Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Za śmieszne pieniądze stałem się posiadaczem takiego o to tła. I teraz mam kilka pytań. Na jaki kolor to pomalować i jak można wsadzić tam filtrację. Dodam że po obu bokach tło będzie odstawać od tylnej szyby na odległość 20 cm,a po środku na 3 cm.  Aktualnie w akwarium mam dwa filtry zewnętrzne których wloty są po lewej stronie z tyłu a wyloty z prawej i również z tyłu.

IMG_20180925_142820.jpg

IMG_20180925_142815.jpg

IMG_20180925_142805.jpg

IMG_20180925_142747.jpg

Edytowane przez Piotr775
Opublikowano
54 minuty temu, Piotr775 napisał:

Na jaki kolor to pomalować

To tylko kwestia Twojego gustu a nie naszego. Weź też pod uwagę materiał z jakiego jest zrobione. Jeżeli jest to powierzchnia wykonana z żywicy to trzeba dobrze przemyśleć sprawę malowania.

Opublikowano

Wiec póki co zostaje bez malowania. A co do filtracji to sklanial bym się w strone kolegi egona. Z tyg ze myslalem nad czym takim: np lewa stronę wypełnic gąbką  i watą JBL a w srodek  wstawic zasys biologa i wstawic pompe obiegową  4000 l. Z pompy obiegowej wylot wody poprowadzilbym wężami na prawą stronę i tam zrobil jej wylot. Tam tez umiesciłbym wylot biologa i grzałkę. Oczywiscie w tle zrobiłbym ok 6 otworów aby woda wplywala za tło i robiła cyrkulacje. Cos na wzór proponowanej filtracji do tła BTN.  Do zabezpieczenia otworów zastosowałbym wywietrzniki do szafy 45 mm( poniewarz nic innego nie moge w necie znaleźć). Z tym ze znów nie wiem czy to wszystko zda egzamin.

Opublikowano

Fajne tło,  masz tyle możliwości  zbudowania filtracji.

A może  spróbuj   w ten sposób. 

Wlot z lewej strony ,  tam gąbka do filtracji mechanicznej i grzałka. W środek  pomiędzy tymi dużymi komorami  wkładasz  gąbkę  ppi 20-30 ppi do filtracji biologicznej.  W komorę z prawej strony  gąbka 10 cm i 45  ppi stawiasz  tam pompę.  Wylot wraca na lewą  stronę  nad zasys.  Twój obecny biolog możesz  spokojnie wyłączyć,  przy takiej filtracji nie będzie  Ci potrzebny. 

Masz nad czym myśleć. 

Opublikowano

@Tom74nie znam się na filtracji za tłem, więc przepraszam jeśli pytam bez sensu. :)

Po co te 10cm 45 ppi z prawej strony? Filtracja mechaniczna jest z lewej, do prawej woda dojdzie czysta, dodatkowa gąbka tylko stłumi przepływ.

Grzałka nie lepiej z prawej mańki, gdzie będzie w opór miejsca i mniej kombinowania z wpasowywaniem wszystkiego? 

Co daje wylot nad wlotem z lewej strony? Chodzi ci o puszczenie wylotu wzdłuż tylnej ściany? Do dna i tak sik nie sięgnie z góry, od razu kup nie wymiecie a załamujesz wylot o jakieś 270 stopni. Nie lepiej wylot z prawej, żeby wykorzystać sik z jedna strata 90 stopni a potem niech cyrkulacja robi swoje?

Opublikowano
19 godzin temu, hilux napisał:

Po co te 10cm 45 ppi z prawej strony?

Na gąbce ma stać pompa. Takie złoze biologiczne zamiast ceramiki, ale może to byłby nadmiar biologi. Przecież gąbki miedzy komorami będą  złożem biologicznym.

Grzałka nie lepiej z prawej mańki, gdzie będzie w opór miejsca i mniej kombinowania z wpasowywaniem wszystkiego?

Czemu nie. U siebie w kaseciaku mam grzałkę  w komorze śmieciowej , przed gąbką - tu tez nie powinno  być problemów z dopasowaniem. Można ją zamocować do szyby.

Gąbkę do filtracji mechanicznej wtedy mocujemy w kasecie , którą montujemy miedzy szybą a tłem -  może się uda. Taka modyfikacja filtracji za tłem.

Co daje wylot nad wlotem z lewej strony? Chodzi ci o puszczenie wylotu wzdłuż tylnej ściany? Do dna i tak sik nie sięgnie z góry, od razu kup nie wymiecie a załamujesz wylot o jakieś 270 stopni. Nie lepiej wylot z prawej, żeby wykorzystać sik z jedna strata 90 stopni a potem niech cyrkulacja robi swoje?

Tak chodzi  o puszczenie wylotu wzdłuż tylnej ściany.  Wylot nad zasysem  daje to co montowanie w tamtym miejscu falownika. Na wylot stosujemy rurkę 24-32 mm  w ten sposób nie tłumimy wylotu.  Załatwia mam to cyrkulację .