Jump to content

Fotorelacja z budowy tła.

Lenek

Recommended Posts

Witajcie.

Chciałbym zaprezentować fotorelację z budowy mojego tła. Krok po kroku, dzień po dniu :lol: Tło będzie wykonane już chyba tradycyjną metodą Styropian + Ceresit CR65. Koszty takiego tła są znikome, a dodatkowo dużo frajdy z zabawy.

Przejdźmy do opisu.

Na początku były dwa arkusze styropianu 100x2x50h. Z nich wyciąłem i skleiłem za pomocą sylikonu arkusz o wymiarach tylnej szyby mojego akwarium czyli 120x50, a grubości 2 cm. Kolejną rzeczą którą trzeba było wykonać to tzw. sztuczne skałki ze styropianu. W tym celu zakupiłem jeden arkusz o grubości 8cm, jednak na magazynie pomylono się i wręczono mi dwa :D . Skałki wycinałem nożem kuchennym - małym, średnim i dużym, i sprawdzałem, czy pasują. Następnie przyklejałem je sylikonem akwarystycznym do arkusza. Luki wypełniałem ścinkami powstałymi z wyniku tworzenia dużych skał. Obecnie wszystko jest sklejone, czekam jedynie aż przyjedzie do mnie zamówiony ceresit, i na farbki fausta.

Zdjęcia.

dsc04409vw5.jpg

dsc04410bg5.jpg

dsc04411fg3.jpg

moim zdaniem nie powinieneś wypełniać tych luk. W końcu przyjdzie na to jeszcze minimum 3 warstwy ceresitu :!: ja w jednym miejscu wypełniłem takie luki i po nałożeniu ceresitu zlało się wszystko w jeden kamień. No chyba że Ty tak właśnie chcesz...

Jednak, jeśli nie wypełnisz tych luk, to po nałożeniu już ceresitu będą one fajnie wyglądać i tworzyć bardziej realne rumowisko skalne składające się z kamieni, nie z jednego wielkiego.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś, o co mi chodzi :wink:

do końca jeszcze sporo pracy,

Zdecydowanie najwięcej widać, kiedy tło jest gotowe do wsadzenia :? niestety... bo np po samym wycięciu styropianu (przynajmniej u mnie) tło wyglądało w pewien sposób, a po nałożeniu ostatniej warstwy z barwnikiem, w zupełnie inny. Tu niestety trzeba umieć sobie wyobrazić nasze tło, jak wygląda, kiedy jest w akwa, patrząc na sam styropian....

Co do wielkości kamieni składających się na tło, to już raczej kwestia gustu. Źle się wyraziłem, pisząc wyżej "nie powinieneś". To był bardziej skrót myślowy od: nie powinieneś wypełniać dziur, jeśli tło ma być z kilku/kilkunastu kamieni, a nie z jednego/dwóch.

dyby przenieść ryby wraz ze skałą przy której pływają w jeziorze to byłoby widać jedynie część wielkiego kamienia, który być może nie zmieściłby się nawet w mieszkaniu Smile Często tym myślę

:lol: walnac wielkiego kamulca na pol pokoju, za tym akwa i jest naturalnie a jak !

Tylko co na to rodzina? :roll: