Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Limak86 napisał:

A jakie masz plany wobec odchowanych maluchów?

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Żółte na sprzedaż. Szare poczekam aż podrosną i samce na sprzedaż.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Falcowski napisał:

Jednak można się bawić ze swoimi rybkami

Również mam taki wskaźnik i nawet wypróbowałem. Fakt, ryby reagują, ale zacząłem się zastanawiać czy gdy trafię rybie w oko tym laserem, nie zrobię jej krzywdy i zrezygnowałem. Jednak wolę je głaskać podczas karmienia, to chyba jedyna i najlepsza zabawa. Laser schowaj i nie pokazuj dzieciakom, bo one mają różne "świetne" pomysły i jeszcze zaczną świecić po samolotach:huh:

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 13.03.2021 o 01:05, Bartek_De napisał:

Również mam taki wskaźnik i nawet wypróbowałem. Fakt, ryby reagują, ale zacząłem się zastanawiać czy gdy trafię rybie w oko tym laserem, nie zrobię jej krzywdy i zrezygnowałem. Jednak wolę je głaskać podczas karmienia, to chyba jedyna i najlepsza zabawa. Laser schowaj i nie pokazuj dzieciakom, bo one mają różne "świetne" pomysły i jeszcze zaczną świecić po samolotach:huh:

Też o oczach myślałem, ale to nie jest tak, że krótki błysk niszczy wzrok. Raczej jest to tak, jak z wypalaniem kartki papieru pod lupą, że potrzebna jest ekspozycja, np 1 sekunda non stop. Ale oczywiście trzeba uważać z tą zabawą i zachować ostrożność.

Co do wskaźników, to ja własnie od nich pożyczyłem, bo kupili sobie w wyposażeniu do karabinów :D

A dzieci lepiej jest edukować, niż odcinać od wszystkiego, chyba że były by to naprawdę gamonie ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Falcowski napisał:

Też o oczach myślałem, ale to nie jest tak, że krótki błysk niszczy wzrok.

W telekomunikacji laserem prześwietla się włókna światłowodowe, jeżeli jest problem z namierzeniem po drugiej stronie włókna które jest które. Używa się go też do identyfikacji prostych uszkodzeń. Jest takie branżowe powiedzenie, że laserem w oko możesz zaświecić 2 razy w życiu... raz w lewe i raz w prawe ;) ale lasery używane we wskaźnikach/zabawkach dla zwierząt mają 1mW mocy. Zaświecenie takim laser prosto w oko NIE POWINNO spowodować odklejenia siatkówki. Oczywiście bez problemu każdy może kupić laser o dużo większej mocy (np. 1W), który skierowany bezpośrednio na oko może spowodować trwałe uszkodzenie wzroku.

• Lubię to 2
  • 2 miesiące temu...