Mortis Opublikowano 6 Czerwca 2017 #61 Opublikowano 6 Czerwca 2017 9 minut temu, Vitek napisał: Tylko przy użyciu lupy. Nie sprawiło mi określenie płci u moich zakupionych maingano i perlmuttów. Ale ze sprengarae był problem. Ryby wielkości 3,5 - 4 cm. Jedynie po zachowaniu i ubarwieniu wstępnie mogę wnioskować , że to układ 2+2 i dwie młode. Natomiast sprawdzałem również interruptusy. Bezskutecznie. Bravo Ty Może interruptusy, które masz są jednakowej płci i nie masz szans na porównanie wielkości pokładełka.
Vitek Opublikowano 6 Czerwca 2017 #62 Opublikowano 6 Czerwca 2017 1 minutę temu, Mortis napisał: Może interruptusy, które masz są jednakowej płci i nie masz szans na porównanie wielkości pokładełka. Za małe, on mają średnio ok 2,5 - 3 cm. A swoją drogą od R. Pawlaka się uczyłem
michal_j Opublikowano 7 Czerwca 2017 #63 Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) ... Edytowane 18 Listopada 2018 przez xxx
luck83 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor #64 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dnia 6.06.2017 o 23:16, Mortis napisał: Przyznam ,że nie śledziłem bacznie Twojego tematu ,ale wybierając Msobo i Demasoni będziesz miał granatowo. Ze względu na piękność samca Msobo, który jest niepowtarzalny po przez swoje ubarwienie spróbowałbym obsadę na dwa samce i zamiast Demasoni wstawiłbym kontrast w postaci Cynotilapia Hara. Uwierz mi ,że w pełni wybarwiony samiec Msobo i Hary obok siebie robią wrażenie. Przyznam, że ten fragment wywołał dodatkowe przemyślenia w mojej głowie, tym bardziej, po zestawieniu obok siebie zdjęć samców Msobo i Hary Idąc dalej z rozważaniami, zastanawiam się, czy mógłbym wpuścić do akwarium 3 gatunki, po jednym docelowym haremie w układzie 1+3/4 ? Trzy gatunki tj. Msobo, Hara, Demasoni ?
Mortis Opublikowano 8 Czerwca 2017 #65 Opublikowano 8 Czerwca 2017 1 minutę temu, luck83 napisał: Przyznam, że ten fragment wywołał dodatkowe przemyślenia w mojej głowie, tym bardziej, po zestawieniu obok siebie zdjęć samców Msobo i Hary Idąc dalej z rozważaniami, zastanawiam się, czy mógłbym wpuścić do akwarium 3 gatunki, po jednym docelowym haremie w układzie 1+3/4 ? Trzy gatunki tj. Msobo, Hara, Demasoni ? Próbuj. Może być ciekawie. Ciekawie w pozytywnym słowa znaczeniu.
luck83 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor #66 Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Kusi mnie strasznie ta opcja, a im dłużej nad nią myślę, analizując za i przeciw, to coraz bardziej się przekonuję właśnie do układu Msobo, Hara, Demasoni. Pierwsze jako dostępne będę miał Demasoni i je wpuszczam w najbliższą sobotę. Msobo będzie dostępne za około tydzień, więc będę miał czas na obserwację parametrów wody, jak i zachowanie Demasonów w niej pływających. Harę wpuszczę albo z Msobo, albo tydzień po nim. Wszystkie ryby to maluchy 3-4cm. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez luck83
michal_j Opublikowano 8 Czerwca 2017 #67 Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) ... Edytowane 18 Listopada 2018 przez xxx
michal_j Opublikowano 8 Czerwca 2017 #69 Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) ... Edytowane 18 Listopada 2018 przez xxx
luck83 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor #70 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dlaczego Twoim zdaniem taka ilość jest skazana na niepowodzenie? Nawet wówczas, gdy chce zostawić docelowo jeden harem?
Rekomendowane odpowiedzi