Skocz do zawartości

Malawi 200l

Lukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy, dwadzieścia lat temu? ;) Jeśli parametry wody skoczyły to najpierw kolega musi je zbadać żeby dokładnie wiedzieć co skoczyło. Do tego czasu nie ma sensu lać ani sypać żadnych specyfików bo to loteria, trafi albo nie. A jeśli nie trafi to tylko pogorszy sprawę.

Pierwszy podejrzany to niezamknięty cykl, niech kolega @Lukasz22 zbada jak najszybciej wiarygodnymi testami NO2, NO3 i NH4 i zapoda tu wyniki. Ten sam zestaw testów dla wody nalewanej przy podmianach (prosto z kranu albo przez ustrojstwo), możliwe że najszybszym ratunkiem dla ryb będą częste podmiany.   

Edytowane przez hilux

2 godziny temu, hilux napisał:

Kiedy, dwadzieścia lat temu? ;)

He he nie, nie 20 ;) Nie napisałem żeby cokolwiek wlewał, za wyjątkiem soli, która profilaktycznie nie zaszkodzi, ale ok zostawmy to, to tylko moje zdanie. Podstawa w tej chwili, jak radzi kolega @hilux to wiarygodne pomiary.

Edytowane przez Bartek_De

Pogooglowalem - sól kuchenna mozna stosowac przy podtruciu zwiazkami azotu ale najwyrazniej musi to byc sol niejodowana. Tak czy inaczej, nie usuwa problemu a jedynie czesciowo objawy. W stabilnym baniaku ze zdrowymi pyszczakami dodawanie soli jest w 100% zbedne. :)

• Lubię to 1

55 minut temu, hilux napisał:

W stabilnym baniaku ze zdrowymi pyszczakami dodawanie soli jest w 100% zbedne. :)

Zgadza się w stu procentach, lecz w tym przypadku nie możemy mówić o stabilnym baniaku, w którym umierają ryby

Cytat

Tak czy inaczej, nie usuwa problemu a jedynie czesciowo objawy.

To właśnie miałem na myśli pisząc post #92

Edytowane przez Bartek_De

Witajcie , zrobiłem testy i wyniki są jak na zdjęciu , także cykl się jutra musiał zamknąć . Dodatkowo zrobiłem testy kranowki i wyniki są takie

No2 <0,01
Kg 12
No3 <0.5
Ph 7.5
Nh4 <0.05
Po4 0

Nasuwa mi się jedno pytanie czy możliwe jest że ryby były słabe gatunkowo ? Zastanawia mnie to bo brałem ryby od różnych sprzedawców i zdychaja tylko ryby od Pana hodowcy Malawi Śląsk . Dodatkowo dodam że wziąłem ten sam gatunek co od niego także od jeszcze innego sprzedawcy i tam te żyją... Nie wiem co może być :(

20180712_113646.jpg

Słyszałem i czytałem wiele złych opinii o Malawi Śląsk więc może tu tkwi problem. Ja jednak obstawiałbym na jakiś problem z wodą. Jakimi testami robisz pomiary? Zmierz ph, kh, gh

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Sorki, trochę się pogubiłem. Teraz widzę że podałeś te parametry. Może nie wklejaj zdjęcia tabelki tylko napisz po kolei mierzone parametry, tak będzie bardziej czytelnie