Skocz do zawartości

Powrót do przeszłości - czyli nasze pierwsze zbiorniki Malawi ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, darkon napisał:

Dorzucę i ja swoje pierwsze Malawi rok 1981, tylko nie bijcie :D, takie były wtedy standardy.

mal1981.jpg

Opisz coś więcej, jakie ryby, filtracja? 

Opublikowano

No właśnie, to może być ciekawe. Możliwości wtedy były inne. Widzę auratusa i lombardoi, wtedy najpopularniejsze.

No i klejony baniak, chyba jeden z pierwszych? Nie pamiętam, kiedy to u nas weszło. Jaki był rozmiar?

Opublikowano
12 minut temu, Mortis napisał:

Opisz coś więcej, jakie ryby, filtracja? 

Nie bardzo pamiętam, to było 36 lat wstecz. Na pewno pływały według dzisiejszego nazewnictwa: Metriaclima lombardoi, Melanochromis auratus, Labeotropheus trewavasae "Thumbi West" i przywiezione z NRD (było kiedyś takie państwo) Melanochromis loriae, teraz wiem, ze to były Melanochromis dialeptos. Większość ryb była w układzie 1+1, o haremach nikt wtedy nie słyszał. Filtracja oparta była na filtrze zewnętrznym sklejonym z szyby chyba 4 mm, zawieszonym na brzegu akwarium napędzanym brzęczykiem Skalar ( to był sprzęcior nad sprzeciory, taka klasa premium polskiej produkcji). Za media filtracyjne służyła gąbka i żwirek kwarcowy, regularnie płukane w kranówce co tydzień - z tego wychodzi, że cała nitryfikacja opierała się na podłożu w akwarium :D.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Baniak kolegi Darkona był na moje ładniejszy niż niektóre baniaki teraz. Pomyślcie ile to trudu trzeba było sobie wtedy zadać. Nie było internetu, a z literaturą fachową też było krucho. Szacun.

Edytowane przez jaras
Opublikowano
7 minut temu, pozner napisał:

No i klejony baniak, chyba jeden z pierwszych? Nie pamiętam, kiedy to u nas weszło. Jaki był rozmiar?

Rozmiar akwarium o ile dobrze pamiętam to 130 długość 50 szero9kość 45 wysokość. Co do baniaków klejonych to wszystko zależało od  dostępności kleju, najczęściej przywożony był z NRD, ze szkłem u nas były mniejsze problemy, ludzie mieli znajomości. Jako aktywny działacz młodzieżówki naszego oddziału PZA udało mi się załapać na takie klejone akwarium, jaki ja byłem wtedy szczęśliwy.

• Dziękuję 2
Opublikowano
2 minuty temu, jaras napisał:

Baniak kolegi Darkona jest na moje ładniejszy niż niektóre baniaki teraz. Pomyślcie ile to trudu trzeba było sobie wtedy zadać. Nie było internetu, a z literaturą fachową też było krucho. Szacun.

Też tak uważam, 36 lat to szmat czasu. Wielki szacun. Ja jak w latach 80 zakładałem akwarium to nie miałem bladego pojęcia o filtrach zewnętrznych, o podmianach. Cała woda do sedesu i czyszczenie akwarium w wannie i nic dziwnego że ryby padały jak cała biologia została wymyta. 

Opublikowano
12 minut temu, darkon napisał:

Filtracja oparta była na filtrze zewnętrznym sklejonym z szyby chyba 4 mm, zawieszonym na brzegu akwarium napędzanym brzęczykiem Skalar ( to był sprzęcior nad sprzeciory, taka klasa premium polskiej produkcji).

http://akwa-mania.mud.pl/moje-akwaria-2/jak-to-bylo-2/#prettyPhoto

Nie jest to moje akwa ale warto aby "młodzież" jak mówi Henryk zobaczyła jak kiedyś było. Taki filtr jak mówisz jest pokazany na jednym ze zdjęć:) Ja go napędzałem pompką bo brzęczek działał na mój system nerwowy:) A ile gumek  w zapasie trzeba było miec :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
36 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Ja go napędzałem pompką bo brzęczek działał na mój system nerwowy:) A ile gumek  w zapasie trzeba było miec :)

Wiesz zawsze mogłeś przejść na pompę zbudowaną z silnika od gramofonu, pompy paliwowej od malucha i membrany o piecyka PG4, o takie coś pompka mimośrodowa To ustrojstwo wydawało bardzo rytmiczne dźwięki i człowiek szybciej się do nich przyzwyczajał. Jedną z wad była konieczność stosowania naczynia wyrównującego ciśnienie powietrza, ja miałem je z metalowej puszki i czasami jak wyłączyli prąd w nocy to człowieka budził głośny wystrzał wypaczającego się wieczka :D.