Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, Deadi napisał:

od kilku dni przecieka

Ważne żebyś znalazł wyciek. Być może cieknie przy rurce przelewowej i woda cieknie delikatnie po wężu. Ja miałem taką awarie i w dodatku w niedzielne popołudnie. Przy dokręcaniu pękła mi oryginalna nakrętka. Zastąpiłem ją opaską a później od góry jeszcze pasta uszczelniająca i jest ok.

W moim unimaxie 250 z mediami w ilości ok 3 litry i prefiltrem narurowym przepływ wynosi ok 570 l/h

Opublikowano
Godzinę temu, mareckee napisał:

W moim unimaxie 250 z mediami w ilości ok 3 litry i prefiltrem narurowym przepływ wynosi ok 570 l/h

I to jest ok pewnie u mnie z bypasem sika podobnie. Ta pompa jest oszczędna ale mocna to nie jest ;). Mam prefiltr z gęstej gąbki i  muszę czyścić co tydzień bo po dwóch zasyfiony już tłumi przepływ.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mareckee napisał:

A masz możliwość wrzucić fotkę jak u Ciebie wygląda ten zestaw. Próbuję dojść czemu u mnie tak hamuje. Na jakiej wysokości od dna baniaka masz zasys do kubła? 

Węże masz skrócone na maxa?

Edytowane przez jello
Opublikowano
1 minutę temu, jello napisał:

A masz możliwość wrzucić fotkę jak u Ciebie wygląda ten zestaw

Póki co, nie mam takiej możliwości.Ale dno prefiltra mam na wysokości dna akwarium - trochę za wysoko bo jeszcze przy kanciatych rurkach przelewowych aquaela nie chce zassać wody po czyszczeniu. Ale na to też jest sposób - po włożeniu czystego wkładu zalewam korpus wodą do pełna, zakręcam, uruchamiam filtr i od razu leje na maksa. Później wężem do kubła i wylot wężem długości ok 90cm. Zasys mam ok 8 cm nad dnem, ale do rurki przelewowej mam aż dwa kolanka 90 stopni, żeby ominąć kilka gadżetów. Bez nich wydajność jest taka sama

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jello napisał:

W kuble na samym dole kosz z ceramiką, środek puste kosze, na samej górze pół kosza z matrixem. Przed kubłem prefiltr - korpus 10" z owatą.

Co do wkładów to ja mam ceramikę u samej góry - pełny kosz. Poniżej kosz wypełniony purolitem, następnie połówkę kosza zajmują węgiel i phosex. Dolny mam pusty.

A owaty jakiej używasz? Ja mam grubości 3 cm. Rurkę owijam nią 2-3 razy dookoła bardzo ciasno.

Korpus 3/4.

A wężyki jakie masz do korpusu, 16/22 czy jakieś inne?

Edytowane przez mareckee
Opublikowano
Godzinę temu, eljot napisał:

Mam prefiltr z gęstej gąbki i  muszę czyścić co tydzień

Ja daję owatę tapicerską. Po tygodniu wygląda strasznie - cała ruda z rodzynkami, ale mam ten plus że nie płukam tylko sru do kosza - przywilej okolicy tapicerskiej

2 minuty temu, jello napisał:

Korpus mam 1/2

Może tu jest problem. Bo wejście 1/2 to zwężenie z 16 na niecałe 13mm.

Z tego co piszesz to w koszach nie masz gąbek, więc typowałbym to jako przyczynę.

A parametry wody masz ok? Pewnie tak, więc nie ma się co przejmować, że jednemu sika prawie 600, a drugiemu niecałe 500

Opublikowano
30 minut temu, jello napisał:

Parametry wody są ok. Tylko bardziej mi zależy na udrożnieniu całości pod kątem ssania.

Kubeł służy jako biolog więc nie przywiązywał bym tak wielkiej wagi do przepływu...