Purolite a520e
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez ironclad · Opublikowano
Na dzień dzisiejszy Hh3 0.03 N03 0 NO2 0 pH 7.8 Moim zdaniem jest ok ,ryby żwawe aż miło popatrzeć -
Przez Bastian · Opublikowano
Świetny projekt, bardzo mi się podoba 🤩 -
Przez lukBB · Opublikowano
Obsada: 1. Melanochromis Kaskazini 2. Pseudotropheus Crabro 3. Metriaclima Msobo "Magunga" 4. Chindongo Demasoni 5. Labidochromis Trewavasae "Border" 6. Metriaclima Fainzilberi "Maison Reef" 7. Cynotilapia Zebroides "Jalo Reef" 8. Pseudotropheus cf. Acei Luwala I mały grzeszek na deser: 9. Synodontis Petricola Obsadę finalnie zamówiłem od Malawiana, który współpracuje z Luk&Raf z Częstochowy. Po rybska wybrałem się osobiście, zobaczyłem hodowle i warunki w jakich ryby żyją. Pogadałem trochę z właścicielem i tak po krótce mogę spokojnie polecić. Obsada po wpuszczeniu zaczęła jedną wielką, kolorowa chmarą zwiedzać zbiornik od lewej do prawej po kilka razy🙂 gdy już stres minął, wszystko zaczęło się powoli rozpływać w swoją stronę. Po bardzo krótkim czasie zaczęły się ładnie wybarwiać, obierać wstępnie rewiry. Zdarzają się już drobne przepychanki i gonitwy. Nawet melanochromisy już tańczyły godowo wokół siebie😉 Ogólnie zarybianie odbyło się bezproblemowo, ryby nie wykazywały żadnych problemów adaptacyjnych. Dla bezpieczeństwa będę nadal monitorował parametry wody ale nie spodziewam się niczego niepokojącego. Biologia w postaci 70 litrów kształtek K1 prawie 3 mc była w sumpie w aktywnym zbiorniku znajomego👍 Na razie tytułem wstępu tyle. Jak uda się zrobić jakieś sensowne zdjęcie ryb to wrzucę. Jak na razie telefonem jakość jest słaba. -
Trudno, w marcu zamienię zeolit na coś innego, u mnie plus jest taki że są 2 kubły i obydwa pracują jako biologia i mechanika więc może szybko odbuduje się biologia po wymianie mediów -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Można. Możesz włożyć cokolwiek . Chodzi o to aby niepotrzebnie zbyt często nie otwierać filtra i o to , że zeolit szybko przestaje absorbować i trzeba po prostu zbyt często ( co 3 mc ) go wymieniać. -
co do grzałek święta prawda praktycznie nie odpalają się co do podopiecznych fakt ,skandaliści ,zadymiarze ogólnie wesoła ekipa,co do bąbęlków tak jak pisałeś niektórzy lubią patrzeć na to zjawisko i ja do nich si e zaliczam -
Przez Vrzechu · Opublikowano
W akwarium z pyszczakami zawsze coś się dzieje zawsze jakieś zadymy, romanse, skandale i walki terytorialne Powiem Ci, że w grzałki uzbroiłeś ten zbiornik jak ciepłownię 800W możesz śmiało wyjąć. Nie będzie Ci miejsca zajmować To samo z napowietrzaczem. Jeśli masz ustawione wyloty z filtrów w taki sposób żeby poruszały lustrem wody to bąbelki są kompletnie niepotrzebne. Chyba, że po prostu lubisz patrzeć jak sobie bąbelkują, bo są i tacy Co do wkładów filtracyjnych absorbujących cokolwiek z wody to wg mnie sens ich używania jest wówczas, gdy zaobserwujesz coś niepokojącego co trzeba zaabsorbować Jedynie absorber NO3 do mnie przemawia jako, że można robić rzadziej podmiany wody. Jakiś dodatkowy blok z żywicą do tego celu planuję zrobić u siebie. Nie ma co kombinować za bardzo tylko patrzeć jak podopieczni rosną i harcują P.S. Warto karmić pokarmem dobrej jakości bo te tańsze potrafią i brudzić wodę i psuć jakość wody. -
zeolit mam tylko w sunsun w ikoli nie mam ?czy zamiast zeolitu można zastosowć węgiel? będzie to lepsze rozwiązanie? PS.Cały czas bawiłem się w małe zbiorniki 100-120 litrów z obsad a towarzyską teraz kiedy pierwszy raz poszedłem w temat "dużego" bo dla mnie to duży zbiornik powiem tak szkoda że nie wcześniej i szkoda że dopiero teraz odważyłem się na pyszczaki na razie jestem mega zadowolony kapitalne ryby, super się obserwuje ich harce pościgi zabawy w chowanego rano zawsze coś przekopane normalnie mam wyrzuty sumienia bo podopieczni obok w akwarium towarzyskim lekko zaniedbani i mniej obserwowani -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Zeolit jest zbędny z tego względu , że po około 3 miesiącach i tak traci zdolności absorpcji i trzeba go wymieniać. Ponadto często można zaobserwować potem biały nalot na ściankach filtra co świadczy o tym , że ma to potem wpływ na pracę wirnika. W miejsce zeolitu warto włożyć cokolwiek innego lub zostawić pusty kosz czym polepszy się przepływ. Inaczej co trzy miesiące będzie trzeba otwierać kubełek . -
No to czas na systemazacje tematu 1.Zbiornik 200x50x50 2.Filtracja 1xSunsun 304a+Ikola 600max obydwa robią jako biologia+mechanika zasypane,ceramika+zeolit+ława+purigen 3.Grzałki 1x500w aqua+hygerr 800w i to w zasadzie nie potrzebne chyba bo temp w domu 21 stopni non stop a w baniakach po 23 grzałki praktycznie nie pracują 4.Oświetlenie wlasna inicjatywa listwy led12v zamknięte w rurkach z tworzywa wysterowane z chińskiego sternika LED Control 5.napowietrzacz przeznaczony do 1000 l ale pracuje na 2 akwaria ustawiony na włączniku czasowym w sekwencji 2 pracy 1 godzina pauzy 6.Gruzowisko własne wykopaliska z działki mam piękne kamoloe na działce takie tereny pewnie na wiosnę coś dorzucę jeszcze 7.Piach kwarcowy z marketu budowlanego jeśli chodzi o o obsadę wyżej już pisałem Szafka i takie inne wlasna produkcja 😉
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi