luck83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 #1 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Zanim przejdę do meritum - wiem, baniak mam świeży, mam usiąść na d...ie i czekać ... Ale.. Chciałbym poruszyć tu swój problem, być może trzeba zrobić coś więcej, niż "siedzieć na d...e i czekać".. Plag egipskich miałem już trzy - film bakteryjny, zielenice, okrzemki - z tymi poszło gładko, tzn. film rozbiłem a zielenice i okrzemki akceptuję Natomiast od dwóch dni zauważam u siebie postępujące zażółcenie wody, bardziej zbliżone do efektu niedostatecznie wypłukanego piasku kreisel i lekkiego zmętnienia wody. 1. Filtracja biologiczna HW302, 1 litr ceramiki, 1 litr seachem matrix, watolina; 2. Filtracja mechaniczna HW603A wypchany gąbkami różnej gradacji i dwoma warstwami watoliny + Unipump1500 + cyrkulator RW4 3. Parametry wody poprawne, NH4 i NO2 w dolnych punktach pomiarowych, NO3 na poziomie 10. 4. Karmienie rano i wieczorem, granulatami NatureFood w ilości mniejszej, aniżeli większej. Nie przekarmiam wg mnie, pokarm nie zalega na dnie. Odchody nie zalegają. Zdjęcie z włączonym światłem: Foto z wyłączonym światłem: I zdjęcie znad tafli wody: Co radzicie ? Edytowane 27 Czerwca 2017 przez luck83
deccorativo Opublikowano 27 Czerwca 2017 #2 Opublikowano 27 Czerwca 2017 No i sam się napatoczyłeś. Miałeś siedzieć na d... z grzebaniem w baniaku ale miałeś podać też sik z unipumpa. Podaj wreszcie ile wylata z tego Unipumpa. ale w l/h a nie na czuja bo to że więcej niż z HW302 to bez pomiaru wiem. Podaj to samo w l/h z tego biologa, bo jak z biologa wylata ok 200l/h to sama biologia tak mleczy wodę i to stale mimo że filtracja usuwa. Ewidentnie jest żle a ilość waty i watoliny i gąbek w tych filtracjach dawno by odmleczyło wodę. Co do żółtawej wody to wierzę na słowo bo z fotki nigdy tego nie widać chyba że już poziom żółci jak w tzn "czarnej wodzie" Jeśli ten odcień żółtawej wody nie pochodzi z oświetlenia ( a tego nie wykluczam) to na to na pewno pomoże węgiel albo Purigen lub Purolite A520E / PA202. Wsadz coś bo i tak nie wytrzymasz dłużej siedzieć na d... Mechanicznie one też usuwają drobiny z wody więc powinno usunąć tą mleczność. Ale najszybciej i najskuteczniej z tą mlecznością poradzi sobie Microbe Lift Clarifier - jak wlejesz to 3x większe mleko ale po dobie lewitacja ryb. Natomiast jak nie pomierzysz o co proszę od dawna a w tym przepływie jest problem to te zalecenia moje o kant d.. potłuc - no nie pomogą.
luck83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #3 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Mam Microbe-lift Clarifier Plus, jak i węgiel, ale najpierw pomierzę przepływy - dam znać najpóźniej jutro ile one wynoszą.
luck83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #4 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) 7 godzin temu, deccorativo napisał: Podaj wreszcie ile wylata z tego Unipumpa. ale w l/h a nie na czuja bo to że więcej niż z HW302 to bez pomiaru wiem. Podaj to samo w l/h z tego biologa, bo jak z biologa wylata ok 200l/h to sama biologia tak mleczy wodę i to stale mimo że filtracja usuwa. @deccorativoWracam z informacją zwrotną, udało się znaleźć chwilę na pomiary .. Faktyczna wydajność moich filtrów to: 1. Biolog HW302 - 390 litrów / godzinę 2. Mechanik Unipump1500 + hW603a - 420 litrów / godzinę Pomiary wykonane dwukrotnie. Słabo to wygląda . Biologia jeszcze jeszcze, ale mechanik bardzo źle, a wszystko to pewnie przez przepustowość HW603a ... (?) Chyba czeka mnie modyfikacja filtracji mechanicznej.. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez luck83
deccorativo Opublikowano 27 Czerwca 2017 #5 Opublikowano 27 Czerwca 2017 No to faktycznie ten HW603 + Unipump1500 to żaden mechanik , no może do 112l . W moim przekonaniu wyjaśnia to powód takiej wody. Tak jak napisałeś - biologia jeszcze jeszcze ale mechanik z tego żaden. A tak miało być pięknie - sam liczyłem na jakieś 1000l/h ale jak obejrzałem sam ten HW603A to szczerze mówiąc nawet w to powątpiewałem - prawda była jeszcze gorsza. Trzeba wyjaśnić i odradzić ten temat z mechanikiem na tym zestawie.
luck83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #6 Opublikowano 27 Czerwca 2017 W założonym przeze mnie temacie dotyczącym przedmiotowego rozwiązania filtracji mechanicznej podałem przed chwilą faktyczny wynik i krótki komentarz. Jednocześnie odstępuję od tego rozwiązania filtracji, jednakże do czasu likwidacji muszę ustalić nowe rozwiązanie. Zostawiłbym tego Unipumpa1500 + (?) jakiś kubeł na wyłączonej własnej pompie. - Czy drugi HW302 nadał by się na mechanika?
deccorativo Opublikowano 27 Czerwca 2017 #7 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jak już się bawisz w pomiary to zupełnie pomiń ten HW603 i podłącz na tych wężach bezpośrednio tylko tą pompę i zobacz ile ona sika bez oporów na filtracji tylko na samych dolotach. Powinno wyjść ok 1000l/h. Może masz węże załamane gdzieś bo aż nie do wiary że tak ten HW603 hamuje przepływ.
luck83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #8 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Otworzyłem HW603a, nie był czyszczony od odpalenia baniaka. Wypłukałem gąbki (były praktycznie czyste) i watoliny (te były totalnie brązowe z brudu). Jednocześnie informuję, iż wprowadziłem wszystkich w błąd, - nie miałem dwóch warstw watolin po 10mm każda, lecz cztery warstwy. Usunąłem dwie watoliny, pozostawiając dwie w prefiltrze. Zmontowałem wszystko, sprawdziłem czy nie ma załamań węży - nie stwierdzono. Przepływ lekko wzrósł do 480 litrów na godzinę. Jest natomiast leciutkie ugięcie węża przy wyjściu z otworu z szafki. Dziś już nie dam rady, ale jutro wstawię tam kolanko i wówczas pomierzę przepływ.
egon44 Opublikowano 27 Czerwca 2017 #9 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Spróbuj w prefiltrze zostawić tylko jedną najgęstszą gąbkę+ 1 warstwę waty i zobacz czy będzie jakaś poprawa... Powinno być lepiej z przepływem ale na cuda nie licz 1
luck83 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor #10 Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Andrzeju, dziś po południu tak zrobię i pomierzę przepływ. Na cuda nie liczę , aczkolwiek plus jest taki, że wespół z cyrkulatorem RW4 zbiera wszystkie syfki z dna. Moje myśli oscylują wobec wymiany tego HW603a na inny kubeł z większymi średnicami przelotów. Być może nawet drugi HW302, ale wypełniony w jakiejś części gąbką, rzecz jasna nie podpięty do sieci i z wyjętym wirnikiem - jak myślicie? Teraz tak sobie myślę, że dopóki w akwarium pływały same Maingano i Hara (18 szt. łącznie), to woda była idealnie klarowna, przejrzysta, bez zmętnień. Natomiast gdy tydzień po wpuszczeniu w/w ryb do zbiornika wpuściłem 11 szt. Msobo, woda stała się taka, jak wg opisu w pierwszym poście tego tematu. Edytowane 28 Czerwca 2017 przez luck83
Rekomendowane odpowiedzi