Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o podpowiedz jaki mam kupic kubełek do 450L,ten zbiornik mam od niedawna wcześniej było akwa 200L w którym chodził Fluwal 304, teraz wiadomo musi być mocniejszy.

Mam dwie propozycje :

TETRA-tec EX1200 lub

SERA 1300

Moje pytanie to który z nich jest lepszy mój brat ma tetra 1200 i jest OK, a z drugiej strony sprzedawca sklepu w którym robie zaopatrzenie dla pysi poleca mi SERA i niewiem czy on czasem mnie niechce naciągnąć.

Bardzo dziękuje za pomoc i proszę o odpowiedz na moje pytanie i propozycje innych kubełków kture byłyby odpowiednie do 450L.

Opublikowano

Ja wybrałbym TETRA-tec EX1200, mam takie dwa w swoim baniaku 325 l . Są ciche, mały pobór prądu , duże kosze na media i stosunkowo tanie. Ten Fluwal 304 możesz też zamontować , jako ten drugi i nie zapomnij o mocnym wewnętrznym jako mechanicznym. W TETRA-tec warto wyrzucić trochę gąbek i dokupić dobrej ceramiki. Nie zapomnij o prefiltrach , bo sam się przekonałem ,iż naprawdę warto.

Opublikowano

Dzięki kolego za podpowiedz.

Mój brat ma Tetra EX1200 w takim samym baniaku 450L jak już wczesniej wspomniałem,ale szukam filtra naprawdę wartego polecenia który ma większy przepływ, bo wiem (bynajmniej z mojego doświadczenia)że nie skończy się na tej pojemności zbiornika i wtedy co?

znowu trzeba będzie kupić jakiś większy kubeł.

Chciałbym żeby forumowicze doradzili bo wszystkich marek sprzętu nieznam ja przykładam uwagę na :

cichy , bezawaryjny , tani w eksploatacji o duzym przepływie to jest najwarzniejsze, a jesli chodzi o cene to troszkę mniej warzne .

Widziałem kiedyś w ogrodniczym kubły do oczek wodnych niewiem nic o tym sprzęcie ,ale z opisu mają naprawdę dobre wyniki morze ktoś się wypowie na ten temat, kto miał albo ma z takimi kubłami doświadczenie.

Opublikowano

Jesli chodzi o filtracje bio, to sam przeplyw nei ma "az" tak duzego znaczenia. Nie mniej jednak,Twoje kryteria spelnia np Eheim 2228, wydajny ,sporo miejsca na media(11l- oczywiscie sump to to nie jest, ale..),cichy, pobor mocy nie za wysoki, wiec jest ok, no i to EHEIM..

PS. Z szacunku dla czytajacego, uwazaj na byki :wink:

Opublikowano
Dzięki kolego za podpowiedz.

Mój brat ma Tetra EX1200 w takim samym baniaku 450L jak już wczesniej wspomniałem,ale szukam filtra naprawdę wartego polecenia który ma większy przepływ, bo wiem (bynajmniej z mojego doświadczenia)że nie skończy się na tej pojemności zbiornika i wtedy co?

znowu trzeba będzie kupić jakiś większy kubeł.

Chciałbym żeby forumowicze doradzili bo wszystkich marek sprzętu nieznam ja przykładam uwagę na :

cichy , bezawaryjny , tani w eksploatacji o duzym przepływie to jest najwarzniejsze, a jesli chodzi o cene to troszkę mniej warzne .

Widziałem kiedyś w ogrodniczym kubły do oczek wodnych niewiem nic o tym sprzęcie ,ale z opisu mają naprawdę dobre wyniki morze ktoś się wypowie na ten temat, kto miał albo ma z takimi kubłami doświadczenie.

kubły do oczek wodnych nie gwarantują szczelności, bo z założenia w ogrodzie nie jest potrzebna... nie ryzykuj

jak chcesz zwiększać baniak to może FX-5? chyba większego to nie ma... ale jak z jego obsługą/wyposażeniem to nie wiem, nie miałem...

Opublikowano

Dzięki z pomoc.

Przed chwilą czytałem o budowie Detrynifikatora kubełkowego i muszę przyznać ze zaciekawił mnie ten projekt i przy okazji chciałbym zapytać co wy na to? czy naprawdę warto?

Pozdrowienia i miłego dnia.

Opublikowano

Zastanowił bym się oczywiście jeśli masz troche kasy nad FX-5. To dobry i potężny filtr z dużym 20l kubłem.

Lenek JBL 500 to nie jedyny filtr. Porównaj ceny, moc i litraż obu. Rozumiem, że kupiłeś i musi być dobry ale każdiy jeśli jakiś filtr nadaje się do 240l to nie znaczy że dobry jest także do innego.

Opublikowano
Witam, bierz 2x JBL CP 500 - ma 8 litrów na media filtracyjne i ok. 800l/h przepływu.

Nie wiem . Ja bym filtracje oparł na Unimax 700 - 15 litrów na media , taniej kupic jeden niz dwa :) 480zł a nie 2x350zł .

W eksploatacji tez taniej niz dwa JBL-e - 2x 23W vs. Unimax 700 1x 38W .

Teraz pozostaje kwestia jakosci , której nie jestem w stanie ocenic gdyz mam tylko Unimaxa 700 i CBL 250 . Oba chodzą świetnie , cicho i w ogóle miód i orzeszki :)

A jeśli masz kase to zrób jak pisze Czester : Lepiej zamiast 700zł na dwa kubełki JBL-a wydac 800zł na Fluvala FX5 . Jak nie masz - zastanów sie nad Unimaxem .

Ja mam 660L i Unimax daje rade .

Teraz mam zakładac akwa w pracy - 450l i nie wiem czy się z szefem nie dogadam ( oddam Unimaxa do firmy a sobie kupie Fluvala FX5).

Jednak gdybyś uległ namowom Lenka nie kup przypadkiem tego JBL-a 500 :)http://www.allegro.pl/item305236084_naj ... ki_wa.html

Rybki raczej nie były by zadowolone :D