Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów?
Chciał bym przedstawić moje 325 litrów  (130x50x50)

Akwarium zalane poczatkiem grudnia a rybki posiadam od 3 tygodni,jak do teraz sa bardzo szczęśliwe i zrobie wszystko żeby tak utrzymać.

Filtr zewnętrzny Eheim 2078 na nim prefiltr

Filtr wewnetrzny Tunze Streamfilter 3163

Skimmer Eheim

Oświetlenie belka led 9000k

Oświetlenie nocne listwa led niebieska

Grzalka fluval e 300

Piasek koralowy firmy Aqua Medic pomieszany z normalnym piachem

Falownik Aqua Medic 8.0 daje czadu ;)

Tło 3D o grubości 8 cm

Kamienie od znajomego z ogródka mam ich jeszcze sporo w piwnicy w razie zmiany aranżacji w akwarium.

Jedzonko:
Aquatic Nature Spirulina Cichlid Food
Aquatic Nature African Cichlid Excel Color
Aquatic Nature African Cichlid Energy Food

Co do obsady:
 Aulonacara marmelade Cat 1+1
 Sciaenochromis ahli ( Iceberg ) 1+2
 Pseudotropheus acei 6 sztuk, płci nie potrafie jeszcze odróżnić

Zastanawiam się jeszcze nad 1 obsadą ale nie mam pojecia co mógł bym wybrać lub dokupić Pseudotropheus acei bo bardzo mi się podobają pieknie razem pływają w grupie no i ten kolor:).

Wiec czekam na wasze opinie te dobre oraz te złe ?

20170126_210114.jpg

20170126_210052.jpg

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, AndrzejWalb napisał:

( 2,3,4 od prawej). Ale to tylko moje wrażenie. Generalne bardzo fajne.

Dziękuje bardzo,wrażenia będę miał napewno ?no te kamienie po prawej też mi się nie podobają stoją jak posongi, tak to jest jak człowiek się napala i robi wszystko na szybko i już się doczekać nie może kiedy wlać wodę do baniaka? zmienie to jak najszybciej...dziękuje

Edytowane przez szopa
Opublikowano

Podobnie jak Andrzej.. akwarium fajne, ale przestawiłbym te stojące skały, tak żeby oparły się o siebie i tworzyły bardziej zwartą grupę, np. te dwie wysokie przesunąć w prawo do tej większej bryły. Kamloty maja potencjał, pokombinowałbym jeszcze, bo może to wyglądać lepiej.. :)

Hm.. nie troszkę za mało wody dla Acei i Sciaenochromisa? ;)

Opublikowano

Też mam na imię Andrzej?cały czas chodzi mi po głowie ułożenie tej prawej strony,wiele nie da się z tymi kamolami zrobić w sumie ja tak myślę ? talentu reczej też mi brak w takich sprawach.Byłem właśnie w piwnicy i kombinowałem zresztą kamieni i wrzucę tu 3 propozycje które udało mi się ułożyć.Za fatalną jakość zdjęć najmocniej przepraszam.I czekam na wasze opinie z góry dziekuje✌

20170127_182808.jpg

20170127_182545.jpg

20170127_182151.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, egon44 napisał:

Witaj

Moim zdaniem 1 fotka z ułożenia kamieni najlepsza ;) 

Też mi się tak wydaje??więc będę miał co robić w weekend i tak muszę pokombinować jeszcze z cyrkulacją ,mam nadzieję że nie zaburze biologii w akwa nowymi kamieniami.Super, dziekuje za szybka odpowiedz

Opublikowano

..ja bym kamienie ( 2 i 3 z prawej  strony  pokazane w pierwszym poście położył zaraz za tym pierwszym z prawej. A wszystkie małe dał na środku pod tłem. Oczywiście to tylko sugestia z mojego punktu widzenia:)

1 minutę temu, szopa napisał:

mam nadzieję że nie zaburze biologii w akwa nowymi kamieniami.

..biologii nie zaburzysz. Ale już samo przestawienie kamieni będzie miało wpływ na cyrkulację. Między innym przestawienie kamieni.

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

..ja bym kamienie ( 2 i 3 z prawej  strony  pokazane w pierwszym poście położył zaraz za tym pierwszym z prawej. A wszystkie małe dał na środku pod tłem. Oczywiście to tylko sugestia z mojego punktu widzenia:)

..biologii nie zaburzysz. Ale już samo przestawienie kamieni będzie miało wpływ na cyrkulację. Między innym przestawienie kamieni.

?wole się upewnić na 100% niż udawać że zrozumiałem.Czyli te 2 wysokie cienkie głazy mam dać za ten wielki po prawej tak?i wtedy zrobi się luka na środku akwarium i w te miejsce pod ścianą mam dać te małe tak?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.