Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Vitek napisał:

Tylko przy użyciu lupy. Nie sprawiło mi określenie płci u moich zakupionych maingano i perlmuttów. Ale ze sprengarae był problem. Ryby wielkości 3,5 - 4 cm. Jedynie po zachowaniu i ubarwieniu wstępnie mogę wnioskować , że to układ 2+2 i dwie młode. Natomiast sprawdzałem również interruptusy. Bezskutecznie.

Bravo Ty :D

Może interruptusy, które masz są jednakowej płci i nie masz szans na porównanie wielkości pokładełka. 

Opublikowano
1 minutę temu, Mortis napisał:

Może interruptusy, które masz są jednakowej płci i nie masz szans na porównanie wielkości pokładełka. 

Za małe, on mają średnio ok 2,5 - 3 cm. A swoją drogą od R. Pawlaka się uczyłem :)

Opublikowano
Dnia 6.06.2017 o 23:16, Mortis napisał:

Przyznam ,że nie śledziłem bacznie Twojego tematu ,ale wybierając Msobo i Demasoni będziesz miał granatowo. Ze względu na piękność samca Msobo, który jest niepowtarzalny po przez swoje ubarwienie spróbowałbym obsadę na dwa samce i zamiast Demasoni wstawiłbym kontrast w postaci Cynotilapia Hara. Uwierz mi ,że w pełni wybarwiony samiec Msobo i Hary obok siebie robią wrażenie.

Przyznam, że ten fragment wywołał dodatkowe przemyślenia w mojej głowie, tym bardziej, po zestawieniu obok siebie zdjęć samców Msobo i Hary :)
Idąc dalej z rozważaniami, zastanawiam się, czy mógłbym wpuścić do akwarium 3 gatunki, po jednym docelowym haremie w układzie 1+3/4 ? 
Trzy gatunki tj. Msobo, Hara, Demasoni ? 

Opublikowano
1 minutę temu, luck83 napisał:

Przyznam, że ten fragment wywołał dodatkowe przemyślenia w mojej głowie, tym bardziej, po zestawieniu obok siebie zdjęć samców Msobo i Hary :)
Idąc dalej z rozważaniami, zastanawiam się, czy mógłbym wpuścić do akwarium 3 gatunki, po jednym docelowym haremie w układzie 1+3/4 ? 
Trzy gatunki tj. Msobo, Hara, Demasoni ? 

Próbuj. Może być ciekawie. Ciekawie w pozytywnym słowa znaczeniu. 

Opublikowano (edytowane)

Kusi mnie strasznie ta opcja, a im dłużej nad nią myślę, analizując za i przeciw, to coraz bardziej się przekonuję właśnie do układu Msobo, Hara, Demasoni.
Pierwsze jako dostępne będę miał Demasoni i je wpuszczam w najbliższą sobotę. 
Msobo będzie dostępne za około tydzień, więc będę miał czas na obserwację parametrów wody, jak i zachowanie Demasonów w niej pływających.
Harę wpuszczę albo z Msobo, albo tydzień po nim. 
Wszystkie ryby to maluchy 3-4cm.

Edytowane przez luck83