Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to Darku nie masz wyjścia:D

Trzeba zacząć temat "Narurowiec PEX"

to wielce obiecująca technika akwarystyczna ukradziona z ogrzewania podłogowego.:) też na IBO Beta.

Tu rurka fi25 PEX ma fi wewn 20mm i kosztuje 5,20 zł/m a nie 25 zł/m jak wąz 19/25 .

Ja poszedłem w rurki ssawno tłoczne do opryskiwacze i taka fi 25 ale u mnie fi jest wewnętrzne kosztuje 5,50 zł/m  i też nie da się załamać.

Przyznam że twoje wyglądają ładniej ale nie o to biega.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest sam mechanik ze względu na szaloną liość miejsca w szafce ;) 

Aktualnie go przerabiałem pod nowe akwa.

Aktualnie są dwa zasysy, dwa korpusy równolegle 3/4 cala przed pompą (pełny przelot). Pompa stoi w pionie i z niej jest jedno wyjście, wszystko na rurach 20 mm. Z kształtek mam trójnik, dwa kolanka i pięć łączówek prostych, 3 zawory kulowe, reszta powyginane rury :) (ze starej instalacji wykorzystane: dwa kolanka i dwa zawory, dwie łączówki i pompa ).

4 minuty temu, darkon napisał:

tylko trzeba mieć własną albo mieć z możliwość pożyczenia praski.

Nie trzeba są kształtki skręcane ale przydaje się sprężyna do wyginania rur (2 dychy w castoramie ;))

https://pex.pl/p/47/769/trojnik-pex-20x1-2-gz-skrecany-zlaczki-pex-skrecane-ksztaltki-i-zlaczki-pex.html

Edytowane przez eljot
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, luck83 napisał:

Dobrze, pomierzę dziś samą pompę, a później pompę na samych wężach i na  pustym (bez wkładów) HW603a, i dam znać. 

Pomiary: 
- sam Unipump1500 wykazał przepływ 1360 litrów na godzinę
- Unipump1500 + węże podłączone z obu stron bez żadnych plastików na zasysie i wylocie = 1320 litrów na godzinę
- Nie mierzyłem już  Unipumpa + węże + pusty HW603a bo miałem małą awarię, może innym razem

Dziś woda wygląda nieco lepiej. 
Chyba, że się czepiam i "mam chore oczy" ? ;)
20170628_161700.thumb.jpg.226d91082f74214b6b014ea3de526a5b.jpg

Porobiłem dziś  kontrolnie pomiary, NO2 i NH4 na najjaśniejszych kolorach skali, zaś NO3 na poziomie 10. 

Muszę zaopatrzyć się w gąbkę ppi45 i wówczas zastosuję ją w HW603a z jedną warstwą 10mm watoliny. I niech to tak chwilę pochodzi. 
Dopiero jak powyższe nie przyniesie skutku, zastosuję jeden z polecanych wcześniej preparatów do klarowania wody.  

A jak już wszystko wyżej nie przyniesie skutku, to usiądę do zaprojektowania narurowca. 

Edytowane przez luck83
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, luck83 napisał:

Muszę zaopatrzyć się w gąbkę ppi45 i wówczas zastosuję ją samą w HW603a. I niech to tak chwilę pochodzi. 
Dopiero jak powyższe nie przyniesie skutku, zastosuję jeden z polecanych wcześniej preparatów do klarowania wody.  

Że nie wytrzymam ;) siądź na czterech literach i oglądaj ryby z przodu a nie pakuj chemii do baniaka, czy to cud miód amerykańskiej czy też najtańszej (zadziałają okresowo tak samo). Akwa się ustabilizuje chemicznie i biologicznie i będzie clear bez żadnych cudów na kiju :).  

U mnie w kotniku gdzie pracuje tylko kaskada z rzadką gąbką i ceramiką po 3 tygodniach jest "lewitacja" a wcześniej była mgiełka, a biologia była dojrzała tylko połowa wody piasek i akwa świeże.

Edytowane przez eljot
Opublikowano

Jeżeli ktoś już koniecznie chce coś ładować do nowego zbiornika to można to https://allegro.pl/kategoria/chemia-i-nawozy-uzdatnianie-wody-45945?string=AZOO CRYSTAL RED SHRIMP BIOPRO&order=p&bmatch=sa-base-relevance-floki-5-nga-hou-1-2-0511

W krewetkarium ładnie poprawiło jakość optyczną wody. Ale jak pisze Eliot wystarczy poczekać i efekt będzie podobny.

Opublikowano

Ciągle to powtarzam by cierpliwie poczekać czasami w takiej formie jak Darek to napiszę.:D

Jest znacznie lepiej i wystarczy wykazać się odrobiną cierpliwości.

Propozycja Agnieszki też dobra bo aplikacja bakterii nitryfikacyjnych + denitryfikacyjnych z czyszczącymi nigdy nie zaszkodziła choć dla ryb firma Azoo ma inne a być może te same tylko pod inną nazwą .

Także mają pożywkę i także na jakiś czas mulą wodę bardzo. Potem wyrażna poprawa ale jak system sam się nie wyklaruje to trzeba co jakiś czas czyli co tydzień to dawkować , a to już mnie zniechęciło do takich bakterii.

Najlepiej jak to samo się wyklaruje.

Opublikowano

Od jakiegoś czasu walczyłam z wodą w krewetkarium. Żółta od korzeni, dość mętna z takim jakby "pyłem" i innymi pływającymi paproszkami.  Koloru pozbyłam się purigenem, później poszły wymienione bakterie ( akurat te bo są dostępne w małych opakowaniach) i uwaga zmniejszyłam cyrkulację. W 30 l akwarium pracuje hamburg z pompą 400 l/h . Po założeniu deszczownicy niby było lepiej ale dopiero po skierowaniu deszczownicy na tylną ściankę uzyskałam efekt o który mi chodziło. Za deszczownicą woda dosłownie się gotuje, zniknął film bakteryjny, woda w akwa prawie stanęła i zrobiła się tak przezroczysta jak w pozostałych szkiełkach. Może to za daleko idące wnioski ale mam wrażenie, że zasys filtra musi być mocniejszy niż cyrkulacja.

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.