Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem Hongi razem z saulosi.. nie polecam. Ciągle obserwowałem walki obu dominatów i szybko z nich zrezygnowałem. Ale moja głupota bo wyglądały jak rdzawe przynajmniej wtedy tak mi sie wydawało:/

Opublikowano

Philipku, napisz proszę jasno, czy Ty chcesz te Rdzawe, czy one Ci się nie podobają, czy nie kupujesz, bo ich nie ma w sklepie? :wink::P bo ja już się pogubiłem w tym wszystkim. Pytam, bo rdzawe mi tu pasują, ale nie będę namawiał Ciebie na siłę. Jak Ci się nie podobają, to pomyślimy nad czymś innym :D dont łory :wink:

Opublikowano
Ja się tylko zastanawiam, dlaczego, mając do wyboru 40gat. pyszczaków, Ty chcesz saulosi, maingano, yellowy, czy hongi :?: :twisted:

Może troszkę się podepnę. Akwa na wykończeniu więc czas pomału rozglądać się za obsadą. A co poleciłbyś od siebie MateuszT? Właśnie na 240 litrów, tło cr, ciemny wystrój. Np. do Hongów 2 gatunek? Bądź zupełnie coś innego, acz w miarę dostępnego :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja się tylko zastanawiam, dlaczego, mając do wyboru 40gat. pyszczaków, .... czy hongi :?: :twisted:

Bo to najpiękniejsza Mbuna jaka istnieje, nędzny śmiertelniku, nie potrafiący docenić ogółu piękna tej ryby !!

:twisted:

Opublikowano

Babka w sklepie mówo³a ¿e s± piêkniej ubarwione [Hongi] od Rdzawych

a jak pyta³em w sklepie to odp ¿e ich nie maj±.

Czyli to Hongi nie pasuj± do :

:arrow: Malanochromis Maingano

:arrow: Ps.Saulosi

Jak nie to jaki 3 gatunek proponujecie ciekawy, dobry na pocz±tek i ³atwo dostêpny?

Do sklepu mam ok70km wiêc nie je¿dzie tam codziennie :D

P.S Do sision nie mów do mnie Philipku tylko Filip OK?

Opublikowano
A co poleciłbyś od siebie MateuszT?

Polecałbym dokładnie przejrzeć internet, zwłaszcza strony, gdzie gatunki są wypisane w liście (m.in. nasza strona klubowa, cichlid-forum, czy malawi mayhem). Można wyszukać sporo ciekawych i co najważniejsze rzadkich gatunków, których zdobycie, mimo, że nie rzadko dość trudne przyniesie satysfakcję.

Wybór jest ogromny... Poczynając od Psudotropheusów, jak np. daktari, bardzo ładny, charakterny i wg. mnie bardzo niedoceniony, czy jakieś rzadkie odmiany barwne zebr (wybór jest na prawdę spory, zarówno jeśli chodzi o kształty- wszelkiego typu long pelvic, czy kolory - pasiaste, gładkie, plamiaste...), przez maylandie m. in. fainzilberi, czy mbenji, po ciekawe afry, czy elongatusy. Wystarczy chcieć coś znaleźć :wink: .

Hingi też nie są jakieś niezwykle trudne do zestawienia z innymi gatunkami. Spokojnie można polecić inne średnio-agresywne gatunki, mające w swojej diecie skorupiaki (np. wspomniane afry).

Bo to najpiękniejsza Mbuna jaka istnieje, nędzny śmiertelniku, nie potrafiący docenić ogółu piękna tej ryby !!

Doceniam jej piękno... to jedna z najładniejszych mbuna, ale niestety, mimo, że to całkiem niedawno odkryty gatunek (w akwariach o ile dobrze pamiętam od lat 90') już bardzo oklepany... Za ładnych parę lat, jak bum się skończy i wszyscy o niej zapomną, będzie można znowu być dumnym ze stadka tych ryb :wink: . Podobnie jest z yellowami, dzisiaj dobre jakościowo ryby, nie skażone chowem wsobnym to rarytas. A jak już znalazłby ktoś niskie F, to moje uznanie. Nie mówię też o innych odmianach barwnych, białej, czy błękitnej - piękne, a niezwykle rzadkie.

Opublikowano

Wystarczy chcieć coś znaleźć :wink: .

Haa szukam cały czas. Gdybym poleciał na łatwiznę to bym w tym dziale założył wątek. Często nie tylko trzeba chcieć, ale trzeba wiedzieć czego szukać, a wiele gatunków nie jest opisane przynajmniej ja kilku nie znalazłem. Poza tym opisy nie zawsze wiernie oddają rzeczywistość. Gdybym spoglądał tylko na nie to wrzuciłbym 3 duże gatunki do 240 i tyle :D

Dzieki za odpowiedź. A daktari rzeczywiście ładniuchny, zwłaszcza blue.

Opublikowano

Mam, tzn. może miałem ( do wczoraj ) podobny problem co Ty Philip :

"...Mam akwarium 240L i zafascynowały mnie pyszczaki. Od pierwszego wejrzenia bardzo mi się spodobały..."

Philip dostałeś świetne odpowiedzi, warto je tylko wyłowić i przemyśleć, np. :

- Jesteś początkujący, więc gatunki muszą być w miarę łatwe w utrzymaniu,

-Z roślinami, to ciężko przy pyszczakach możesz ich w ogóle nie dawać.

-Ciężko będzie Ci kupić od razu ułożony harem w sklepie, chyba że jakiś akwarysta będzie sprzedawał część swojej obsady. Jeśli chodzi o wybarwianie, to miałem na myśli, że ciężko będzie mieć 4 w pełni wybarwione samce, bo wybarwić to one się wybarwią.

-Jeszcze jedna kwestia odnośnie kupowania dorosłych ryb. Jeśli kupisz właśnie takie, to masz większe szanse na to, że zobaczysz krwawe zajścia w swoim akwa. Lepiej, kiedy ryby kupuje się małe, młodziutkie. Są ze sobą razem dużo dłużej i kiedy dorosną, haremy będą poustalane.

-Ja się tylko zastanawiam, dlaczego, mając do wyboru 40gat. pyszczaków, Ty chcesz saulosi, maingano, yellowy, czy hongi ???

-A jakie dwa gatunki z tych wybrać by samce się wybarwiły???

No cóż... może nie potrzeba dwóch gatunków żeby się samce wybarwiły ???, może wystarczy jeden gatunek żeby się wybarwiło kilka samców i to w akwarium 240L ??? ( no, jest też małe wiadro zimnej wody na głowę : do czasu gdy te rybki dorosną ;)

Nie wiem, czy to ci pomoże, ale tak jak pisałem wcześniej w podobnej sytuacji byłem do wczoraj, no może do dzisiaj ;) Ale do meritum - czy zastanawiałeś się nad akwarium złożonym tylko z jednej obsady? Popatrz na to :

http://www.um-um.pl/malawi/details.php?image_id=8837&mode=search

http://www.um-um.pl/malawi/details.php?image_id=8861&mode=search

http://www.um-um.pl/malawi/details.php?image_id=8862&mode=search

http://www.um-um.pl/malawi/details.php?image_id=7825&mode=search

http://www.um-um.pl/malawi/details.php?image_id=7859&mode=search

http://www.um-um.pl/malawi/details.php?image_id=8060&mode=search

Lethrinops sp. red cap - jak dla mnie baaaardzo ciekawa rybka :D - co o niej sądzisz ??

Ja już wybrałem :wink:

p.s.

też jestem początkujący i też się uczę !!

Opublikowano

Dziêkuje wszystkim za pomoc w mojej sprawie :)

Obsade jak± wybra³em to:

:arrow: Ps.Saulosi 2+6

:arrow: Malanochromis Maingano 1+4

:arrow: Mo¿e jak bêd± w sklepie to Rdziawe lub inne, ale na razie to te dwa kupie

basior Piêkne to akwarium i rybki ale mi bardziej siê podobaj± te kture wybra³em wy¿ej 8)

A teraz pora zaj±æ siê urz±dzianiem domu dla nich :P