Skocz do zawartości

Malawi 200l

Lukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne zabijam biologię z gąbki, zgoda. Pomimo tego NO2 i NH4 mam stale w zielonym zakresie bo dość jej zostaje w ceramice i piasku, żeby cały baniak obrobić - przecież właśnie po to jest tam ceramika (biologia w piasku to bonus). :) A ja nawet nie muszę wyłączać sprzętu bo gąbki wystają ponad wodę, więc łap nie moczę a ryby to w ogóle ledwo całą operację zauważają.  

Biologia jest kluczowa dla ryb ale nie każda bakteria jest niezbędna, zwłaszcza w akwarium z dwoma filtrami, jak ma kolega @Lukasz22. Syf wylapany przez mechanika syfi dopóty, dopóki się go nie usunie a im częściej (w granicach rozsądku) się to robi, tym lepiej. Jeśli przy okazji usuwa się bakterie to trudno, po to te z biologa mają cały filtr dla siebie, żeby zapracowały na swoje utrzymanie. ;) Jeśli komuś po wypłukaniu gąbki z mechanika pod kranem rośnie NO2/NH3 to pewnie znaczy, że obecna biologia nie nadąża i powinien dodać więcej złoża a nie zacząć hodować bakterie w najmniej wygodnym miejscu. :) 

• Lubię to 5

5 minut temu, hilux napisał:

Ma być, z czasem w ich miejsce zaczna pojawiać się zielenice. 

Nie jest to zasadą..mój zbiornik ma prawie 8 lat i owszem..na początku miałem okrzemki.Ale po ich usunięciu o zielenicach ani widu ani słychu. Mimo ,że mieszkałem w tym czasie w trzech różnych miejscowościach czyli z założenia wszędzie różna woda to zielonych nie mam. To ,że pojawiły się okrzemki jeszcze nie oznacza aby wysunąć na pewniaka wniosek ,że będą potem zielone. Owszem..mogą ale nie muszą bo nie jest to zasadą.

• Lubię to 1

Robiłeś pomiary po wpuszczeniu ryb? Zawsze po wpuszczeniu ryb do świeżego zbiornika parametry szaleją. Ostatni pomiar, którym się pochwaliłeś jest z 16 czerwca, a 1 lipca wpuściłeś ryby, przez dwa tygodnie dużo mogło się zmienić. Dziś, 9 lipca masz 4 trupy. Moim skromnym zdaniem cykl azotowy, o ile w ogóle ruszył, to na pewno się nie zamknął. Wynik no3 na poziomie 5 o niczym nie świadczy (u mnie z kranu leci no3 - 15 ppm) Na początek zrób aktualne pomiary parametrów wody (ph, kh, gh, nh3/4, no2, no3) ph masz trochę za niskie, weź do szklanki wodę z akwarium i rozpuść w niej dużą łyżkę stołową soli kuchennej, albo dwie płaskie jak wolisz i wlej to do akwa, kup taki preparat: SERA - TOXIVEC (butelka 250ml wystarczy na 1000L wody) i kup dwie ampułki Prodibio BioDigest i dopiero będziemy coś radzić. Czekamy na parametry :)