Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Eno chlopaki czy wy rafe bedziecie zakladac te 8 tygodni?!

Bardzo dbrze gdyby ryby trafily do akwarium w 3-4 tygodniu od zalania.

Tak szczerze, kto napalony czeka 8 tygodni z rybami :-)))?

Da sie zalozyc akwarium w kilka godzin. Fakt pomoc innego akwarysty wtedy niezbedna ale jest to mozliwe bez szkody dla jego mieszkancow.

Wiola podeszla do tematu prawidlowo, zadala pytanie, pierwsze odpowiedzi na pewno uswiadomily ja ze to nie takie "hop sipu".

Chce podejsc do tego profesjonalnie super.

Tak realnie od czasu gdyu zrobisz testy wody i ta sie NADA, w 2 tygodnie mozesz sie cieszyc pieknymi rybami. Pod warunkiem, ze odrobisz prace domowa, czyli poczytasz o tym wszystkim.

Tak wiec Wioletko czytaj i pytaj! A swoja droga moze jest tu na forum ktos z Twojej okolicy, taki akwaryasta pomoglby Ci najlepiej(pod warunkiem, ze zna sie choc troszke na tym wszystkim)

pozdrawiam

MekkaB

Opublikowano

Wiesz narazie z pośpiechem nikt nie wyszedł dobrze. Akwarium ma być założone prawidłowo i dokładnie, wkońcu będzie stało dobrych pare llat bez wiekszych zmian.

Kazujesz się spieszyć. Przepraszam że wypomne ale jak narazie znam jednego "napaleńca" jak to ładnie określiłeś który już 3 raz wode ze zbiornika wylewa, a akwarium zakłada od ho ho.

Także nikogo nie popędzajmy. Wiola Bardzo ładnie zaczyna, kompletuje sprzęt i zdobywa wiedze. Jeszcz tło, kamienie, zadbanie o walory estetyczne. Potem trzeba to zapiąć na ostatni guzik.

Akwarium zrobione po łebkach i założone w 3 godziny nie jest dobrm pomysłem.

I to koniec OT:) Jak chesz o tym pogadać to zapraszam do działu OT albo na czata:)

Opublikowano

tak , nie ma co się spieszyć z akwarium :D

Co do obsady to te oba gatunki mogą być razem, w końcu 120cm. to nie tak mało, ale jak sision zaznaczył nic więcej, tylko 2 :wink:

Docelowo zostawił bym ryby w takim układzie:

red- blue 1+3

msobo 2+5

Opublikowano
Decyzję ta podjęłam, ponieważ ktoś mało odpowiedzialny powiedział mi w sklepie zoologicznym, że przy tym w dzisiejszych czasach nie ma pracy. Dobre filtry, tabletki przeciw glonom i częściowa podmiana wody max 3 x w roku to wszystko co muszę zrobić - no i ryby trzeba karmić.

Z tego co wiem, to wodę się podmienia co tydzień.

Opublikowano
Eno chlopaki czy wy rafe bedziecie zakladac te 8 tygodni?!

(...) Tak szczerze, kto napalony czeka 8 tygodni z rybami :-)))?

MekkaB

Zaczekaj. Warto. Sam popełniłem dużo błędów na początku i wiem co mówię. Lepiej poczytać, poczekać i żeby fajnie wyszło.

Pozwodzenia

Opublikowano
Decyzję ta podjęłam, ponieważ ktoś mało odpowiedzialny powiedział mi w sklepie zoologicznym, że przy tym w dzisiejszych czasach nie ma pracy. Dobre filtry, tabletki przeciw glonom i częściowa podmiana wody max 3 x w roku to wszystko co muszę zrobić - no i ryby trzeba karmić.

Z tego co wiem, to wodę się podmienia co tydzień.

przecież Wiola o tym wie, przyznała dlaczego zdecydowała się na akwarium i tam to jest "między wierszami"

oj Lenek :roll:

Opublikowano

A co myślicie o takim zestawieniu?:

labiddochromis caeruleus yellow

Pseudotropheus acei

Pseudotropheus saulosi lub Iodotropheus sprengerae

Gdzie mogłabym dowiedzieć się więcej o usposobieniu tych rybek, zachowaniu się, rozmairach jakie osiągają, pokarmie i wszystkich pozostałych szczególach?

Jak długo w ogóle dojrzwa rybka, osiągając swe pełne rozmiary?

Opublikowano

Acei rośnie neistety zbyt duży do takiego akwarium. Możesz rozejrzeć się za odmianą ngara, która nie osiąga aż tak wielkich rozmiarów, ale możesz mieć kłopot, żeby dostać ją w sklepach.

Pozostałe, jeśli nie chcesz sie wyrozniac obsadą będą ok :wink: .

Co do drugiego pytania, ryby rosną przez całe życie, jednak po ok. roku wzrost jest bardzo spowolniony. Pierwsze próby tarła, w zależności od gatunku, ryby podejmują od 6-go do 12-go miesiąca życia.

Opisy znajdziesz na www.klub-malawi.pl :wink: .

Opublikowano

Moim zdaniem pierwsza propozycja ( Red Blue i Demasoni) jest lepsza, jak zaznaczył Mateusz, ta obsada jest mocno oklepana. Nie mówię, że Demasony i Red Blue to rarytasy, ale... no jednak są rzadsze od Saulosi (jak zaznaczył w innym wątku yaro, wszystko jest rzadsze od Saulosi :twisted: )

Opublikowano

Powiem tak. Nie zależy mi na rarytasach ale na spokoju - oczywiście na tyle na ile jest to możliwe. Nie mam zamiaru startować w żadnych konkustach na najbardziej wyszukane rybki w akwarium.

Tak jak wspominałam już to akwarium jest budowane ku uciesze mojego niespełna 3 letniego synka - dla niego ważne jest jedynie aby rybki były kolorowe i aby pływały. Raczej żadnych innych wymagań nie stawia. Długo tez nie będe mogła liczyć na jego pomoc w utrzymaniu tego akwarium więc jest to jeszcze jeden powód aby wszystko tak zorganizować aby mieć czas jeszcze dla dziecka nie tylko dla rybek.

Patrząc pod tym kontem jaka obsada byłaby optymalna?

Zakupić rybki młode czy już troszkę starsze, w przypadku których można już rozpoznać płeć?