Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Stepn napisał:

Tym bardziej, że zmętnienie oka może być objawem zatrucia metalami ciężkimi, a Kolega już z tym walczył.

Wśród pyszczaków zmętnienie oka jest zazwyczaj wynikiem uszkodzeń mechanicznych, gdyby u kolegi wszystkie ryby (lub większość) miały takowe zmętnienie to podejrzewałbym pewnie to co ty.

Opublikowano

No czytam ze zrozumienie.:D a nawet podczas pisania myślę.

Jak napisał Darek eljot - jak przez miedziane rury wodociągowe najpierw długo stoi a potem płynie do baniaka ta kwaśna woda to właśnie powstają w tej rurze na jej ściankach te twoje rozpuszczalne w wodzie sole miedzi  i w tym twoje nie zrozumienie;) tematu.

Musisz się przyzwyczaić że często używam skrótów myślowych jak np. - miedziane kamienie czyli takie które zawierają związki miedzi, albo po tych miedzianych rurach co plują solami miedzi takie cóś co nazwałem -ustrojstwo -to taki filtr węglowy na kranie do nalewania wody do baniaka.:D

Pobędziesz z nami to będziesz rozumiał bez oburzania się na innych.

50 minut temu, Stepn napisał:

Poza tym autor tego posta może w prosty sposób zweryfikować moją teorię. Wystarczy ktoś znajomy w jakim lab i test na zawartość metali ciężkich w wodzie.

Tym bardziej, że zmętnienie oka może być objawem zatrucia metalami ciężkimi, a Kolega już z tym walczył.

Jeśli kolega nazar1703  pisze prawdę że ma wodę z SUW Giżycko a nie mieszka 30km od Giżycka - to chcesz go wsadzić na kosztownego konia - crev nie dawno podawał że takie badanie kosztuje coś pod 8 stów.- droga ta weryfikacja.

A wystarczy wejść na tą stronkę by wiedzieć że autor ma wodę-miodzik do Malawki co klepnął także miejscowy Sanepid - ni ma tam niczego co by truło ryby boby wodociąg zamknęli.

http://www.pwikgizycko.pl/woda_prod.html

http://www.pwikgizycko.pl/files/laboratorium/ocena_psse.pdf

Jeśli nazar przydusi swój wodociąg to wydobędzie od nich także pełną analizę zawartych związków w tym metali ciężkich , arsenu, dteregentów i pestycydów zupełnie za darmochę i bez znajomości bo muszą to badać i udostępnić na żądanie obatelowi Giżycka.

Z jednym się zgadzamy:D - zmętnienie oka ryby - jednym z wielu powodów może być wielokrotnie przekroczony poziom trujących związków w wodzie , ale jest wiele chorób które też powodują zmętnienie oka a nawet wysokie pH  ale to nie u naszych rybek.

Opublikowano

Jak kamienie w jego akwa coś wydzielają, to co mu da badanie wodociągowej? :)

2 minuty temu, eljot napisał:

gdyby u kolegi wszystkie ryby (lub większość) miały takowe zmętnienie to podejrzewałbym pewnie to co ty.

No tak właśnie było u tego Kolegi. Zerknij na jego wcześniejszy post

Opublikowano
3 minuty temu, Stepn napisał:

No tak właśnie było u tego Kolegi. Zerknij na jego wcześniejszy post

Możesz pokazać który bo nie mogę znaleźć? Widziałem zdjęcia akwa i nie widać tam zmętnienia u ryb widocznych na fotkach.

Opublikowano
2 minuty temu, eljot napisał:

Możesz pokazać który bo nie mogę znaleźć? Widziałem zdjęcia akwa i nie widać tam zmętnienia u ryb widocznych na fotkach.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Stepn napisał:

Jak kamienie w jego akwa coś wydzielają, to co mu da badanie wodociągowej? :)

A no zsumuje się to wydzielanie z rur i z kamienia zielonego.^_^

Ale próżne twoje wysiłki - nie odwiedziesz braci malawijskiej od zielonego serpentynitu strasząc - za długo te kamienie stosujemy by się przestraszyć.

Tu nawet kamienie z warszawskiej Wisły wkładali do baniaków i ryby żyją a oczka mają przepiękne.

Nie będę dalej walił OT o kamolach - strasz ludzi gdzie indziej..

O spuchnięte oczy czyli wytrzeszcz to nie to samo co zmiętniałe oczy

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
Dnia 23.03.2017 o 16:55, nazar1703 napisał:

Żadnych objawów nie widać. Rybki sobie pływają jak zawsze a ostatnio po nocy widzę ze jedna jest osowiała i padła  niestety powtórzyło to się już trzy razy

Raczej ryby zatrute metalami ciężkimi nie padają bez wcześniejszych objawów.