Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam przyklejone punktowo klejem soudal fix all turbo. Podejrzewam że można dać bez klejenia i też będzie ok. Spienione pcv jest na tyle miękkie ze nawet jakby się dostało jakieś ziarenko piasku pod nie to się po prostu wbije w nie i nic się nie stanie.

• Lubię to 2
Opublikowano
37 minut temu, agentj23 napisał:

Tą matę z PCV docinacie na styk czy z przodu akwa zostawiacie parę centymetrów wolnego żeby nie było widać go jak rybki podkopią piach ?

Zostaw po 2-3 cm z przedniej szyby i bocznych. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Witam wszystkich ponownie!

Akwarium właśnie się napełnia przez ustrojstwo 

Dzisiaj już nic nie będę przy nim robić ale mam pytanie. Jutro pierwsze co zrobię to testy wody i wstawię tutaj?     następnie z tego co wyczytałem z wątku na start biologi na wodę amoniakalną mam ustalić dawkę i wlać do akwarium po czym po 10 min zrobić test na Nh4 i jak będzie odpowiednie stężenie wlać bakterie startowe? Czy może coś źle zrozumiałem ? jak już wcześniej pisałem baterie jakie posiadam to Seachem stability oraz Biodigest prodibio które mam wlać czy może zastosować oba naraz? Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi?

Opublikowano (edytowane)

Wszystko dobrze zrozumiałeś :) Co do bakterii to możesz wlać oba na raz, nie zaszkodzi, ale na razie wlej tylko BioDigest. Stability zostaw na później gdyby coś poszło nie tak. Powodzenia :)

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, Dyzio napisał:

Witam!

Oto wyniki dzisiejszych badań startowych 

Ph 8.0

Nh4 0.1

No2 <0.01

No3 1

Wodę amoniakalną wlałem odpowiednią dawkę i po 20 min faktycznie skok do nh4-1 po czym wlałem  ampułke biodigest prodibio. No cóż teraz tylko cierpliwość i kontrolowanie parametrów pozostaje ?

• Lubię to 2
Opublikowano
Wodę amoniakalną wlałem odpowiednią dawkę i po 20 min faktycznie skok do nh4-1 po czym wlałem  ampułke biodigest prodibio. No cóż teraz tylko cierpliwość i kontrolowanie parametrów pozostaje
Dokladnie Rób pomiary zgodnie z instrukcją startu na WA

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam!

Pierwszy pomiar na no2 wykonany, coś zaczyna się w tej wodzie jednak dziać wynik był pomiędzy skalą 0.05 a 0.1 ze większym wskazaniem na 0.1 

Wyniki myślę że będę tutaj wrzucać na bieżąco co 3 dni gdyż jak będą jakieś nieprawidłowości to myślę że jako doświadczeni akwaryści pierwsi je jesteście w stanie zauważyć?

• Lubię to 1