Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cóż, nie stwierdziłem, że e-zina można zrobić ot tak, na pstryk. A przynajmniej dobrego e-zina :) Pracy kupa, prawie tyle samo co przy papierowym, jeśli ma jakoś wyglądać. Najwięcej roboty tak jak MarS napisał: korekta i składanie(pomijając same materiały). Jak to wygląda dokładnie już z desantem na stronie i zamknięciem w szacie graficznej-nie mam pojęcia. Jesli chodzi o czysta korektę to z chęcią mogę pomóc, ale w przypadku zinu Km do korekty trzeba by więcej niż jedną osobę. Ktoś powinien się zająć stroną ortografii, interpunkcji, zgrzytami słownymi, ktoś błędami autora wynikającymi z niewiedzy albo niewyspania. Można by tu obsadzić jednego kozaka, co pije duzo kawy, ale z moich doświadczeń wynika, że dobrze tę funkcję rozdzielić. Dodatkowy atut, każdy text przechodzi przez podwójne sito :)

Czester_ masz oczywiście rację, tam gdzie wiedza skupiona w punkcie łatwiej ją odnaleźć, ale przerabianie topiców jako pomysł na e-zina to według mnie mija się z celem. Choć posiłkować by się można.

Co do pisania artiklów. Widzisz MarS, ja na przykład chętnie bym coś naskrobał, ale ochotę należałoby poprzeć wiedzą. Czytam forum bardzo intensywnie od kilku miesięcy, ale to kropla w porównaniu do wiedzy np Twojej czy Harismiego i wielu innych, tym bardziej, że przygodę z malawi na dobrą sprawę dopiero zaczynam. Podejrzewam, że wielu młodszych użytkowników forum podziela moje zdanie. Żeby o czymś nap trzeba znac temat z autopsji :)

ps. Czy mój nick jest rzeczywiście taki niewymawialny/niewypisalny? Zauważyłem, że każdy kto pisze go z pamięci wali literówkę :lol: Albo prawie każdy. :)

Opublikowano

Myślę ze na dzień dzisiejszy bardzo dużo leży w rękach zarządzających forum.

Np. ciekawe baniaki które sie pojawiają albo ciekawe rozwiązania, może

spróbować zachęcać mailami autorów o przekazanie swoich doświadczeń na

forum. Jeśli ktoś pyta się o denitrator to może taki zachęcajacy mail stworzy

pozytywny klimat, i dana osoba która zmierzy się z problemem i go wykona

podzieli się ze swoim doświadczeniem w temacie od a do z, na pewno

pozostaje kwestia jakości takiego opracowania, ale myślę ze forum szybko zweryfikuje ewentualne niedociągnięcia.

Myślę że musi być większy kontakt prowadzących serwis z forumowiczami i żeby nie ograniczał się tylko do zwracania uwagi.

Przeglądałem kilka serwisów europejskich i naprawdę nie mamy sie czego wstydzić. Może być tylko lepiej.

Opublikowano

1) Pamiętajmy, że artykuły periodyczne w sieci podlegają podobnym rygorom jak prasa drukowana i wymagają rejestracji jako... czasopisma (stąd mój dość konsekwentnny i wygodny pomysł podpięcia się pod NA)

2) Choć naprawdę mam mało czasu - mega zajmująca praca i rodzina to obiecuję, że w ciągu nie dłużej niż dwa tygodnie prześlę do władz klubu pierwszą część artykułu o którym wspominałem wyżej - jeżeli nada się do kosza - to opcja "trash" jest w takich wypadkach dość skuteczna

3) Wyznaję zasadę, że zamiast "pitolić" lepiej coś zrobić, jeżeli więc choć część z trych co coś deklarowali - zdeklaruje teraz content i czas wykonania - to będzie o czym mówić

Opublikowano

woytek nie przesadzaj z tą rejestracją, póki co nikt jeszcze nie ważył się wykorzystać tego bubla prawnego w celu egzekwowania rejestracji "periodyków" internetowych. Gdyby tak było WP i ONET już od dawna miałyby numer ISSN :)

Opublikowano
yaro tu byśmy musieli być stowarzyszeniem rejestrowym aby czerpac korzyści ... obecnie jako stowarzyszenie zwykłe tak jak napisałeś non profit korzyści czerpac nie mozemy -choć stowarzyszeniem jesteśmy

Widzę ze wywołałem swoją wypowiedzią "burzę" nie było moim celem atakowanie czy wytykanie jakichkolwiek błędów.

Rozmawiajac ostatnio o przyszłości klubu na czacie wyborczym jednym z postulatów było własnie stworzenie stowarzyszenia z KM, wiem że jestetśmy stowarzyszeniem zwykłym - czyli takim które oprócz tego że może istnieć i prowadzić np takie forum nie może nic więcej

eee tam jaka burzę - po prostu cała sprawa jest ciut bardziej skomplikowana .... ale To jest dział OT a my teraz robimy OT w OT więc jeśli yaro byś chciał kontynuowac to proszę o PW lub proponuje kontynuować to wdziale klubowym bo imho sprawa raz że jest skomplikowana a dwa dotyczy klubowiczów i "goście" niewiele maja do wypowiadania sie w temacie

Opublikowano
Myślę ze na dzień dzisiejszy bardzo dużo leży w rękach zarządzających forum.

.

wiesz barian, zapewne punky widzenia zalezy od punktu siedzenia :wink::D ale jak do tej pory to najczęściej się spotyklaiśmy z tekstami w stylu że należałoby zrobić, trzeba zrobić, powinniście zrobić, a tak jak VDR powyżej napisał - jak przychodziło co do czego to nie było komu, naprawde nie wiesz jak nas cieszy post jaki chocby napisał woytek powyżej - zrobię :D

Opublikowano
woytek nie przesadzaj z tą rejestracją, póki co nikt jeszcze nie ważył się wykorzystać tego bubla prawnego w celu egzekwowania rejestracji "periodyków" internetowych. Gdyby tak było WP i ONET już od dawna miałyby numer ISSN :)

na pewno ? to poszukaj w sieci info np. na temat sprawy "gazetabytowska.pl"

Tutaj masz fragmenty:

http://prawo.vagla.pl/node/7787

No to kto sie pokusi wziasc na garb bycie Naczelnym i ganianie po sadach jak sie komus cos ubzdura ? ;)

Opublikowano
- Zgodnie z prawem prasowym treść publikacji nie wpływa na to, czy ma być uznana za prasę. Jeśli więc strona internetowa nie tworzy zamkniętej jednorodnej całości i jest aktualizowana co najmniej raz w roku, to jest prasą. Gdy nowe informacje pojawiają się na stronie częściej niż raz w tygodniu, to mamy do czynienia z dziennikiem, jeśli rzadziej, to z czasopismem. Zarówno jedno, jak i drugie trzeba zarejestrować- powiedział "Rzeczpospolitej" sędzia SN Jacek Sobczak.

W praktyce oznacza to, że większość polskich stron internetowych działa nielegalnie. Tylko duże serwisy o charakterze stricte dziennikarskim rejestrują się w sądzie. Obowiązkiem rejestracji nie przejmują się natomiast pasjonaci, którzy prowadzą amatorskie serwisy poświęcone np. muzyce, czy motoryzacji. Tym ostatnim za niedopełnienie wymogu rejestracji strony będzie na mocy nowych przepisów grozić teraz kara grzywny lub nawet pozbawienia wolności.

Więc Strona KM też działa nielegalnie :) a sys jest naczelnym :)

Tamta sprawa bytowska z tego co pamiętam miała jeszcze drugie dno - w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć o co chodziło

Opublikowano
- Zgodnie z prawem prasowym treść publikacji nie wpływa na to, czy ma być uznana za prasę. Jeśli więc strona internetowa nie tworzy zamkniętej jednorodnej całości i jest aktualizowana co najmniej raz w roku, to jest prasą. Gdy nowe informacje pojawiają się na stronie częściej niż raz w tygodniu, to mamy do czynienia z dziennikiem, jeśli rzadziej, to z czasopismem. Zarówno jedno, jak i drugie trzeba zarejestrować- powiedział "Rzeczpospolitej" sędzia SN Jacek Sobczak.

W praktyce oznacza to, że większość polskich stron internetowych działa nielegalnie. Tylko duże serwisy o charakterze stricte dziennikarskim rejestrują się w sądzie. Obowiązkiem rejestracji nie przejmują się natomiast pasjonaci, którzy prowadzą amatorskie serwisy poświęcone np. muzyce, czy motoryzacji. Tym ostatnim za niedopełnienie wymogu rejestracji strony będzie na mocy nowych przepisów grozić teraz kara grzywny lub nawet pozbawienia wolności.

Więc Strona KM też działa nielegalnie :) a sys jest naczelnym :)

Tamta sprawa bytowska z tego co pamiętam miała jeszcze drugie dno - w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć o co chodziło

Taaa Sys naczelnym... jak cos wystrzeli to sprawdza IP i wpierw przypier... sie do mnie... dopiero ja na sysa (w domysle Klub Malawi) bede mogl scedowac ;] A tak na powaznie -- prawo mamy jakie mamy, drugie dno - to o ile pamietam - kwestia artiklu o jakims komorniku, ktory nie do konca bodajze po stronie prawa byl.... aleeee sprawa sie ciagla i chyba dalej ciagnie... so... trzeba brac pod uwage, gdzie zyjemy :9

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.