luck83 Opublikowano 4 Marca 2017 Autor #61 Opublikowano 4 Marca 2017 Zrobiłem teraz dodatkowo test napietnowanym Zoolekiem. Wg skali wygląda, że jest pomiędzy 2 a 5, ocenilbym na mocne 4ppm. Foto w załączniku. (kolor wody w próbce na zdjęciu jest trochę przekłamany. Faktycznie jest on bliski kolorowi punktu 5ppm). Cytuj
egon44 Opublikowano 4 Marca 2017 #62 Opublikowano 4 Marca 2017 7 godzin temu, deccorativo napisał: Oj dzieje się dzieje. Nazwałbym to "cofka nitryfikacji" na Bacto-Activ Też ci Andrzej magicznie azotany znikały zamiast rosnąć ? bo może da się to jakoś logicznie i zgodnie z teorią książkowego startu wytłumaczyć . Henryku nie mierzyłem zbyt często NO3 na początku bo w sumie po co? Bardziej interesował mnie poziom NH4 który jak widać w wynikach podanych przez kolegę zanika,oraz NO2 który wzrasta a to świadczy o tym że cykl ruszył co też zauważył @pozner 23 godziny temu, lukasz830302 napisał: 26.02. niedziela (w chwili wlania Bacto Active). NH4- 0,2 NO2- 0,2 28.02. wtorek NH4- pomiędzy 0,1 a 0,2 NO2- 0,3 03.03. piątek NH4- poniżej 0,05 ale jeszcze nie 0 NO2- 0,8 Teraz pozostaje tylko spokojnie czekać na spadek NO2 a wzrost NO3. Patientia est virtus Aquarist Cytuj
mareckee Opublikowano 4 Marca 2017 #63 Opublikowano 4 Marca 2017 Godzinę temu, egon44 napisał: Patientia est virtus Aquarist Czyli w niedosłownym tłumaczeniu: k...a, ale to długo trwa Cytuj
egon44 Opublikowano 4 Marca 2017 #64 Opublikowano 4 Marca 2017 36 minut temu, mareckee napisał: Czyli w niedosłownym tłumaczeniu: k...a, ale to długo trwa A po co to przyśpieszać jak można spokojnie zaczekać bez żadnych cudów na kiju Tydzień czy nawet dwa tygodnie dłużej nie mają znaczenia w zakończeniu cyklu azotowego,no chyba że ktoś jest w gorącej wodzie kąpany 1 Cytuj
mareckee Opublikowano 4 Marca 2017 #65 Opublikowano 4 Marca 2017 1 godzinę temu, egon44 napisał: A po co to przyśpieszać jak można spokojnie zaczekać No pewnie że można, a nawet trzeba żeby nie zrobić krzywdy rybkom. Ale jak ktoś marzy o akwarium i nagle go postawi z całym sprzętem to te 2 tygodnie dojrzewania to cała wieczność. Nie mówiąc już o 3 lub 4 tygodniach czekania Cytuj
luck83 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor #66 Opublikowano 5 Marca 2017 14 godzin temu, mareckee napisał: Czyli w niedosłownym tłumaczeniu: k...a, ale to długo trwa Jakbym słyszał siebie ... No ale, cierpliwość podobno popłaca, tak mawiają. Cytuj
egon44 Opublikowano 5 Marca 2017 #67 Opublikowano 5 Marca 2017 12 godzin temu, mareckee napisał: No pewnie że można, a nawet trzeba żeby nie zrobić krzywdy rybkom. To jest najważniejsze. 12 godzin temu, mareckee napisał: Ale jak ktoś marzy o akwarium i nagle go postawi z całym sprzętem to te 2 tygodnie dojrzewania to cała wieczność. Nie mówiąc już o 3 lub 4 tygodniach czekania 3-4 tygodnie dojrzewania to nie aż taka wieczność Można w tym czasie zająć się innymi sprawami np dobór obsady,oświetlenia itp 3 minuty temu, lukasz830302 napisał: No ale, cierpliwość podobno popłaca, tak mawiają. Cytuj
luck83 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor #68 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) 6 minut temu, egon44 napisał: Można w tym czasie zająć się innymi sprawami np dobór obsady,oświetlenia itp A propo.., czy w trakcie dojrzewania akwarium, można dosypać miejscowo trochę piasku/zwirku wypłukanego lub zabrać/dodać wapieni z aranżacji? Patrząc codziennie na pusty baniak i skupiając się póki co na aranżacji doszedłem do wniosku, że w niektórych miejscach mam za mało podłoża pod kątem wymagań dla pyszczaków, zaś w innych punktach, podłoża mi "brakuje" ze względu na optykę/estetykę/jakkolwiek zwał Edytowane 5 Marca 2017 przez lukasz830302 Cytuj
egon44 Opublikowano 5 Marca 2017 #69 Opublikowano 5 Marca 2017 4 minuty temu, lukasz830302 napisał: A propo.., czy w trakcie dojrzewania akwarium, można dosypać miejscowo trochę piasku/zwirku wypłukanego? Patrząc codziennie na pusty baniak i skupiając się póki co na aranżacji doszedłem do wniosku, że w niektórych miejscach mam za mało podłoża pod kątem wymagań dla pyszczaków, zaś w innych punktach, podłoża mi "brakuje" ze względu na optykę/estetykę/jakkolwiek zwał. Myślę że dosypanie troszkę piasku(nie wiem ile?) nie będzie miało wpływu na dojrzewanie zbiornika ale sugerował bym jednak się wstrzymać,a dopiero po zakończonym cyklu dosypać... Cytuj
luck83 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor #70 Opublikowano 5 Marca 2017 31 minut temu, egon44 napisał: Myślę że dosypanie troszkę piasku(nie wiem ile?) Jakieś 2-3kg. (obecnie mam wsypane 11kg). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi