdecznie Kolego 1
przemo-h Opublikowano 31 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2019 W opisach tych ryb często czyta się, że to planktonożercy. Ad Konings bardzo szczegółowo opowiedział i opisał Cynotilapie i sposób odżywiania się tych ryb w Habitacia oraz w Feeding behaviour. Są to ryby głównie planktonożerne owszem, ale Konings chyba jako jedyny wyraźnie podkreśla, że podstawą ich diety jest fitoplankton, a fitoplankton to po prostu glony. Przeprowadzone zostały nawet badania treści żołądka w jednej lokacji dla porównania z Metriaclimą. Okazało się, że Metriaclima wyłapuje więcej zooplanktonu niż Cynotilapia. Dodatkowo terytorialne samce skubią peryfiton, a w przypadku Hary ten sposób zdobywania pokarmu (peryfitonu), jest jeszcze bardziej podkreślony. Od pewnego czasu pływają w moim zbiorniku Cynotilapie aurifrons Luwino. Mięsny pokarm podaję tylko dwa razy w tygodniu ze względu na Labeotropheusy. Zobaczymy co z nich wyrośnie. 3
Bezprym Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Czyli w sumie wychodzi że mam rację uważając ją za bardziej roslinożerną niż mięsożeżerną Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka 1
Mortis Opublikowano 31 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2019 U siebie harę karmiłem w proporcjach 50/50. Na pewno szkodził im kryll. Dwie ryby przez to straciłem. Jeżeli jest uważana, za planktonożercę, to tak jak byśmy jedli parówki, niby mięso ale...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. harisimi Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #9 Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Dieta Cynotilapia to skomplikowany temat. Do pewnego czasu wszyscy uważali ten rodzaj za ryby planktonożerne i uważali, że w związku z tym Koningsowi chodzi o zooplankton i traktowali je jako mięsożerne. Bodajże w 4 edycji habitatu Edek wskazał, że w zawartości żołądków zbadanych egzemplarzy więcej było fito niż zooplanktonu. Ludziska upraszczając sprawę natychmiast robili z tych ryb roślinożerców. Tyle, że jeśli się wczytać w artykuły o tym rodzaju opisywane jest jak terytorialne samce zmuszone pilnować swoich rewirów zeskrobują peryfiton. Samce nieterytorialne żywią się planktonem. Dalej opisane jest jak samice i terytorialne samce wędrują wraz ze nastaniem dnia w górę słupa wody wraz z planktonem, który dąży do światła. Hmm ... o ile się nie mylę to fitoplankton nie wędruje. Ad bardzo często upraszcza i działa to w obie strony. Jednak to, że ryby miały więcej fito niż zooplanktonu nie świadczy o tym, że preferują ten pierwszy czy o tym, że wręcz żywią się peryfitonem a negują to dwa argumenty. Po pierwsze gdyby preferowały peryfiton po tym jak samiec rezygnował by z terytorium zostawał by i żerował na skałach a nie dołączał do żerujących na planktonie ryb. Zresztą potwierdza to zachowanie ryb w zbiorniku. Cynotilapia musi być ostro przygłodzona aby się zabrać za ogryzanie skał. Taki saulosi tobi to naturalnie. Ryby te preferują zooplankton ponieważ odrywają się od dna aby za nim wędrować. Każdy metr od skał to dodatkowe ryzyko. Preferując fitoplankton po prostu by na nim żerowały na miejscu. Wnioskując w ten sposób łatwo można dojść do jedynego według mnie słusznego wniosku, że zarówno fitoplankton jak i peryfiton są dla tego rodzaju karmami subsydiarnymi. W przypadku braku podstawowej preferowane karmy czyli zooplanktonu ryby zaspokajają głód bardziej roślinnymi karmami. Malawi to jednak nie akwarysta z wypiekami i 7 rodzajami karm , dlatego często a może i częściej muszą zaspokajać się tym co znajdą. W naszych akwariach nie muszą, stąd zaproponowana przeze mnie dieta. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez harisimi 7 4
marek_z_81 Opublikowano 1 Lutego 2019 #10 Opublikowano 1 Lutego 2019 W moim akwarium hary mam od 2014r. Przez dłuższy czas karmiłem je pokarmami mięsnym i roślinnymi w stosunku 50/50 ze względu na saulosi. Saulosi wyglądały ok, ale hary były smukłe z lekko zapadnietymi brzuchami, jakby niedożywione. Od kiedy został mi tylko jeden samiec saulosi karmię ze zdecydowaną przewagą pokarmem mięsnym. Hary wyglądają o niebo lepiej. Są pełniejsze, brzuchów nie mają zapadnietych i w ogóle wyglądają korzystniej, w mojej ocenie oczywiście. Nie widziałem żeby skubały skały w przeciwieństwie do saulosi więc chyba tej "trawy" aż tak im nie brakuje. Moim zdaniem dieta z przewagą pokarmów mięsnych jest dla har wskazana. Saulosi za to zrobił się gruby 1
Rekomendowane odpowiedzi