Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, eljot napisał:

IMHO podstawowa pomyłka to obsada z tytułu wątku - nie do tego szkła. Kamienie wybierz dowolne tylko z płaskich łupków zrób ścieżkę w ogródku ;). 

Z kamieni będzie ścieżka do ogródka bo w nim jeszcze stoi docelowe szkiełko 180x80x60 - mam nadzieję że  jak urosną na wiosnę to tam będzie im lepiej. Do tego czasu te centymetrowe rybki trzeba nakoksować.

Średni gatunek na ławicę, ale będę szukał poparcia u FishMagic - namawiał  mnie na jednogatunkowe  jak byłem w Augustowie.

15177016406611846996656.thumb.jpg.011ae9c3c3de0752509d1da3689f7906.jpg

Jakkolwiek red-red wlasnie przyjechały i się aklimatyzują dopóki nie przyjedzie sklejone 240l.

Pozdrawiam krytyków - czekam na ładne otoczaki rzeczne, może jeden zbiornik będzie taki , są też w bagażniku duże kamienie ze ściętym spodem - ale choruje na te łupki. Chyba ze dam w ogóle skałę  marco rocks? Tez jest i czeka na zagospodarowania :

IMG-20171230-WA0014.thumb.jpeg.ae3dff42c125f649aae7522e21c30459.jpeg

Tylko ta to raczej na solniczkę...

Tymczasem muszę im zorganizować dostateczną  liczbę kryjówek - zabijcie za łupany kamień.

Byłbym bardzo wdzięczny za dobry pomysł na filtrację. Obstawiam że unimax 250 cały z biologią będzie za malo, dodam fan3plus , czy dać coś innego?

Może narurowa? Mam stary set 5 obódów 10 cali po osmozie. Znalazła by się i pompa grundfosa z regulacją, chyba 15m3/h 

Opublikowano
15 hours ago, Dbk20 said:

A wapień  zeby ph wyższe mieć dawać? 

To zależy od tego jaki poziom masz w zbiorniku i w kranie. 

Co do garaży to za nie na forum lecą joby bo wygląda to nienaturalnie. Do tymczasowego zbiornika przed przesiadką do 864l dla maluchów się nadadzą, niech ma młodzież kryjówek w opór. W międzyczasie skołuj jeszcze więcej łupka i zmontuj z niego tło strukturalne do docelowego szkła. :D

Do unimaxa 250 dokupiłbym prefiltr na zasys bo to on będzie najmocniej wodę mielić. Do tego ten fan3plus i powinny razem dać radę bo rybki masz póki co małe więc względnieniewieleobrudzące. ;) Na wszelki wypadek monitoruj parametry wody żeby w razie czego reagować, na wyrost nie ma potrzeby.

Powodzenia!

Opublikowano
9 godzin temu, Dbk20 napisał:

Z kamieni będzie ścieżka do ogródka bo w nim jeszcze stoi docelowe szkiełko 180x80x60

To czemu nie startujesz od razu tego dużego ? Maluchy rosnąc będą ustalać hierarchię w stadzie, samce znajdą swoje rewiry i odbędzie się to w sposób spokojniejszy (małe ryby "delikatniejsze" walki). Każda zmiana akwa czy nawet aranżacji powoduje zamieszanie i wyznaczanie nowych rewirów. Choć redy nie należą do najagresywniejszych to jednak potrafią się nieźle tłuc ;).

Opublikowano

Nie daje odrazu duzego zbiornika bo musze postawic rozpore w piwnicy i stelaż uspawać. Strop niby betonowy ale boję się sprawdzać  jakośc prac drobnych pijaczków baniakiem 800

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Obserwuję Twój wątek i szczerze to już się pogubilem. Który baniak to ten docelowy? Są jakieś trzy małe, basen na podwórku i ponad 300 litrów na dywanie. Ile chcesz mieć baniakow? Nie lepiej od razu zrobić ten docelowy?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.