Skocz do zawartości

Parametry w baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 11.10.2017 o 20:41, pitik1247 napisał(a):

Jakie pokarmy dokładnie polecasz podaj prosze nazwy 

Rozwiń  

Żeby bardzo nie zaśmiecać tematu to wybieraj z tych firm-

Dainichi, O.S.I , Nature Food , Omega One , Northfin , New Live Spectrum(w skrócie NLS) ...

Resztę poszukaj w dziale żywienie...

Z mojej strony sorki za OT...

Opublikowano (edytowane)

Kol. egon44 już wymienił te pokarmy.

W dniu 11.10.2017 o 20:41, pitik1247 napisał(a):

W niedziele dojda wlasciwe produkty to dam i zobaczymy 

Rozwiń  

Nic nie dawaj. Zmierz w sobotę parametry. Może się okazać, że wszystko jest ok. i pozostaną Ci tylko okresowe (może cotygodniowe) podmiany wody.

Edytowane przez pozner
Opublikowano (edytowane)

Czy pomiary robiłeś w dzień? Jeśli nie, to zrób w dzień. Napisałeś ten post w nocy, więc dlatego pytam. Jak ryby zachowują się przy takim NO2? Jeśli jest tak jak pokazałeś (chociaż nie chce mi się wierzyć), to rób podmianę 50-60% wody i na drugi dzień znowu podmiana. Po podmianach dodaj bakterie. Po każdej podmianie zmierz parametry i podaj tutaj. Nie karm ryb. Czy coś robiłeś przy akwarium w ciągu ostatnich dni?

Amoniak masz nisko, NO2 bardzo wysoko i NO3 też zaczyna iść w górę. Wygląda na to, że nitrifikacja ruszyła i zaczął się 3 etap, ale przy takim przerybieniu NO2 poleciało strasznie wysoko. Oczywiście jeśli pomiary są prawdziwe. Przy takim NO2 (powyżej 1.0) powinno być to widać po zachowywaniu ryb . Jeśli zachowują się normalnie, to wątpię, żeby NO2 było takie wysokie.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
  W dniu 14.10.2017 o 02:14, pozner napisał(a):

Czy pomiary robiłeś w dzień? Jeśli nie, to zrób w dzień. Napisałeś ten post w nocy, więc dlatego pytam. Jak ryby zachowują się przy takim NO2? Jeśli jest tak jak pokazałeś (chociaż nie chce mi się wierzyć), to rób podmianę 50-60% wody i na drugi dzień znowu podmiana. Po podmianach dodaj bakterie. Po każdej podmianie zmierz parametry i podaj tutaj. Nie karm ryb. Czy coś robiłeś przy akwarium w ciągu ostatnich dni?

Amoniak masz nisko, NO2 bardzo wysoko i NO3 też zaczyna iść w górę. Wygląda na to, że nitrifikacja ruszyła i zaczął się 3 etap, ale przy takim przerybieniu NO2 poleciało strasznie wysoko. Oczywiście jeśli pomiary są prawdziwe. Przy takim NO2 (powyżej 1.0) powinno być to widać po zachowywaniu ryb . Jeśli zachowują się normalnie, to wątpię, żeby NO2 było takie wysokie.

Rozwiń  

Po zachowaniu ryb nic nie widac . Tez w to nie wierzylem wiec zrobiłem test 2 razy . Do akwarium wlałem to co kupiłem ostatnio i wlałem . Pomiary byly robione w dzien 

Opublikowano (edytowane)

Pisałem, żebyś nic na razie nie wlewał, ew. podmienił wodę, gdyby ryby zaczęły się dziwnie zachowywać. Ok. nie wlewaj teraz nic. Trzeba dowiedzieć się czy i jak pracuje u Ciebie nitryfikacja. Wlewanie preparatów sztucznie nam to obniży i przysłoni prawdziwy obraz.

Zrób to, co Ci napisałem, czyli podmień 50-60% wody. Po 1-2 godz. zmierz parametry. Jutro zrób to samo. Trzeba zbić te wysokie NO2. Pisałeś, że nie możesz w tygodniu mierzyć parametrów przy świetle dziennym. W takim razie zrób taki myk. Jutro po podmianie zmierz parametry przy świetle dziennym, następnie zmierz je wieczorem przy świetle sztucznym. Będzie wiadomo w jakim zakresie jest przekłamanie. Następne pomiary będziesz mógł robić w tygodniu, wieczorem, ale przy tym samym świetle i w tym samym miejscu. Będzie można zobaczyć tendencję i stopień zmian. Chyba inaczej się nie da tego ogarnąć. Dodaj też bakterii. Podaj dzisiejsze i jutrzejsze wyniki. Te przy świetle sztucznym też. 

Edytowane przez pozner