Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dnia 21.03.2017 o 18:46, luck83 napisał: Czy alternatywnie, zamiast niej, mogę do Saulosi i Maingano dobrać: ...pomyśl o Labidochromis Chisumulae Mbweca. Ma piękne samice...
kwiq Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Hary były dostępne w FishMagicu jak byłem jakieś 2 tygodnie temu.
luck83 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dostałem dziś odpowiedź od p. Jarosława, że mają Harę, wielkość 2-4cm w cenie 15zł/szt.
Mortis Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jeśli chodzi o Hary to można jeszcze skorzystać z oferty forumowego kolegi @demasoni W swojej ofercie ma sporo fajnych ryb, między innymi Harę samiec z odłowu i samica F1, do tego przesyłka pkp/PKS, ryby profesjonalnie zapakowane.
luck83 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor #15 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Chciałbym odświeżyć temat.. Czy mogę zestawić w 240 litrach: - Pseudotropheus Elongatus Mphanga, Maingano i Saulosi; - Pseudotropheus Elongatus Mphanga, Hara, Saulosi; - Pseudotropheus Elongatus Mphanga, Hara, Yellow? Ewentualnie konfiguracja z uwzględnieniem Labidochromis perlmutt (?). Edytowane 13 Maja 2017 przez luck83
Bezprym Opublikowano 13 Maja 2017 #16 Opublikowano 13 Maja 2017 Mphanga, Maingano yellow. Saulosi, Maingano, Perlmutt. Saulosi, Hara, Perlmut. Yellow, Hara, Perlmut. Yellow, Hara MainganoWydaje mi się że takie zestawienia były by optymalne kolorystycznie. Nie łączyłbym Mphangi z Harą właśnie ze względów kolorystycznych samic. Haremy docelowe1+3 u perlmutta 1+4Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
luck83 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor #17 Opublikowano 15 Maja 2017 Dnia 13.05.2017 o 14:36, Bezprym napisał: Saulosi, Hara, Perlmut. Ta konfiguracja chyba najlepiej się uzupełnia, a także pasuje do kolorystyki aranżacji i tła akwarium (zwłaszcza Perlmutt).
luck83 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor #18 Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Przy okazji zadam pytanie nieco z przymrużeniem oka, ale będę musiał zmierzyć się z tym tematem za kilkanaście dni.. Otóż, w moim baniaku aktualnie pływa 1 szt. najprawdopodobniej Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga". Piszę "najprawdopodobniej", ponieważ w dziale identyfikacji gatunków nie udało się jak dotąd stwierdzić co to za gatunek. Ponadto, ryba ta pływa w związku z kolejnym z rzędu startem zbiornika i biologii po skażeniu trucizną nieznanego pochodzenia i jej obecność potwierdziła, że trucizna została definitywnie wyeliminowana. Ryba aktualnie jest zdrowa, pełna energii, ALE nie zawiera się ona w obranej przeze mnie docelowej obsadzie. Moje pytanie brzmi: Czy macie jakiś sposób, jak odłowić tę rybę nie rujnując aranżacji? - Obrała sobie trzy rewiry, kursuje pomiędzy nimi, raz po raz chowajac się w te same kryjówki i szczeliny. Siatką jej nie wyłowię.. A podejrzewam, że pozostawienie jej w akwarium z docelową obsadą j.w. nie będzie dobrym rozwiązaniem? Co radzicie? Edytowane 15 Maja 2017 przez luck83
yaro Opublikowano 15 Maja 2017 #19 Opublikowano 15 Maja 2017 pułapkę z butelki - wygłodzona wpłynie po pokarm.
pozner Opublikowano 15 Maja 2017 #20 Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) W czasie wymiany obsady, przy czyszczeniu akwarium, znalazłem małą rdzawkę. Tak mnie rozczuliła jej wola życia, że zostawiłem ją z nową obsadą. Żyła sobie z innymi rybami i pozbyłem się jej z resztą obsady przy przesiadce na non-mbunę. Zostaw ją, niech sobie pływa. Może nie będzie wadzić. Należy jej się za "jej poświęcenie" Chyba że trafi w lepsze miejsce. Edytowane 15 Maja 2017 przez pozner 1
Rekomendowane odpowiedzi