Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedz żonie że jak nie będzie baniak 100cm to ją wygonisz z domu.

A skoro masz miejsce na 100cm to bierz baniak 300l (100x50x60) albo 360l (100x60x60), to już będzie lepiej niż 160l (100x40x40).

Zasada jest taka: im większe akwarium tym lepsze.

Jak zobaczysz jak za******e są pyszczaki pod względem kolorów i zachowań będziesz chciał ich więcej z różnych gatunków a w tedy pożałujesz że nie wziąłeś od razu większego baniaka, więc radze zastanów się dobrze ile możesz wygospodarować miejsca i jak duży litrażowo baniak możesz wziąć.

Opublikowano

Dokładnie, im większe tym lepsze.

Ja to w ogóle się zastanawiam dla czego nikt nie stawia kostek. Rozumiem, że masz ograniczenie do 100cm. Idź na całość z szerokością w takim razie i zrób sobie kostkę 100x100x60.w czymś takim można już pokombinować i z aranżacją i rybami. 

• Lubię to 4
Opublikowano
26 minut temu, przemo-h napisał:

Dokładnie, im większe tym lepsze.

Ja to w ogóle się zastanawiam dla czego nikt nie stawia kostek. Rozumiem, że masz ograniczenie do 100cm. Idź na całość z szerokością w takim razie i zrób sobie kostkę 100x100x60.w czymś takim można już pokombinować i z aranżacją i rybami. 

Baniak kostka rzadko spotykane a ciekawe akwarium.

Na filmie jest taki baniaczek kostka o pojemności 1200l z non-mbuną.

• Lubię to 3
Opublikowano
Utrzymania ? Żadne.
Weź postaw standardową 240stke, tam już można poszaleć
Standardowe czyli 120x40x50. I gdzie tu szaleństwo? Długość na dwa, góra trzy gatunki, a na czterdziestu centymetrach szerokości nie poszalejesz z kamieniami

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
W 240 można już dać 2-3 gatunki. Przy 100 cm co najwyżej saulosi. Więc jakieś tam szaleństwo jest
To kompromis, a nie szaleństwo

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadango napisał:

W 240 można już dać 2-3 gatunki. Przy 100 cm co najwyżej saulosi. Więc jakieś tam szaleństwo jest :)

A mając dno 100x100 można pokusić się o większego mbuniaka niż do standardowej 240. 

Długość to nie wszystko. Ryby nie są ganiane od jednego końca akwarium do drugiego. Szerokości za bardzo nie bierze się pod uwagę, a szkoda. 

Edytowane przez przemo-h
  • Lubię to 2
Opublikowano

Powiem tak, zacząłem się rozglądać za  112 litrami, i podobno jest wystarczające na saulosi 1+4, potem dowiedziałem się że to za mało 160 l musi być, ok wygispodaruje tyle miejsca i funduszy choć muszę robić szafkę, teraz mi mówicie że to za mało więc co jest grane? jest gdzieś to minimum czy nie ma ? Tak samo było jak chciałem kupić ekspres kolbowy do kawy i najpierw wyszło że model x za 1400 zł będzie ok A potem doszło do tego że jak nie kupię modelu y za 4000 zł to się kawy nie napije. Gdzieś kończy się rozsądek i zaczyna "obłęd". A wiem co piszę bo moim pierwszym hobby jest rower i już dużo pieniążków w to wpakowałem i jak się temu przyjrzeć bez tego też by się obyło. 

• Haha 1