Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ja Cię bardzo proszę, po raz kolejny zresztą, o samodzielne przeczytanie czegokolwiek. To naprawdę wszystko jest na forum, wystarczy tylko wykazać odrobinę własnej inicjatywy zamiast czekać na gotowe rozwiązania. Pomogę Ci w szukaniu :

http://forum.klub-malawi.pl/topic/18589-faq-czyli-długi-poradnik-dla-początkujących/

A tak w ogóle to pytanie wykracza poza zakres tego działu, znajdujemy się w "obsadach". Tego typu sprawy wyszukujemy (poza FAQ) tu :

http://forum.klub-malawi.pl/forum/28-woda/

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Nie pozostaje mi nic innego jak po raz kolejny ci Podziękować i obiecać poprawę , jednak że na swoje usprawiedliwienie dodam że lubię po prostu mieć w swoim temacie takie informacje gdyż szybko mogę do niego zawsze zerknąć.  

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, raperek napisał:

na swoje usprawiedliwienie dodam że lubię po prostu mieć w swoim temacie takie informacje gdyż szybko mogę do niego zawsze zerknąć.

W takim razie przenoszę do podstaw i zmieniam tytuł, aczkolwiek to nadal nie zmienia faktu, że mógłbyś zacząć szukać informacji na forum. One tu wszystkie są, naprawdę wystarczy tylko chcieć ;) 

Edytowane przez MatiK
  • MatiK zmienił(a) tytuł na Perypetie kolegi Raperek .
Opublikowano
53 minuty temu, raperek napisał:

Bardzo was proszę o podanie mi przedziału parametrów Wody jaki są odpowiednie żeby można było stwierdzić że zbiornik jest już dojrzały i gotowy do wpuszczenia Ryb :

NO2-

NO3-

PH-

Raperek dojrzewanie zbiornika to proces.

Zaczyna się od parametrów twojej wody kranowej.

Potem dodajemy do tej wody bakterie nitryfikacyjne i pożywkę dla tych bakterii którym jest amoniak.

W rezultacie  następuje cały ciąg zmian tych parametrów wyjściowych jakimi były wyniki kranówy.

Ogólnie rosną NH4 i NO2 a potem spadają by wzrosło na stałe NO3 .

Te zmiany nam mówią na jakim etapie dojrzewania jest zbiornik  i kiedy jest dojrzały.

Jeśli nie wykonałeś tego ciągu badań poczynając od swojej kranówy to nie ma dobrej odpowiedzi na twoje pytanie.

Ponieważ każdy ma inną kranówę to dla każdego mogą być inne parametry na końcu świadczące o dojrzałości zbiornika.

Zajmowałeś się wszystkim oprócz zainicjowania procesu dojrzewania i śledzenia na jakim etapie jesteś więc teraz nic nie wiesz a ja ci nie pomog ę bo nie mam danych.

To raczej ja pytam jakie masz wyniki pomiarów wody w kranie oraz tej w akwarium zrobione testami kropelkowymi JBLa albo Saliferta.

Jak nie masz tych testów to nic nie podawaj - będzie lepiej.

Opublikowano

Szukałem na Forum ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem , Filtr JBL czy kolejność kaset jest prawidłowa ? oraz do czego są  te wycięcia w Gąbkach jak się domyślam na wkłady biologiczne  ?  

20170504_234756_resized.thumb.jpg.4a1c0d7b0516cd27607e252d1ba33933.jpg20170504_234838_resized.thumb.jpg.3a02692e3df9f09fbfb4d8ca0ea4f399.jpg

A także do Filtra dostałem dwa woreczki takich oto wkładów jedno wygląda mi na TORF drugie nie wiem co to jest , co sądzicie czy warto tego użyć przy pierwszym uruchomieniu filtra czy najpierw sprawdzić parametry wody  ?

20170504_235322_resized.thumb.jpg.799bcb6d18aabe8a54e7764e309c31b4.jpg20170504_235319_resized.thumb.jpg.9ea24d8b4cf512db10b9b3cd81474420.jpg

Opublikowano

Kolejność ok, wkład biologiczny to to białe w dolnym koszu. To szare to zeolit a to czarne to węgiel - tych 2 wkładów nie używa się na starcie. Sorki ale mam do czynienia z osoba dorosłą ? Przecież te informacje masz na pudełku i pewnie w aukcji/ sklepie, w którym zakupiłeś filtr.

Opublikowano
21 minut temu, suricade napisał:

Sorki ale mam do czynienia z osoba dorosłą ?

Też mam od jakiegoś czasu duże wątpliwości - bez urazy oczywiście.

Opublikowano

:):):) He he aby tylko dogryźć  ;) Panowie dorosła osoba cierpiąca na Niewyobrażalny Brak czasu :) Ale ok teraz jak czegoś nie będę wiedział to  zamiast napisać szybki zapytanie na Forum i uzyskać  waszą pomoc nie będę nic robił  tylko czekał i czekał na chwilę czasu aż będę mógł spokojnie usiąść i na dany temat poczytać :(  i już nie zadam kolejnego banalnego pytania bo jak się pewnie domyślacie teraz bym spytał kiedy dać ten Zeolit i Wegiel i co one robią , ale nie nie odpowiadajcie , wieczorem dziś po pracy lub jutro to sobie wyszukam , sorry jeszcze raz

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.