Jump to content

Recommended Posts

Posted

W kranie w domu mam wodę o dobrych dla pyszczaków parametrach two i tww niestety NO3 jest bardzo wysokie ok 40 mg/l może nawet powyżej tej wartości. NO2 jest niewykrywane prze test więc bliskie 0. Podmieniając wodę w mojej 112 -tce nie mam jakiegokolwiek problemu poprostu raz na tydzień przywożę wode w baniaczku z miejscowości w której pracuje i gdzie NO3 jest bliskie 0. Zmieniam jednak wkrótce akwarium i będzie to zbiornik blisko 8x wiekszy. Podwożenie wody nie wchodzi w rachubę. Teraz pytanie. Co zrobić jak podmieniać wodę zeby miało to sens i obnizało NO3 ? Prosze o podpowiedź. Pozdrawiam TomekB.

Posted

No szczerze nei widze wyjscia, albo kupujesz wode baniakami(tak to robi np milc), albo dowozisz lepsza woda, inwestujesz w RO..i wode mozesz lac z kranu przez RO, tyle, ze podmianka 200l przez RO :roll:

Posted

Tylko pamiętajmy że jeśli używamy RO musimy się liczyć z miekką wodą. Dokładnie nie wiem bo nigdy nie miałem czy są jeszcze inne skutki uboczne ale napewno trzeba sotosować wtedy sól do malawi.

Posted
Tylko pamiętajmy że jeśli używamy RO musimy się liczyć z miekką wodą. Dokładnie nie wiem bo nigdy nie miałem czy są jeszcze inne skutki uboczne ale napewno trzeba sotosować wtedy sól do malawi.

Nie tylko miękką bo bliską 0 i pozbawioną większości soli mineralnych.

A zamiast filtra RO zaproponował bym hydroponikę.

Posted

TAk woda z RO, jest bardzo jalowa, ale no3=0, zawsze zostaje hydroponika i deni.. Nie mniej jednak, podmiany sie przydaja, i nawet takie miękkie 100l "pustej" wody to mimo wszytsko odrobina swierzosci. Zawsze mozna ja potem "doprawic".. w misce itp.