Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie nitki są tylko w wężach, nie zauważyłem ich obecności ani wewnątrz prefiltrów ani wewnątrz kubełka czy wręcz w ceramice.
Co ciekawe osiedliły się wewnątrz wszystkich węży gdzie jest szybki przepływ wody tj. z akwarium do prefiltra, z prefiltra do kubełka, z kubełka do akwarium, natomiast w nitce do Purolite gdzie przepływ jest na poziomie ok 30l/h nic się nie zagnieździło. Czy ktoś jest w stanie to wyjaśnić? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tym bardziej typowałbym, że to jednak kolonie bakterii - tam gdzie jest dobre natlenienie mnożą się na potęgę :)

Dodam, że po miesiącu przyrastają u mnie jak przyrastały, mimo zmiany dystrybutora tendencji spadkowej nie widać:)

Opublikowano

Testowałem 3 różne odmulacze bakteryje (Kordon Tidy tank, ML Gravel i Balancer), które miały pomóc, niestety żaden nie przyniósł pożądanego efektyu.

Nie wytrzymałem i 2 tygodnie temu zrobiłem gruntowne czyszcznie kubełka i węży.

Muszę jednak przyznać że po ustabilizowaniu poziomu NO3/PO4 zarastanie postępowało znacznie wolniej. 

Teraz mam nowe podejście. Kupiłem Azoo Supreme Bioguard, ale tym razem zamierzam stosować go regularnie tj co 2 tygodnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Już na pierwszy rzut oka Azoo wygląda obiecująco - jest znacznie gęstszy od stosowanych wcześniej bakterii czyszczących i wali jak szambo :)

20180516_170824.thumb.jpg.4a6ec542bbe210c0f87fa130af88b224.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu ‎2018‎-‎05‎-‎17 o 20:34, rafalniski napisał:

Testowałem 3 różne odmulacze bakteryje (Kordon Tidy tank, ML Gravel i Balancer), które miały pomóc, niestety żaden nie przyniósł pożądanego efektyu.

Nie wytrzymałem i 2 tygodnie temu zrobiłem gruntowne czyszcznie kubełka i węży.

Muszę jednak przyznać że po ustabilizowaniu poziomu NO3/PO4 zarastanie postępowało znacznie wolniej. 

Teraz mam nowe podejście. Kupiłem Azoo Supreme Bioguard, ale tym razem zamierzam stosować go regularnie tj co 2 tygodnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Już na pierwszy rzut oka Azoo wygląda obiecująco - jest znacznie gęstszy od stosowanych wcześniej bakterii czyszczących i wali jak szambo :)

20180516_170824.thumb.jpg.4a6ec542bbe210c0f87fa130af88b224.jpg

I co tam ciekawego w temacie po pół roku? :)

Opublikowano
22 godziny temu, Deadi napisał:

I co tam ciekawego w temacie po pół roku? :)

Niestety, żadne z testowanych bakterii czyszczących nie przyniosły oczekiwanego efektu. 

Węże jak zatastały tak zarastają, jakoś się z tym pogodziłem ?

Przerobiłem trochę wloty do filtra (o czym pisałem w innym temacie) i udało mi się znacząco zwiększyć wydajność filtracji. 

Musiałem wrócić do podstaw i co 2-3 miesiące uruchamiam po prostu wycior :(

Na szczęście dzięki zastosowaniu prefiltrów HW nie mam z tym problemu i czyszczenie wlotów zajmuje dosłownie kilka mimut i nie wymaga rozbierania węży. Trochę więcej zabawy jest z wylotami, ale radzę sobie z tym trochę inaczej. Kilkukrotnie zatrzymuje filtr i zaraz go włączam, wtedy ruch wody odrywa cześć tego co rośnie wewnątrz węży a pyśki mają wtedy dodatkowe karmienie. Wszystko co wtedy wpada do akwarium znika w ułamku sekundy ?

Co 3-4 miesiące muszę otworzyć kubeł żeby wyczyścić wirniki, wtedy czyszczę ponownie wszystkie węże. 

Jest to trochę uciążliwe ale to jedyna skuteczna metoda walki z tym problemem. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja nawet nie wiem jakie są moje, bo są prawie czarne :D
Na oko sik dobry, w baniaku w miarę czysto, woda kryształ, więc nie zaprzątam sobie głowy cyferkami. Czasem lepiej mniej wiedzieć niż więcej ;)
A owy Balancer dał jakieś inne korzyści ze stosowania? :)