Skocz do zawartości

Przygotowania do startu akwarium 540l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Grz3si3k91 napisał:

A tak z czystej ciekawości ile taka wata wytrzyma czyszczeń? 1000g wystarczy na ten prefiltr?

..ja kupuję za 6.49 zł 100 gramowe opakowanie. To mi wystarcza na kilka miesięcy. Robię w ten sposób ,że urywam pas długości ok. 30 cm i dzielę go w pionie na połowę. Mam tak wyliczone ,że ta połówka pasa wchodzi do jednego modułu bardzo gęsto. Wymieniam co drugi tydzień ale można rzadziej to robić. A jak nie wymieniam akurat to podczas podmiany płucze w kranówie.

Plusem zastosowanie tego prefiltra jako mechanika jest też to ,że podczas jego wyciągania do czyszczenia czy też wymiany waty nie wpadają Ci do wody odchody jak z gąbki. No i jest mniejszy od gąbki..

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
6 godzin temu, Post_Mortem napisał:

co to jest za ceramika

Bioceramax 1200 wymieszana z bioceramax 600.

7 godzin temu, Grz3si3k91 napisał:

Gdy odpale świeżo zalane akwarium z taką ceramiką to o ile szybciej może przyśpieszyć wpuszczanie ryb?

Uważam że o ponad tydzień skrócisz zarybianie. Oczywiście testy wody trzeba prowadzić. Pamiętaj że nie wolno się spieszyć. Sądzę że np start na WA opisany na forum nie byłby złym sposobem. Dozujesz amoniak, mierzysz konkretnie ile masz NH4 dodajesz biostarter aby bakterie szybciej się namnożyły (ich nie można przedawkować). I po kilku dniach NH4 i NO2 powinno być niewykrywalne, NO3 na przyzwoitym poziomie i będzie można zarybiać

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich ponownie pod dłuższej przerwie :cool:

W końcu znalazłem znów troszkę czasu żeby popracować przy akwarium akwarium i udało mi się ułożyć kamienie.

Ogólnie myślałem, że to dużo łatwiejsze zadanie ale owkurzałem się co nie miara przy tym... Wyszło jak wyszło, kilka godzin przekładania tych kamieni i chyba lepiej już nie będzie.

Pytanie co do kamienia. Niestety nie znalazłem u siebie na składzie zielonego serpetynitu tylko takie coś w odcieniu czerwieni.

Musiałem coś zabrać ze sobą bo gdybym odpuścił to pewnie znów bym szukał czasu przez pół roku.

Pytanie co do osadu na kamieniu - takie białe podobne do soli, wie ktoś czy może to być w wodzie?

IMG_5828.jpg

IMG_5830.jpg

IMG_5831.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Grz3si3k91 napisał:

Witam wszystkich ponownie pod dłuższej przerwie :cool:

W końcu znalazłem znów troszkę czasu żeby popracować przy akwarium akwarium i udało mi się ułożyć kamienie.

Ogólnie myślałem, że to dużo łatwiejsze zadanie ale owkurzałem się co nie miara przy tym... Wyszło jak wyszło, kilka godzin przekładania tych kamieni i chyba lepiej już nie będzie.

Pytanie co do kamienia. Niestety nie znalazłem u siebie na składzie zielonego serpetynitu tylko takie coś w odcieniu czerwieni.

Musiałem coś zabrać ze sobą bo gdybym odpuścił to pewnie znów bym szukał czasu przez pół roku.

Pytanie co do osadu na kamieniu - takie białe podobne do soli, wie ktoś czy może to być w wodzie?

IMG_5828.jpg

IMG_5830.jpg

IMG_5831.jpg

Sam ostatnio pytałem na forum o to samo, naturalna część kamienia.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Grz3si3k91 napisał:

..ponad siedem lat mam to na swoich kamieniach i nic się nie dzieje. Ale co to jest to nie wiem.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

To super. Ciekawy jestem jak będą się prezentować te czerwone kamienie gdy dojdzie piach i woda.
Mam pytanie jeszcze z innej beczki.
Mam filtr kasetowy i kolega może mi użyczyć 1-1,5 litra Matrixa ze swojego dojrzałego zbiornika.

Przy takim rozwiązaniu kiedy mógłbym mniej więcej wpuścić ryby?