Jump to content

Recommended Posts

Posted

nie wiem czy trafiłem w dział ale mysle ze czyściki to tez osrzęt:D

Chciałem was zapytac jak to jest z czyścikami...

Chciałem kupić czyścik do mojego akwa ale okazało sie ze to nie jest takie łatwe! Czyscik do szyb 10mm kosztuje ok 11 do 30zł. Kierując sie ceną wybrałbym ten za 11zł ale no własnie ale....

Moje pytanie- czym one sie od siebie róznią czy moze to tańsze(Aqua szut'a) rysuja szyby??

i piszcie prosze jakich używacie i czy jestescie z nich zadowoleni :D

Posted

ja mam kilka pływające, niepływające. Różnych firm. Leżą sobie w pudełeczku bo dostawałem zakwasów od ich używania :P. Przez długi czas używałem paska włókniny z bardzo dobrym skutkiem ale ostatnio glony zrobiły mi sie wyjątkowo twarde i mocno "przyklejone" do szkła i musiałem sie przeżucić na plastikową kartę "klubu norauto" ;)wygląda jak kredytowa ale jest troche grubsza. Działa bardzo dobrze

Posted

ja do tej pory tez używałem takiej karty, ale jest mały minus tego rozwiazania, mianowicie kiedy ma sie pokrywe która trzeba w całosci zdejmowac do czyszczenia akwa to podczas czyszczenie szyb nieoswietlonego akwa nie widac gdzie sie juz czysciło a gdzie nie, a po załozeniu pokrywy widac pozostałosci glonów....

Posted

mam taką samą pokrywe, jak ją zdejme to ustawiam nad taflą lampe (taką stojącą -pokojową) przy stosowaniu włókniny nie jest to konieczne bo na jej tle widać wszystkie glony

Posted

No i czyścik magnetyczny nie usunie Ci z szyby twardych glonów, o których pisał mutra. dlatego ja używam nieważnego dowodu osobistego :twisted:

Posted

Jest jeszcze jeden fajny patent:) Są takie czyściki na żyletki. Wyrzucamy żyletke i wsadzamy na to miejsce wate filtracyjną. Plusy są takie że nie trzeba wkładać łapek do akwarium i łatwo schodzi. Ale ostatnio w sklepie widziałem już bodajże z tetry za ok 17zł taki orginalny czyścik z mocną gąbką.

Magnetyczne są okropne, żałuje że wydałem na to ustrojstwo pieniądze. Nie czyszczą dobrze, trzeba się namachać a to tego ryzyko porysowania.

Posted

co ciekawe ( z praktyki sprzedawcy w zoologu) moge dodać, że magnetyczne nie sprawdzają się w malawi. Twarda/zasadowa woda warunkuje rozwój takich a nie innych glonów, "standardowi" klienci byli zadowoleni z magnetycznych.

Posted

ja tez uzywam tych gabkowo-druciakowych - przypomina to troche sprzet do mycia garow, (i zawsze lamie raczke dosc szybko), ale czysci skutecznie i nie rysuje.