Skocz do zawartości

HW-304 róznice i przygotowanie akwa do startu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Metaxa napisał:

normalnie plecy mnie bolą ale dumna jestem że dałam radę :)

Blondi jesteś Wielka :D od początku w Ciebie wierzyłem.

ale teraz nie na łapu capu tylko planowo

najpierw podkładki na dno akwarium , potem na tym ustawiasz kamienie a na końcu wrzucasz płukany piach - wygląda że chcesz zrobić inaczej.

potem wkładasz do baniaka talerz do zupy i na to lejesz wodę z węża.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
3 godziny temu, deccorativo napisał:

Blondi jesteś Wielka :D od początku w Ciebie wierzyłem.

ale teraz nie na łapu capu tylko planowo

najpierw podkładki na dno akwarium , potem na tym ustawiasz kamienie a na końcu wrzucasz płukany piach - wygląda że chcesz zrobić inaczej.

potem wkładasz do baniaka talerz do zupy i na to lejesz wodę z węża.

właśnie tak mam zamiar zrobic tyko muszę ogarnąć podkład pod kamienie-tu wymyśliłam sobie kratki takie jak do zlewu,wychodzi najtaniej i od ręki  bo w sklepiku są po 1zł a potrzebuje 6szt.

jeszcze nie wiem jaki będzie układ kamieni bo wagowo mam 27kg.spojrze na galerie i może mnie coś zainspiruje :)

piachu mam 50kg tylko nie wiem jak zrobić falowane dno..tzn.zeby nie było płasko..

i woda ma być ciepła,letnia, czy zimna?

Opublikowano
19 minut temu, Metaxa napisał:

piachu mam 50kg tylko nie wiem jak zrobić falowane dno..tzn.zeby nie było płasko..

..syp na płasko. Ryby same sobie uformują dno jak chcą i nie będziesz miała na to wpływu. Ja czasami im rozgarniam to za chwilę mam   jak  w kopalni odkrywkowej.

22 minuty temu, Metaxa napisał:

..tak naprawdę nie ma to znaczenia.

Opublikowano
Godzinę temu, Metaxa napisał:

tak naprawdę to nie to jest ważne teraz bez ryb ale jak będdą ryby to tylko taka ok 25C .

Teraz ważne by woda była nie prosto z węża ale z ustrojstwa nalewana wolno tak 3l/min bo warszawskie wodociągu wodę dezynfekują dwutlenkiem chloru a ta zołza działa bardzo długo jeszcze w akwarium i nie ulatnia się jak chlor gazowy.  ClO2 zabija bakterie w tym także nitryfikacyjne - i co ty na to?

Przed tobą start biologii a uzdatniacze wody kranowej nie usuwają dwutlenku chloru - robi to węgiel aktywny  z ustrojstwa

polecam temat mój i Andrzeja do przestudiowania - i nie śpiesz się z zalewaniem akwarium lepiej dzień dwa póżniej ale przez węgiel

następny temat do przeczytania

powodzenia wiem że dasz radę.

Opublikowano
13 minut temu, Metaxa napisał:

dokładasz 35zł i masz 2000l

U mnie HW 304 z prefiltrem HW-602A daje rade jako biolog. 

Te 2000l jest stłumione a taki HW 303 będzie jeszcze słabszy.

Robotę z cyrkulacją u mnie robi AQUAEL TURBO 2000- -sama pompa z prefiltrem Eheim i nie mam żadnej pralki mimo iż w papierach oba filtry w sumie mają 4000l.

Wylot HW 304 jest skierowany by załamywał taflę wody do jej natleniania.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Metaxa napisał:

Jako filtr biologiczny wystarczy ale będziesz potrzebowała jeszcze filtr mechaniczny np.wewnętrzny Aquael 2000(jeśli nie razi ciebie widok sprzętu w akwarium?) ale na to też jest rada :D 

Zasłonisz go kamolem i po  krzyku ;) 

Co do kubełka zewnętrznego to zamiast HW-304a możesz zakupić np. ten http://www.otosek.pl/product_info.php?cPath=2_4_6&products_id=777

Troszkę droższy ale ma ten sam przepływ i co ważne w porównaniu z HW-303a pobiera tylko 17W ...

31 minut temu, Metaxa napisał:

co do tego ustrojstwa to..muszę coś wykombinować bo chwilowo nie mam kasy na to żeby go kupić ale musi być iny sposób na to żeby nalać wodę..;)

Jeśli nie masz kaski żeby zainwestować w ustrojstwo to po zalaniu zbiornika wodą dodaj uzdatniacz np. taki https://www.akwarystyczny24.pl/azoo-aquaguard-120ml-wydajny-uzdatniacz-wody-kranowej-do-akwarium-p-2542.html  ...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
1 godzinę temu, Metaxa napisał:

co do tego ustrojstwa to..muszę coś wykombinować bo chwilowo nie mam kasy na to żeby go kupić ale musi być iny sposób na to żeby nalać wodę..;)

Blondi żadne tam uzdatniacze chemiczne bo ci pisałem - w Warszawie jest ClO2 - a tego nie rusza żaden chemiczny uzdatniacz - i po co kobiecie robicie mentlik w głowie.

Na brak  kasy są metody :D Wonga.com albo Clarias.pl

Podjedz co Clariasa na Grochowie ( mam nadzieję że mieszkasz po prawidłowej stronie Wisły czyli na prawicy.) i kup to za całe 6,50 zł  tam już jest także worek

https://www.clarias.pl/aqua-nova-active-carbon-wegiel-aktywowany-0-5kg-doskonale-klaruje-wode-p-82.html

wsyp węgiel do worka opłucz pod kranem a potem lej wolno wodę z węża na ten carbon w baniaku.

Jak skończysz zalewanie baniaka to wyjmij i osusz zostawiając do czasu aż się dorobisz ustrojstwa - ustrojstwa nie da się kupić trzeba samemu zbudować z pojedynczych dupereli.

Chyba nie będzie drobna kobietka :Dtargała co tydzień 6 kubłów wody każdy po 20 litrów.

Czasami tego worka z węglem po zalaniu baniaka na start biologii nie włóż do tego kubła którego nie masz bo nie możesz się zdecydować :) - wiadomo kobieta.

Swoją drogą przydałby się taki test porównawczy trzech kubłów  2x Chińczyki contra jeden Polak.

Ikola1200Maxx  - Sunsun HW304A - Unimax700 i bynajmniej nie najważniejsze ile wejdzie gruzu do każdego ale ile siknie każdy w realu i jak z głośnością pracy. 

No i najważniejsze jakie mają wymiary z podłączonymi wężami by te bydlaki weszły do największej szafki. Smutne ale Ikola jest bezwymiarowa?.:( i to nie firma tylko nazwa handlowa Hurtowni Badis oj ci dużo mają dla nas do zaoferowania https://badis.com.pl

Mamy dział Testownia ale Zarząd nie potrafi wypożyczyć od naszych partnerów np takich 3 kubłów na raz do prób.

Nikt też nie rozmawia z Coral House by klepnąć deklarowany przez nich samych upust 20% :lol: dla klubowiczów - inna inszość czy skorzystamy.

Opublikowano
10 minut temu, deccorativo napisał:

Blondi żadne tam uzdatniacze chemiczne bo ci pisałem - w Warszawie jest ClO2 - a tego nie rusza żaden chemiczny uzdatniacz - i po co kobiecie robicie mentlik w głowie.

Henryku to nie jest mętlik tylko sugerując uzdatniacz dla koleżanki miałem na myśli jego użycie przy pierwszym zalaniu zbiornika wodą kranową żeby zneutralizować ewentualnie występujący chlor,chloraminę i metale ciężkie...

Nie pisałem żeby go cały czas używała ;) 

3 minuty temu, suricade napisał:

Hmm. A nie prościej właśnie wsadzić ten węgiel do tego HW ? Przecież to nowy zbiornik. HW przepuści całą wodę przez węgiel. Wtedy można usunąć węgiel i dać bakterie startowe.

To zdecydowanie lepsze rozwiązanie...

Na pewno lepsze niż przepuszczanie wody przez worek z węglem :D