cyganeczka Opublikowano 2 Marca 2018 #41 Opublikowano 2 Marca 2018 Cześć Co tam słychać u Twoich rybek ?
kszyszek Opublikowano 6 Kwietnia 2018 #42 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Też jestem ciekaw bo przymierzam się do podobnej obsady
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. troad Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #43 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Pod koniec lutego dokupiłem Yellowy, ponieważ po lekkich problemach z końca roku o których pisałem, ostał się praktycznie tylko jeden. Ostatnio brałem udział w dyskusji nt. tempa wzrostu tych ryb i muszę przyznać że nowe ryby rosną o wiele szybciej. Również nierówno, bo 2 znacznie odstają od reszty. Największa z nowych dogania wzrostem tę ze starej dostawy choć to dopiero ok. 1,5 mies. Poza stratą 1 sztuki wszystkie są zdrowe, żwawe, więc w ogóle nie przejmuję się tempem ich wzrostu.Tu podczas skubania kamieni (w końcu to Mbuna przecież ) Ta część kamieni dostępna jest tylko jeśli wyłączę filtr który na nie "dmucha" z góry. Maja wtedy ucztę bo rośnie tam więcej glonów. Korzystają na tym nie tylko Yellowy Mdoki jak już wspominałem rosną i wybarwiają się bardzo powoli i również nierówno. Dwie najmniejsze sztuki postanowiły nie rosnąć . Zdrowe żwawe, z apetytem ale liliputki . Największe dwie zaczynają mieć fajne barwy. U C. Borley Kadango w sumie bez zmian. Mam 5 ryb, 3 samce i dwie samice. Jakiś czas temu po tarle obydwie samice inkubowały dłuższy czas. Czekałem na moment wypuszczenia młodych, już nie pierwszy raz ale niestety nie udało mi się go zaobserwować. W trakcie tarła samiec nr 2 próbował też swoich sił co wyglądało nieco śmiesznie. Dominujący samiec przeganiał ryby z jednej strony akwarium i w tym czasie nr2 próbował zalecać się do samicy. Po powrocie alfy samiec nr2 płetwy po sobie i ucieczka. Ciekawą rzecz zaobserwowałem podczas inkubacji samic Kadango. Wydawało mi się że wtedy samice nie jedzą w ogóle, natomiast u mnie jedna z pełnym pyskiem, poskubywała jednak pokarm podczas karmienia. Jest to coś nietypowego u tych ryb? U Lethrinopsów mam 3 albo 4 samce (z pięciu ryb). Mam nadzieję że nie będzie to problematyczny układ bo ryba ta nie jest tak ekspansywna jak C Borley Kadango. Najpiękniejsze ubarwienie samce pokazują w momencie stroszenia się pomiędzy nimi. Dwa z nich mam wyraźnie większe i lepiej wybarwione. Na koniec kilka zdjęć z karmienia przez zakopany pokarm. Nie robię tego zbyt często Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez troad 12
przemo-h Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #44 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Genialne fotki! Bardzo fajnie się to czyta, gdy w zasadzie widać, co się tam dzieje. Co do inkubujących samic, które sobie dojadają... Też to u siebie zaobserwowałem. Złapie jakąś drobinę i mieli ostrożnie przez kilka minut?. Niewielkie płatki lub drobiny granulków. W wolnym czasie cyknij jeszcze fotkę zbiornika jeśli możesz. 1
troad Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor #45 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Teraz, przemo-h napisał: Genialne fotki! Bardzo fajnie się to czyta, gdy w zasadzie widać, co się tam dzieje. Dzięki za miłe słowa. 1 minutę temu, przemo-h napisał: Co do inkubujących samic, które sobie dojadają... Też to u siebie zaobserwowałem. Złapie jakąś drobinę i mieli ostrożnie przez kilka minut?. Niewielkie płatki lub drobiny granulków. W takim razie coś sobie źle zakodowałem, bo wydawało mi się że już na forum nie raz czytałem że samice podczas inkubacji nie jedzą w ogóle. 7 minut temu, przemo-h napisał: W wolnym czasie cyknij jeszcze fotkę zbiornika jeśli możesz. Poszperałem w katalogach i akurat miałem , Wieczorem przy dogasającym świetle, jakość kiepska niestety. Pierwsza od pokoju, druga od kuchni. 6
przemo-h Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #46 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Pięknie! Bardzo lubię ten zbiornik? 1 1
pozner Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #47 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, troad napisał: 2 godziny temu, przemo-h napisał: Co do inkubujących samic, które sobie dojadają... Też to u siebie zaobserwowałem. Złapie jakąś drobinę i mieli ostrożnie przez kilka minut?. Niewielkie płatki lub drobiny granulków. W takim razie coś sobie źle zakodowałem, bo wydawało mi się że już na forum nie raz czytałem że samice podczas inkubacji nie jedzą w ogóle. Nie jest to częste, ale nie jest też żadkie. U mbuny też to się zdarza. Akwarium też mi się bardzo podoba. Musisz częściej im zakopywać pokarm. Rewelacyjnie to wygląda. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez pozner 1
Kubeq Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #48 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) 9 minut temu, pozner napisał: Nie jest to częste, ale nie jest też żadkie. U mbuny też to się zdarza Potwierdzam. Właśnie inkubują mi 3 samice Labeothropheus Trewavasae i u dwóch z nich zaobserwowałem pobieranie pokarmu, co prawda robią to bardzo ostrożnie, ale nie potrafią się powstrzymać gdy pokarm pojawia się w ich zasięgu. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Kubeq 1
cyganeczka Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #49 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) 3 godziny temu, troad napisał: Na koniec kilka zdjęć z karmienia przez zakopany pokarm. Nie robię tego zbyt często Te zdjęcie na konkurs !! Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez cyganeczka 1
troad Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor #50 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 16 minut temu, cyganeczka napisał: Te zdjęcie na konkurs !! Dzięki. Dałbym to gdyby było ostre Drugi raz takiego nie udało mi się ustrzelić
Rekomendowane odpowiedzi