Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, hilux napisał:

Mpangi nam się obojgu dość podobają, samiczki nie są wcale takie brzydkie z tymi żółtymi płetwami, widzieliśmy je wczoraj na  żywo. 

Jasne rozumiem.

Napisałem tylko moje odczucie związane z tym gatunkiem :) który posiadałem dawno temu właśnie z saulosi  i od razu było widać kto dominował w zbiorniku więc z sentymentu do saulosi zrezygnowałem z niego u siebie w zbiorniku...

Także jeśli uparłeś się na ten mphangę+maingano to ok ;) tylko zastanowił bym się nad wymianą saulosi na jakiś inny gatunek...

Opublikowano (edytowane)

Hm, mamy dobrą wiadomość, złą i dobrą. ;)

Dobra jest taka, że przez kierat (parę najbliższych tygodni będę w domu tylko w weekendy) postanowiliśmy nie robić w baniaku rewolucji i dziś doszły tylko cztery maluchy. 

Zła jet taka, że to Mpangi. 

Dobra jest taka, że bidulki wydostały się z wujowych warunków - kupiliśmy najmniejsze jakie mieli w sklepie kolesia od przerybiania, dwa mają trochę ogryzione płetwy. Są ciut większe od Saulosków, do nastepnego weekendu będzie sobie pływać tylko szóstka a ja w tym czasie mam czas pomysleć co robić dalej. 

Myślicie że ograniczenie obsady do tylko tych dwóch gatunkow mogłoby pomóc, czy problem w całości rozbija się o podobieństwo samców i nawet z całym baniakiem do dyspozycji ten dominujący (pewnie Saulosi) będzie raczej terroryzował resztę?  

Jeśli to drugie, to jakie gatunki najlepiej powinny dogadać się z Mpangami? 

Saulosi są tak małe, że nie wiadomo co z nich wyrośnie a mam tych dwóch maluchów niesamowity sentyment. Jeśli to samce i zaczną sprawiać problemy to trzeba je będzie oddać w dobre ręce ale czy potencjalne jedna/dwie samiczki mogłyby sobie dożyć spokojnej starości w moim baniaku z innymi gatunkami? 

EDIT|: Melanochromis interruptus są śliczne.:e_geek:

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Z Egonem próbowaliśmy ci wytłumaczyć, że raczej mphanga zdominuje saulosi. No, ale teraz to już zakupy zrobiłeś z żoną. 

Melanochromis interruptus to teraz Pseudotropheus. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem, pokpiłem sprawę ale po prostu żal mi się zrobiło tych bidnych maluchów tłamszonych przez dorosłe pysie u zoologa.  Jeśli to znaczy, że dla dobra obsady powinienem się pozbyć Saulosków to przynajmniej mam czas żeby je oddać komuś kto o nie zadba jak trzeba... Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą doopę.

Edytowane przez hilux
Opublikowano
23 minuty temu, hilux napisał:

Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą doopę.

Wiesz nie do końca tak jest jak piszesz ;) 

Kto ma miękkie serce ten ma też mocne argumenty jakie też przedstawiliśmy tobie z kolega @przemo-h :D;) 

Tak na serio to już po ptokach i sam już się pogubiłem w tym czy zamierzasz mieć obsadę dwu czy trzy gatunkową...

Jedynie co mogę doradzić to uzupełnij obecną obsadę(saulosi,mphanga) tak aby ilość ryb z każdego gatunku wynosiła 10szt i niech się dzieje wola nieba...

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@egon44ty się tylko pogubiłeś, ja jestem jak dziecko we mgle. I to po LSD bo kolory mamią. :e_confused:

Głupio mi teraz pytać o radę, bo wygląda jakbym zwyczajnie olał to co napisaliście. Spróbuję jutro sfotografować te ogryzione płetwy maluchów na swoją obronę ale tak czy inaczej przepraszam panowie @egon44i @przemo-h

Sytuacja wygląda tak, że planu na obsadę nie mam teraz żadnego bo Sauloskarium zestrzeliła żona a Sauloski i spółkę zestrzeliłem dziś ja. Jutro zadzwonię do człowieka, który mi sprzedał Sauloski (to ten ogarnięty zoolog), wyjaśnię sprawę i dowiem się czy wziąłby je w weekend nazad jak obiecał. Zakładając, że je przygarnie, na start miałbym cztery ca. pięciocentymetrowe Mpangi. Co mogę do nich dorzucić żeby obsada miała ręce i nogi?  

Edytowane przez hilux
Opublikowano (edytowane)

Dokup mphangi, do tego Pseudotropheus (dawniej Melanochromis) interruptus, albo aMetriaclima sp. "membe deep", albo Pseudotropheus johanni i jako trzeci Cynotilapia hara. Może zamiast hary być Labidochromis chisumulae, albo rdzawy.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, hilux napisał:

@egon44ty się tylko pogubiłeś, ja jestem jak dziecko we mgle. I to po LSD bo kolory mamią. :e_confused:

Głupio mi teraz pytać o radę, bo wygląda jakbym zwyczajnie olał to co napisaliście. Spróbuję jutro sfotografować te ogryzione płetwy maluchów na swoją obronę ale tak czy inaczej przepraszam panowie @egon44i @przemo-h

Wybaczam :) 

Jestem przyzwyczajony to takich sytuacji a i też nie obrażam się tak łatwo ;) 

9 godzin temu, hilux napisał:

Sytuacja wygląda tak, że planu na obsadę nie mam teraz żadnego bo Sauloskarium zestrzeliła żona a Sauloski i spółkę zestrzeliłem dziś ja. Jutro zadzwonię do człowieka, który mi sprzedał Sauloski (to ten ogarnięty zoolog), wyjaśnię sprawę i dowiem się czy wziąłby je w weekend nazad jak obiecał. Zakładając, że je przygarnie, na start miałbym cztery ca. pięciocentymetrowe Mpangi. Co mogę do nich dorzucić żeby obsada miała ręce i nogi?  

Wiesz propozycja kolegi @pozner jest jak najbardziej na miejscu więc warto się nad nią zastanowić...

Najlepiej kolego @hilux byłoby jak byś podał listę ryb do których masz dostęp u siebie a wtedy i nam będzie łatwiej coś doradzić...

Opublikowano (edytowane)

@egon44Tak by było najlepiej ale niestety nie mam w okolicy hodowcy, który wie co mu się inkubuje i co można sobie zaklepać... Sami handlarze, którzy rybki sprzedają temu, kto pierwszy będzie chciał kupić.

Lista kolegi @pozner wygląda ciekawie, fajnie że gatunki są pogrupowane, dzięki! Będę się jej trzymać i poproszę o radę jeśli będzie problem ze zdobyciem któregoś z gatunków.

Na koniec obiecane zdjęcie dwóch ogryzków. Oba mają ogryzione płetwy grzbietowe a ten co kozaczy kolorami też kawałek ogonowej. 

IMG_0217.jpg

Edytowane przez hilux