Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od tygodnia o niczym innym nie myślę...

tak mi się zwiększało to akwarium nowe i zwiększało, aż 3 dni temu wymyśliłem, że przecież niezależnie od mojej sytuacji mieszkaniowej ten zbiornik będzie ostateczny i nie ma co się oszukiwać...

zacząłem myślenie od 375-tki, ale zważając na powyższe to szybko ewoluowałem...

przez 150x60x60 czyli 540 - strasznie mi się podoba głębokość i "głębia" - no i jest to szkło w miarę poręczne do przeprowadzki... oraz wejdzie tam gdzie obecne... no tu prawda jest taka że wreszcie po pomiarach i pewnym kompromisie weszłoby 160x60x60 czyli malutka 576-tka :P

później było w myślach 180x55x55 czyli też 545-tka - to cholernie uniwersalne i IMHO bajeczne jeśli chodzi o parametry i proporcje! naturalnie wymaga wyrzucenia mebli i totalnej demolki w pokoju, ale to już detal... narazie mój skryty faworyt

natomiast ostatnio zastanawiam się nad klasyczną 500-tką czyli 200x50x50 - i tu jest problem bo trochę przydługa, IMHO też proporcje nie te (bardziej lubię wszystkie wymiary w 1/3 do długości), ale przez swoją standardowość będzie pewnie trochę taniej... tylko że brak głębi... poza baniakiem Milca żadna 500tka tego typu mi nie podchodzi... tylko że to jest 2 metry... i dlatego mam taką masakrę z wyborem

dodam że poza moimi demasoni, estherae i tropheopsem dorzuciłbym napewno labeotropheusa i MOŻE coś jeszcze, ale MOŻE...

chociaż gdyby 150cm to nawet jego nie, tylko jakiś mniejszy gatunek...

a no i nie byłoby tak łatwo gdyby nie pewne ale... otóż w tym mieszkaniu z przyczyn ogrzewania podłogowego muszę zalać max 400l... i nie ma bata... więc każde z powyższych będzie zalene nie do pełna - przynajmniej do przeprowadzki... i nie mówcie że przecież styropian pod ogrzewaniem dużo może - widać ktoś przyoszczędził, bo moja 240tka siadła 6mm (z podłogą dookoła)

ratunku! nie chcę popełnić "mojego błędu" raz drugi...

głosując weźcie proszę pod uwagę takie argumenty jak:

dobro ryb, swoboda aranżacji, odczucia subiektywne, fakt konieczności zalania nie-do-pełna, przeprowadzka, rewolucje w pokoju, widok optyczny, koszt...

Opublikowano
:D widzę, że masz problemy ze snem :lol: ...dobro ryb, swoboda aranżacji, odczucia subiektywne, fakt konieczności zalania nie-do-pełna, przeprowadzka, rewolucje w pokoju, widok optyczny, koszt...wszystko na TAK! Bierz 2 metry...tylko możesz skończyć z powyrywanymi włosami jak Barian 8)
Opublikowano

wstrzymaj się do przeprowadzki :) i wtedy zmień... moze akurat wejdzie ci cos dlugiego z glebia i podloga nie siadzie :) cierpliwość - cnota akwarysty :D

Opublikowano

No, łatwiej jest w nowym lokum urządzić zbiornik, poczekać aż dojrzeje i przenieść lokatorów. Na twoim miescu gdybym robił nowy zbiornik w starym mieszkaniu to przy przeprowadzce już bym budował trzeci.

Opublikowano

Zastanawia mnie dlaczego nie ma 200x60x60 wygląd tego akwarium przy 200x50x50 jest jak niebo a ziemia.

Więc jeżeli nie było by takiej opcji jak 200x60x60 (w końcu to też standart - i częsciej widywany niż 500 l) to wybrał bym 180x55x55.

Opublikowano

tak, ale 200x60 to już 720L... za duży baniak... nie jestem osobą która koniecznie musi iść w litraż, wręcz wolałbym mieć dwa baniaki po 500L niż jeden 1000...

co do czekania na przeprowadzkę... to za miesiąc, akurat jak miałem kupować zbiornik ma się okazać czy w okolicach czerwiec/lipiec się przeprowadzam, jeśli tak to nnowy będzie odpalony dopiero w nowej lokalizacji przed przeprowadzką, ale jeśli się stąd nie ruszam, to odpalam tutaj... cierpliwy >6miesięcy nie jestem bo mi ryby rosną, a moje ryby są zbyt bitewne do tej 240-tki :P

Opublikowano

ja też wolał bym mieć 2 x 500l niż 1 x 1000l, ale mowimy tutaj 60 cm czy 50 cm - różnice pewnie w kosztach nie są za wielkie a wygląd baniaka przy tej długości jest znaczący więc tak jak pisałem jeżeli nie 200x60x60 to lepszy będzie ten 180.

Opublikowano

Jeśli problem jest w podłodze to są 2 opcje.\

- większy baniak na szerokości przy tym samym litrażu rozłoży Ci ciężar na większą powierzchnie

- 20 minut zabierze Ci zdemontowanie kilku paneli i sprawdzenie co jest pod spodem i dlaczego tak siada. Można to jakoś wylać jakąś zaprawą na wymaganą wysokość...

Opublikowano

Dla mnie od długości bardziej liczy się głębia. Także w takim akwarium chyba siły lepiej się rozłożą. No i pokombinował bym z podłogą w takim wypadku. Rozebrał panele i jakoś wzmocnił w tamtym miejscu.

Opublikowano

Makok, ja radziłbym Ci się wstrzymać do przeprowadzki. Przewieźć szkło też problem, ale problem to faktycznie zdecydować, w momencie gdy kluczowe pytania pozostają bez odpoweidzi. Popieram tez opcję zrobienia 200x60 - to już bajka, a jeśli ma to być docelowy baniak to w ogóle. Dlatego wstrzymaj się chłopie - 6 miesięcy ani sie obejrzysz, serio, a będziesz miał jasną sytuację.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.