Skocz do zawartości

Nalot, pył, drobinki na tafli wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do  21.02. godzin wieczornych miałem w kubełku zeolit i testy Zooleka - tego samego dnia (21.02.) pozbyłem się i zeolitu i wyłączyłem Zoolek z kredytu zaufania.
W świetle powyższego dopiero od dnia 22.02. akwarium uruchamia się zgodnie z zaleceniami z Twoich wcześniejszych postów i bazując na testach już tylko JBL, oraz obserwując aktualny stan czyli powolny wzrost NO2 od dnia 22.02., czy nie można byłoby zostawić tego jak jest i obserwować wyniki?
Ewentualnie, czy można dolać do akwarium coś, co przyśpieszy start. 
Chciałbym uniknąć wylewania całej wody.

15 minut temu, eljot napisał:

Przy bio-starterach ważne czy nie są zbyt stare

Sera Bio Nitrivec które mam jest datowane na 02.2017 (data produkcji).

Opublikowano
26 minut temu, lukasz830302 napisał:

Ewentualnie, czy można dolać do akwarium coś, co przyśpieszy start. 
Chciałbym uniknąć wylewania całej wody.

A nie masz może w pobliżu twojego miejsca zamieszkania znajomego akwarysty który pożyczył by Tobie dojrzałe złoże biologiczne z kubełka?

Wystarczyło by 0,5 -1l ceramiki itp...Na pewno by pomogło przyśpieszyć w jakimś stopniu start zbiornika...

Kurde tak czytam i czytam tematy z problemami w starcie akwariów i nie mogę pojąć że większość osób napotyka takie problemy :cry:

Mimo tego że parę osób może nie zgodzić się z tym wpisem to proponuje Tobie mój sposób startu który stosuje od kilku lat w wszystkich zbiornikach które posiadam i jak dotąd nie miałem żadnych problemów z startem...Zapewne ktoś napisze że u mnie się sprawdza a u innych nie ;) ale warto spróbować i przekonać się samemu na własnej praktyce :D 

Zakup sobie te bakterie https://www.plantagarden.pl/bakterie-i-biostartery/1921-tropical-bacto-active-30ml.html wlej według zaleceń na opakowaniu...

Dodaj trochę pokarmu jako pożywkę i czekaj robiąc co parę dni pomiar NO2,NO3,NH3/4 ...

Opublikowano

Niewielka ilość pokarmu wyspałem wczoraj, zauważyłem też że ślimaki ampularia zaczęły intensywniej produkować odchody.
W efekcie nieznacznie drgnelo od wczoraj NO2.

Zastanawiam się, czy wpuścić rybkę startową, aby zwiększyć produkcję NH4 na potrzeby przerobienia na NO2?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, lukasz830302 napisał:

Niewielka ilość pokarmu wyspałem wczoraj, zauważyłem też że ślimaki ampularia zaczęły intensywniej produkować odchody.
W efekcie nieznacznie drgnelo od wczoraj NO2.

Zastanawiam się, czy wpuścić rybkę startową, aby zwiększyć produkcję NH4 na potrzeby przerobienia na NO2?

Pominę już ampularię w naszym biotopie,oraz rybkę startową (szkoda jej)...No ale to będzie Twoja decyzja co zrobisz...

Nie namawiam ale spróbuj kierując się moim przykładem startu...

Warunek do sukcesu to przede wszystkim cierpliwość akwarysty :) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Egon, zrobię jak radzisz :)

Wodę z baniaka zawsze można wylać.. Ale to dla mnie ostatecznośc. Z całym szacunkiem dla wiedzy p. Henryka :)

Opublikowano

Dorzuć trochę pożywki, niech cykl porządnie się przetrze i gotowe ;) Bakterii już jest sporo, teraz tylko niech się namnożą. Nie ma się czego obawiać - to na szczęście nie jest umieszczanie satelity na orbicie, więc wszystko musi się udać. Tak jak pisze egon44 -  cierpliwość czyni cuda ;)

Opublikowano

A jak w tej sytuacji będzie wyglądała kwestia uzupełniania ubytków wody w akwarium na skutek odparowania?
Czy mogę dolewac wodę odstaną? Niestety nie zbudowalem jeszcze ustrojstwa.

Opublikowano
13 minut temu, lukasz830302 napisał:

A jak w tej sytuacji będzie wyglądała kwestia uzupełniania ubytków wody w akwarium na skutek odparowania?

Łukasz...przy 112 litrach wiele Ci tej wody w lato nie odparuje. Możesz to śmiało robić odstaną wodą..Ja leje prosto z kranu ale to moje ryzyko:) Zastanów się czy warto  budować ustrojstwo w momencie kiedy będziesz podmieniać wiaderko wody? Wystarczy woda odstana..Co nie oznacza ,że nie warto jego posiadać. Przyda się zawsze..zwłaszcza jak zmienisz akwa na większe.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukasz830302 napisał:

Przy podmiankach co tydzień w zasadzie dolewanie wody pomiędzy nie ma większego sensu ;) Tak jak pisze Andrzej - na tyle nie odparuje.

Jeśli by to były jakieś ogromne ilości, a podmieniałbyś rzadko to wtedy powinna być to woda RO, żeby nie kumulować minerałów. Ale nie sądzę, żeby jakieś wyraźne ubytki były widoczne ;)

Opublikowano

Ok, metoda egon44 wdrożona. Czekam zatem cierpliwie i obserwuje ;)

Odnośnie dolewek wody. Docelowo myślę o większym zbiorniku, żona dała się przekonać na aranżacje ściany długości 120cm :), więc pewnie i ustrojstwo wówczas zaistnieje. Ale zanim założę drugi baniak, chce nauczyć się Malawi na mniejszym i jednym gatunku ryb, żeby później nie popełniać tych samych błędów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.