Skocz do zawartości

Alternatywa dla Aquael Circulator 1500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 hours ago, Jerry_jerry said:

A może Atman AT-306? Stosował ktoś to właśnie z prefiltrami? 

Watpie, AT-306 ma zasys w kształcie pionowej kratki. ?

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Nie przesadzajcie mam Aquael Turbo 2000 i nie jest tak źle. Faktycznie troche buczy ale dramatu nie ma, śpię w tym samym pokoju co nam akwarium i specjalnie mi a ni mojek żonie nie przeszkadza a w dzień praktycznie go nie słyszę.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
6 godzin temu, Bezprym napisał:

Nie przesadzajcie mam Aquael Turbo 2000 i nie jest tak źle. Faktycznie troche buczy ale dramatu nie ma,

Też tak mam. Działa non stop 8 lat  i jest to jeszcze pompa starego typu. Ponoć te nowego typu są bardzo ciche. Ale wiadomo..trafisz bubel i lipa.

Opublikowano

Atman at-202 203 . Kiedyś miałem poprzednika 202 . Dopiero po 3 wymianie wirnika zaczął  chodzić jak traktor - był za duży luz.  Niestety kupiłem aquael  turbo 1000 - na papierze większą wydajność  niż tamten atman.  W rzeczywistości  o wiele slabszy od atmana. Nie wiem czy by pasował średnica  do prefiltra.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za rady. Ostatecznie zdecydowałem się na zakup Atmana AT-203. Zobaczymy jak ten będzie chodził. W sieci opinie raczej pozytywne a i sik podobno lepszy w porównaniu z AC. Jeszcze raz dzięki. ?

Opublikowano

Weekend minął to i napiszę jak zakończyła się sprawa updateu AC 1500 na Atmana 203. Sama głowica większa od AC. Szaro-czarny kolor bardziej rzuca się w oczy niż Aquael - taka uwaga dla estetów. ? Sik na oko zdecydowanie mocniejszy. Niestety prefiltr Eheima nie pasuje idealnie - trzeba zastosować kawałek węża 19mm aby połączyć głowicę z modułami. U siebie miałem razem 3 koszyki i po dwóch dniach pracy wata brudna a akwarium czyste - czyli działa. Nie wiem czy mi się trafił taki model ale uszy domowników zdecydowanie na niekorzyść odnotowały tą zmianę. O ile w dzień inne odgłosy zagłuszały pracę filtra to w nocy niestety porażka. Traktor to mało powiedziane. Wiem, że 2000 litrów i ponad 30W muszą chodzić głośniej niż AC ale nie aż tak. Swoje testy zakończyłem po 2 dniach. Gdy trzymamy głowicę w dłoni jest cicho ale gdy zamontujemy filtr na uchwycie z 3 przyssawkami bez wyszukanych amortyzatorów to dźwięk pracy staje się irytujący. W tym miejscu Aquael zastosował większe przyssawki i amortyzacja jest zdecydowanie lepsza. Co mi dał ten zakup? Wydałem 80zł ale gdy podłączyłem starego Aquaela to jego dźwięk stał się dla mnie przyjemniejszy. W dzień praktycznie niesłyszalny a w nocy słychać jednostajne burczenie. Atmana nie zamierzam ani zwracać ani sprzedawać tylko zostawię jako ewentualny backup. Sprzęt jeść nie woła a może kiedyś uratować tyłek mój i moich rybek. Przekonałem się o tym podczas ostatniego lata kiedy to coś niedobrego zaczęło się dział z parametrami wody - przyducha albo inny czort. Wtedy to oprócz Unimaxa podłączyłem właśnie AC 1500 z dyfuzorem napowietrzającym. Po jakiś dwóch czy trzech dniach parametry wróciły do normy. Dlatego obecnie nie widzę jakieś rozsądnej alternatywy dla AC jeśli chodzi o wewnętrznego mechanika na który bez zbędnego cudowania założymy prefiltr Eheima.

Opublikowano (edytowane)

Atman po  paru dniach by się uciszył.  Musi się "zabrudzić".  Może  czegoś  dotykał ? Ja w swoim starym wstawiałem  dodatkowe gumki mocowania oski.   Faktem jest że  mocowaniu  w atmanie daleko do Aquaela.

Edytowane przez Tom74