Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, raperek napisał:

macie może sprawdzone pomysły jak częściowo przysłonić tą lampę Led np. po bokach  bo trochę za dużo światła daje moim zdaniem ,

Prosty i skuteczny patent to owinięcie boków świetlówki folią aluminiową ;) 

Opublikowano

Tak gdzieś  o tym właśnie czytałem ale czy nie ma to żadnych złych wpływów na parametry wody po jakimś tam dłuższym czasie jak woda się z tej Foli skrapla i dostaje do akwarium  ?  

Opublikowano
1 minutę temu, raperek napisał:

Tak gdzieś  o tym właśnie czytałem ale czy nie ma to żadnych złych wpływów na parametry wody po jakimś tam dłuższym czasie jak woda się z tej Foli skrapla i dostaje do akwarium  ?  

Jeśli masz obawy co do folii(u mnie nic się nie działo) to użyj koszulki termokurczliwej czarnej i kłopot z głowy :) 

Opublikowano
11 minut temu, egon44 napisał:

Jeśli masz obawy co do folii(u mnie nic się nie działo) to użyj koszulki termokurczliwej czarnej i kłopot z głowy :) 

Ooooo tego mi brakowało . Dziękuję .

Opublikowano
7 godzin temu, egon44 napisał:

Prosty i skuteczny patent to owinięcie boków świetlówki folią aluminiową ;) 

Ja u siebie zastosowałem folię aluminiową, co zdecydowanie poprawiło mi efekt oświetlenia w zbiorniku.

Opublikowano

Aktualnie wygląda to tak:

20170522_211229.thumb.jpg.94e38486beb35bc0cea9074a53c98730.jpg

Aczkolwiek zdjęcie nie oddaje realiów.
Na żywo jest nieco więcej ciepłych barw i odcieni, chociażby gnejsy. 

Odnośnie zastosowania folii aluminiowej, jest ona o tyle fajna, że "zawijając" ją na większej połowie świetlówki, można nią obracać tak, aby ukierunkować padanie światła według własnego uznania. Na zdjęciu mam światło ukierunkowane po przekątnej w kierunku  linii  styku dna i tylnej ściany akwarium, co pozwala mi uzyskać lekką "mroczność" z przodu baniaka i wiele zacienionych stref pod kamieniami i w kryjówkach, co stwarza ciekawy klimat w zbiorniku.

Opublikowano
1 godzinę temu, luck83 napisał:

Aczkolwiek zdjęcie nie oddaje realiów.

To prawda ile bym się nie starał to ciężko zrobić takie jak w realu muszę chyba uruchomić Aparat :)

Zakryłem po bokach Folią i jest dużo lepiej choć jeszcze to nie koniec w  weekend jak mi się  uda to wrzucę bardziej realistyczne zdjęcia .

20170522_225038.thumb.jpg.dcd45aeb1d5d0520f917a0be7cc3de41.jpg

20170522_225046.thumb.jpg.4c967a977810bf9d705694b53498322b.jpg

20170522_225105.thumb.jpg.d51a31cd8475d18484f7e9e40d202df2.jpg