Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Biologia w moim akwarium już startuje, zaczynam wiec rozglądać się za rybkami.
Na forum znalazłem takie namiary na dr Pawlaka - proszę o potwierdzenie, czy są poprawne: pawlak@umk.pl, pawlak@biol.uni.torun.pl i tel: 504-244-893.
Pytanie jak najlepiej kontaktować się z dr Pawlakiem - dzwonić czy mailować? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy w kwestii zakupu rybek lepiej kupować całą obsadę (tj. 3 gatunki) od jednego hodowcy/dostawcy czy trochę tu a trochę tam?
Nie chodzi mi tu o kwestie finansowe, ale raczej o dostępność, pochodzenie i wielkość ryb.
W przypadku mojej obsady mam rozrzut w zależności od źródła od 2-3 do 5-6 cm. 
Czy starać się jednak kupować ryby w podobnych rozmiarach, czy nie ma to znaczenia?
Jak to wychodzi w praniu?

Opublikowano
4 minuty temu, rafalniski napisał:

Czy starać się jednak kupować ryby w podobnych rozmiarach, czy nie ma to znaczenia?

Starać się aby aby były podobnej wielkości bo te mniejsze mogą zostać lekko zdominowane i później się zaczną wybarwiać. Gdy się nie uda to też tragedii nie będzie pod warunkiem że, obsada dobrze dobrana.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, rafalniski napisał:

Czy w kwestii zakupu rybek lepiej kupować całą obsadę (tj. 3 gatunki) od jednego hodowcy/dostawcy czy trochę tu a trochę tam?

...to tylko kwestia wygody Twojej i dostępności. Jeżeli możesz to kup u jednego sprzedającego. Wyjdzie tanie bo będziesz miał jedne koszty transportu. Natomiast i tak wszystko uzależnisz od dostępności i od jakości ryb. Bo może okazać się ,że jeden gatunek ma bardzo fajny a inny byle jaki:)

..co do wielkości do kolega wyżej Ci napisał.

Edytowane przez AndrzejWalb
  • 2 miesiące temu...