Skocz do zawartości

300L świeżaka - pierwsze malawi i dobór obsady

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Bezprym napisał:

Hara nie jest specjalnie agresywna u mnie w akwarium rządzi  w ten sposób że pogoni i to wszystko. W ten sposób krótko trzyma inne ryby widocznie taka demonstracja siły wystarczy. Dość powiedzieć że w jej towarzystwie inne gatunki nie miały problemu z wybarwieniem i znalezieniem rewiru. Msobo też fajna opcja.

U mnie identycznie hara w zbiorniku rządzi ale nie siłą przemocy a siłą perswazji. wystarczy że samce rdzawych mają potyczkę, których mnogo a tylko hara podpłynie i jest spokój. Nawet 2 samce saulosi podzieliły zbiornik między sobą na pół, czasami się spotkają i wtedy sierżant hara rozgania zadymiarzy.

Jest to mój najspokojniejszy gatunek bo największe bitniki to rdzawe z białymi pyskami a saulosi też się ganiają. Wszystko jak do tej pory wewnątrz gatunkowo.

Nie wiem ile mam samców hary bo sprytne bestie szybko zmieniają kolor a jest ich trochę.

I tylko hara jeszcze nie inkubuje. Mam nadzieję że jak dojrzeją to nie rozwalą mi ładu panującego w zbiorniku.

Chcesz mieć piękne akwa 200 litrowe?  To daj albo tylko "saulos"i w układzie 2+ 8/9   albo daj "saulosi" i " rdzawe" w układach na początek 2+6/7 do tego oświetlenie jedna świetlówka Power Glo Hagen. Masza wtedy 3 kolory super podkreślone prze wspomnianą świetlówkę.

2 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Chcesz mieć piękne akwa 200 litrowe?  To daj albo tylko "saulos"i w układzie 2+ 8/9   albo daj "saulosi" i " rdzawe" w układach na początek 2+6/7 do tego oświetlenie jedna świetlówka Power Glo Hagen. Masza wtedy 3 kolory super podkreślone prze wspomnianą świetlówkę.

Pragnę nadmienić że w temacie co prawda jest 200l ale późniejsza zmiana planu pozwoli postawić 240l właśnie głównie pod kątem umożliwienia obsady 2-3 gatunkowej 

11 hours ago, Zygi said:

U mnie identycznie hara w zbiorniku rządzi ale nie siłą przemocy a siłą perswazji. wystarczy że samce rdzawych mają potyczkę, których mnogo a tylko hara podpłynie i jest spokój. Nawet 2 samce saulosi podzieliły zbiornik między sobą na pół, czasami się spotkają i wtedy sierżant hara rozgania zadymiarzy.

Hehe a u mnie jest jeszcze inaczej - samiec Hara to najwiekszy akwariowy bandyta, lubi pogonic wszystko oprócz samców alfa Interruptusa i Mphangi, które totalnie olewa. 

2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tak na marginesie: nie traktować tych naszych rozważań jako OT  bo mają koledze  pomóc w dokonaniu wyboru swojej obsady.

w żadnym wypadku, niezmiernie jestem rad że dyskusja tak się rozwinęła i jest to bardzo pouczające.

W obecnej sytuacji jeśli miałbym stworzyć akwa dla jednego gatunku byłoby to z pewnością saulosi ale upieram się mimo wszystko przy dwóch gatunkach. Wydaje mi się że moją obsadę stworzą Msobo + Demasoni, co wy na to Panowie ?

No i nasze rozważania o kant d... potłuc. Jak napisałem, msobo nie jest polecane do takiego akwarium z powodu wielkości i charakteru. Demasoni to tak jak maingano, też samotnik, więc może być rzeźnia. Wymaga trochę doświadczenia, bo może być potrzeba szybkiego reagowania na zaistniałą sytuację. To jest bardzo agresywny pyszczak. Rozważ jakieś Labidochromisy. To nie jest specjalnie agresywna grupa. Może do saulosi dołóż Labidochromis chisumulu, albo perlmut. Może też być też ten rdzawy. Zamiast saulosi może być Melanochromis (teraz Pseudotropheus) interrupotus i Cynotilapia hara. Nie idź w te skrajne żywieniowo i temperamentem gatunki.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca