eljot Opublikowano 21 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, iquitos68 napisał: Jakiś czas temu pisałem że u mnie po wymianie wody w akwarium przy pomocy ustrojstwa z filtrem węglowym ryby ocierają się. To może być spowodowane tym że z niektórych węgli wytrącają się mikro drobinki które przywierają do skóry ryb i je drażnią. Gdzieś był o tym temat a i ja zauważyłem ocieranie jak kiedyś zastosowałem jakiś tani węgiel. Dodatkowo niektóre węgle wydzielają sporo fosforanów Edytowane 21 Grudnia 2018 przez eljot 1 Cytuj
spiochu Opublikowano 22 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zaczęłam się nad tym zastanawiać kiedy kupiłam filtr RO. W tym filtrze zamontowany jest restryktor, czyli coś co dostosowuje przepływ do danego filtra. Więc szybkość przepływu, a co za tym idzie, czas kontaktu filtrowanej wody z wkładami , ma znaczenie dla jakości filtracji. Przy dużym przepływie, przez węgiel, jego działanie jest prawdopodobnie niewielkie.W osmozie restryktor jest stosowany na wylocie "brudnej" wody z membrany, aby ograniczyć jej marnowanie i dobiera się go pod membranę. Nie ma to nic wspólnego z wkładami za membrana. Chyba, że U Ciebie jest on inaczej zamontowany... Same wkłady na pewno mają określony maksymalny przepływ, dla węglowych zazwyczaj jest to maks 6l/min. Wystarczy zastosować się do zaleceń producenta... 1 Cytuj
suricade Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor #13 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Wiem, że restryktor jest dobierany tak aby membrana mogła jak najlepiej działać. Ale Wkłady sedymentacyjny i węglowy są przed membraną, a nie za nią. Więc tym samym restryktor reguluje przepływ przez te wkłady. Zgadzam się z Tobą , że trzeba zastosować się do zaleceń w instrukcji danego wkładu, określającech przepływ. W zasadzie napisałeś to samo co ja czyli o skuteczności działania np. węgla decyduje stosowanie przepływu zalecanego przez producenta. Cytuj
spiochu Opublikowano 22 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 22 Grudnia 2018 No tak, ale restryktor jest w systemie filtra tylko dlatego, że wymaga tego membrana a nie ze względu na filtry przed nią. Cytuj
MarcinKoz Opublikowano 22 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 22 Grudnia 2018 bardzo ciekawy temat i mam nadzieję że będzie się rozwijał.Osobiście mam mam zamontowane pod prysznic dwa wkłady liniowe jeden do oczyszczania mechanicznego drugi z węglem ale nie reguluję przepływu tylko najpierw spuszczam trochę wody a następnie od razu do baniaka na fula i tak co dwa tygodnie po ok 20% baniaka, Cytuj
Kadango Opublikowano 22 Grudnia 2018 #16 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Ciekawy temat. Sam miałem budować ustrojostwo do automatycznej dolewki-po tym temacie już nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Może mimo wszystko lepiej zastosować filtr RO? Cytuj
suricade Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor #17 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Ale co chcesz osiągnąć filtrem RO. Woda po przejściu przez filtr RO jest pozbawiona praktycznie wszystkich składników szkodliwych i potrzebnych. Aby mogła być użyta w akwarium musi być ponownie zmineralizowana odpowiednimi preparatami. 1 Cytuj
Kadango Opublikowano 22 Grudnia 2018 #18 Opublikowano 22 Grudnia 2018 czyli jednak ustrojostwo do automatycznej dolewki Cytuj
halabala Opublikowano 22 Grudnia 2018 #19 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Już kiedyś pisałem że przy podmianie wody przez ustrojstwo z wkładem węglowym moje acei (i tylko one) dziwnie się zachowują praktycznie leżą na dnie jakieś 15 min po podmianie. Parametry kranówki w normie wymieniałem wkład na nowy kombinowałem z przepływem i wszystko na marne. Rybki mam już 10 miesięcy i co tydzień jest tak samo więc już przestałem się tym przejmować bo nie mam pojęcia co zrobić. Cytuj
MarcinKoz Opublikowano 23 Grudnia 2018 #20 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Po tym temacie , coś mnie tknęło zrobić testy wody, muszę się przyznać dawno nie robione . Testy PH salifert, KH i GH JBL kropelkowe i muszę przyznać że trochę się zdziwiłem , mój baniaczek to 160x60x60 podłoże piach koralowy 0.5-1.0 mm Blue Tressure cztery duże wapienie i 1łyżka stołowa na 80L soli do morszczaków reef crystal saltz to mój standard w filtrze sam matrix, purigen i gąbki nic po za tym głowica z gąbką do wody nic nie leje nie ulepszam nie podnoszę itp. Wracając do tematu pomiar : PH-7.4 KH-6 GH-10 Na początku pomyślałem że coś może w wodociągach majstrowali zmierzyłem więc kran KH-25, gh-32 beton Lubelski bez zmian. Zbiornik zalany przez ustrojstwo czyli dwa wkłady liniowe takie jak idą przed korpusem do membrany osmozy. Czy to możliwe aby ustrojstwo tak bardzo zmiękczało mi wodę . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi