Skocz do zawartości

Nalot, pył, drobinki na tafli wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem teraz dodatkowo test napietnowanym Zoolekiem.
Wg skali wygląda, że jest pomiędzy 2 a 5, ocenilbym na mocne 4ppm.
Foto w załączniku. (kolor wody w próbce na zdjęciu jest trochę przekłamany. Faktycznie jest on bliski kolorowi punktu 5ppm).

c42e562218ba3ab9159cd668091353b3.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, deccorativo napisał:

Oj dzieje się dzieje.

Nazwałbym to "cofka nitryfikacji" :D na Bacto-Activ

Też ci Andrzej magicznie azotany znikały zamiast rosnąć ? bo może da się to jakoś logicznie i zgodnie z teorią książkowego startu wytłumaczyć .

Henryku nie mierzyłem zbyt często NO3 na początku bo w sumie po co? :D 

Bardziej interesował mnie poziom NH4 który jak widać w wynikach podanych przez kolegę zanika,oraz NO2 który wzrasta a to świadczy o tym że cykl ruszył :) co też zauważył @pozner  

23 godziny temu, lukasz830302 napisał:

26.02. niedziela (w chwili wlania Bacto Active).

NH4- 0,2
NO2- 0,2

28.02. wtorek
NH4- pomiędzy 0,1 a 0,2
NO2- 0,3

03.03. piątek
NH4- poniżej 0,05 ale jeszcze nie 0
NO2- 0,8

Teraz pozostaje tylko spokojnie czekać na spadek NO2 a wzrost NO3.

Patientia est virtus Aquarist ;) 

Opublikowano
36 minut temu, mareckee napisał:

Czyli w niedosłownym tłumaczeniu: k...a, ale to długo trwa :P

A po co to przyśpieszać jak można spokojnie zaczekać bez żadnych cudów na kiju ;) 

Tydzień czy nawet dwa tygodnie dłużej nie mają znaczenia w zakończeniu cyklu azotowego,no chyba że ktoś jest w gorącej wodzie kąpany :P 

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, egon44 napisał:

A po co to przyśpieszać jak można spokojnie zaczekać

No pewnie że można, a nawet trzeba żeby nie zrobić krzywdy rybkom. Ale jak ktoś marzy o akwarium i nagle go postawi z całym sprzętem to te 2 tygodnie dojrzewania to cała wieczność. Nie mówiąc już o 3 lub 4 tygodniach czekania

Opublikowano
14 godzin temu, mareckee napisał:

Czyli w niedosłownym tłumaczeniu: k...a, ale to długo trwa :P

Jakbym słyszał siebie ... ;)
No ale, cierpliwość podobno popłaca, tak mawiają.

Opublikowano
12 godzin temu, mareckee napisał:

No pewnie że można, a nawet trzeba żeby nie zrobić krzywdy rybkom.

To jest najważniejsze.

12 godzin temu, mareckee napisał:

Ale jak ktoś marzy o akwarium i nagle go postawi z całym sprzętem to te 2 tygodnie dojrzewania to cała wieczność. Nie mówiąc już o 3 lub 4 tygodniach czekania

3-4 tygodnie dojrzewania to nie aż taka wieczność :)

Można w tym czasie zająć się innymi sprawami np dobór obsady,oświetlenia itp 

3 minuty temu, lukasz830302 napisał:

No ale, cierpliwość podobno popłaca, tak mawiają.

:) 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, egon44 napisał:

Można w tym czasie zająć się innymi sprawami np dobór obsady,oświetlenia itp

A propo.., czy w trakcie dojrzewania akwarium, można dosypać miejscowo trochę piasku/zwirku wypłukanego lub zabrać/dodać wapieni z aranżacji? 
Patrząc codziennie na pusty baniak i skupiając się póki co na aranżacji doszedłem do wniosku, że w niektórych miejscach mam za mało podłoża pod kątem wymagań dla pyszczaków, zaś w innych punktach, podłoża mi "brakuje" ze względu na optykę/estetykę/jakkolwiek zwał :)

Edytowane przez lukasz830302
Opublikowano
4 minuty temu, lukasz830302 napisał:

A propo.., czy w trakcie dojrzewania akwarium, można dosypać miejscowo trochę piasku/zwirku wypłukanego? 
Patrząc codziennie na pusty baniak i skupiając się póki co na aranżacji doszedłem do wniosku, że w niektórych miejscach mam za mało podłoża pod kątem wymagań dla pyszczaków, zaś w innych punktach, podłoża mi "brakuje" ze względu na optykę/estetykę/jakkolwiek zwał.

Myślę że dosypanie troszkę piasku(nie wiem ile?) nie będzie miało wpływu na dojrzewanie zbiornika ale sugerował bym jednak się wstrzymać,a dopiero po zakończonym cyklu dosypać...