Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, bakus_44 napisał:

W zbiorniku gości od wczoraj:

25 szt chindongo demasoni 2-3cm- dr Pawlak pod lupą dobrał mi wg siebie układ 3+22

1+4 labeotropheus trewavasae chilumba 4-5cm- kulfonów nie chciałem, ale nie mogłem się oprzeć tej czerwieni o którą tak ciężko u mbuny

W weekend mają dojść:

25szt 2-3cm metriaclima msobo magunga po rodzicach WF - dzięki @egon44 za informację

Dr.Pawlaka z całym szacunkiem proszę sobie odpuścić... Byłem osobiście i byłem załamany, demasoni, które dostałem odbiegają mocno od ideału. M.Auratus mające  3cm z instytutu słabo się prezentują  z moimi....

Opublikowano

Akurat doboru rodzin pod lupą uczyłem się od R. Pawlaka i jest to niemal wysokoprocentowa metoda. Nie rzadko dobór ryb w 100% pokrywa się z zamierzeniami. Z obiegu Malawi wypadłem na 7 lat i widzę że dużo się zmieniło skoro słyszę, że Pawlak nie ma już wysokogatunkowych ryb. Szkoda bo w przeszłości był to dla mnie pewniak.

Opublikowano
8 godzin temu, Jargos napisał:

Dr.Pawlaka z całym szacunkiem proszę sobie odpuścić... Byłem osobiście i byłem załamany, demasoni, które dostałem odbiegają mocno od ideału. M.Auratus mające  3cm z instytutu słabo się prezentują  z moimi....

To mnie zaskoczyłeś. W przeszłości najładniejsze sztuki jakie widziałem na żywo pochodziły zawsze od doktora. Jego red-blue, nyererei, fryeri czy steveni taiwan reef nie miały sobie równych nawet na najładniejszych internetowych fotkach. Pierwszy raz spotykam się z negatywną opinią na temat jakości jego ryb. Co prawda obecnych gatunków nigdy nie brałem i szkoda, że Twoja opinia dotyczy akurat demasoni. Zobaczymy... może nie będzie tak źle. W każdym miocie, nawet renomowanych hodowli trafiają się osobniki genetycznie słabsze. Widziałem u niego dorosłe auratusy i nie mam im nic do zarzucenia, chociaż różnice widać pewnie dopiero po zestawieniu z innymi rybami.

Na pewno jego ogromną zaletą jest to, że potrafi przebrać ryby tak, żeby nie trafić na większość samców- nawet jeżeli jego rozpoznania nie okażą się w 100% prawdziwe, bo pewnie większość z Was nie wierzy w skuteczność rozróżniania płci przy 2cm narybku.

• Dziękuję 3
Opublikowano

no niestety taka prawda, byłem osobiście, ryby wybierał Dr. ja ich nie widziałem bo szyby akwarium były całe pokryte kamieniem.... dopiero w domu zobaczyłem co kupiłem. W porównaniu do C.Demasoni od malawiana to wręcz tragedia, a cena prawie taka sama. Pan Dr. chyba się wypalił....rozmawia się fajnie, ale akwaria i niektóre ryby pozostawiają dużo do życzenia. W domu byłem bardzo zniesmaczony 

Opublikowano

Dnia 10.05.2017 o 23:29, Jargos napisał:

Ja na moje auratusy  nie narzekam a źródło te same. Był ostatnio u mnie kolega, który brał ode mnie samca i też był nimi zachwycony.

37eeee8188510a3ff4f861f1458b17ec.jpg
Opublikowano
11 godzin temu, Bezprym napisał:

Ja na moje auratusy  nie narzekam a źródło te same. Był ostatnio u mnie kolega, który brał ode mnie samca i też był nimi zachwycony.

Dnia 11.05.2017 o 12:29, Jargos napisał:

akwaria i niektóre ryby pozostawiają dużo do życzenia

Opublikowano

Na Malawiana swojego czasu też ludzie narzekali że wysłał im ryby marnej jakości, a kasę niestety grubszą bierze niż Pawlak,więc też powinien być skreślony jako dobre źródło. Ogólnie to zaczynam się zastanawiać czy ja to nie jestem w czepku urodzony, Malawi Śląsk ryby ma słabe mi wysłał dobrej jakości, Pawlak ryby ma słabe do tych, które mi sprzedał nie ma co się przyczepić, a brałem w ciemno. Chyba zacznę w Lotto grać

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 minuty temu, Bezprym napisał:

Ogólnie to zaczynam się zastanawiać czy ja to nie jestem w czepku urodzony, Malawi Śląsk ryby ma słabe mi wysłał dobrej jakości, Pawlak ryby ma słabe do tych, które mi sprzedał nie ma co się przyczepić, a brałem w ciemno.

A może masz mniejsze wymagania od innych?:P

Opublikowano

To nie jest tylko moja opinia, więc gdyby było coś z nimi nie tak zalałaby mnie fala krytyki. Pozner a jak oceniasz jakość tej rybki, której zdjęcie zamieściłem?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, Bezprym napisał:

Pozner a jak oceniasz jakość tej rybki, której zdjęcie zamieściłem?

Bezprym, to był żart. Myślałem, że emotka wystarczy:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.