Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Deadi napisał:

Oczywiście nie jestem zwolennikiem masowego przerybienia, nie jestem też fanem pustego zbiornika,

Co do pustego zbiornika to trzeba zobaczyć dorosłe ryby w danym litrażu aby ocenić. 5 cm redzik gdy dorośnie jest +/- pięciokrotnie większy bo ryba rośnie we wszystkich kierunkach ;). Teraz wyobraź sobie 5 razy wiecej ryb w twoim akwarium, wiem że to trudne i każdemu z nas za pierwszym razem wydawało się, że będziemy mieli pustki w akwa :D .

Opublikowano

Wiem, wiem - widziałem dorosłe redy i one mnie faktycznie przerażają w takim stanie wielkości ? szczerze mówiąc to w ogóle mi się one nie podobają w takim stanie, ale wiadomo, że ten stan dopiero nadejdzie z dwa lata, więc nie ma się czym martwić póki co. Kto wie czy jak będą u mnie to czy mi się nie odmieni, chociaż 5-7cm pyszczaki wyglądają chyba najlepiej ?

Opublikowano

To może idąc tym tokiem rozumowania łatwiej do Twojej wyobraźni dotrze to. Jeśli podoba Ci się obecny wygląd akwarium, to żeby ten stan utrzymać dla dorosłych ryb, powinieneś mieć 3-4 razy większe akwarium. Nie łódź się, że masz 2 lata. To nie non-mbuna. Masz może 7-8 msc. Później ryby "dociągają" wzrostem.

Opublikowano
2 godziny temu, Deadi napisał:

Wydaje mi się, że odnoszenie się to natury w tym przypadku to trochę nietrafiony argument - widziałem film z jeziora, na którym była pokazana ostra rywalizacja dwóch samców, których otaczała ogromna pusta przestrzeń. Naprawdę wyglądało to zabawnie, zwłaszcza jeśli odniesie się podobną sytuację do akwarium i pomyśli - po co pyszczakom 1000l akwarium, skoro i tak tłuką się, będąc same w setkach tysięcy litrów.

Poza tym wydaje mi się, że agresja to kwestia czysto loteryjna, owszem, można ją sterować bądź kształtować, ale w ostateczności i tak nie mamy pewności co wyjdzie z naszych starań.

Jest to bardzo dobry argument. Cały czas próbuję Ci wytłumaczyć, że odpowiednio dobrana obsada nie musi się tłuc. Podałem przykład akwarium z Kawangą i Redzikiem. Takiego łączenia ryb właśnie należy unikać. Są to ryby podobnej wielkości i tych samych upodobaniach. Do tego mają ten sam temperament. W mniejszych zbiornikach w pewnym momencie jeden drugiemu nie popuści i kończy się to śmiercią. 

Ja swoją przygodę z tym biotopem zaczynałem od 240l i widzę, że im większy zbiornik tym sytuacja jest mniej napięta. Żaden samiec w moim zbiorniku nie robi większego zamieszania nawet w okresie tarła. Przegania ze swojego tarliska resztę, ale ta reszta ma gdzie odpłynąć, więc te 1000l na pewno ma sens. W tak dużym zbiorniku ten Redzik i Kawanga mogą zapewne żyć obok siebie przez długie lata. Z drugiej strony w 300l zbiorniku też może być umiarkowany spokój z tym, że możliwości w doborze obsady jest mniej i zdecudowanie unikamy podobnych gatunków. Są gotowe obsady podane przez użytkowników tego forum. Są to obsady dobrze przemyślane i oparte na podstawie własnych doświadczeń. Warto je przejrzeć i wyciągnąć jakieś wnioski. Eljot zasugerował obsadę do Twojego zbiornika kilka postów wcześniej i też można ją przemyśleć.