Jakub Opublikowano 22 Grudnia 2007 #21 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Kultura spożycia ryb spadła diametralnie od kiedy zagościł w naszym kraju ustój socjalistyczny. Po jego ustąpieniu właściwie nie możemy już mówić o jakiejkolwiek kulturze w tym kierunku poprostu została zabita powód jest prosty "za komuny" zakup ryby graniczył z cudem. Teraz polacy nie umieją ości z mięsa rybiego wyjąć i żrą te cuchnące filety z mintaja, które leżą w marketach owinięte w foliowe torby Cytuj
harisimi Opublikowano 22 Grudnia 2007 #22 Opublikowano 22 Grudnia 2007 He he ja nie jadam karpia i filetów więc nie mam takiego problemu a fe paskudne mięsojady 8) Cytuj
VDR Opublikowano 22 Grudnia 2007 #23 Opublikowano 22 Grudnia 2007 cuchnacy mintaj ?? mniej wali od tego karpia... ;k zreszta oprocz mintaja -- coraz bardziej popularna sola czy panga... choc i tak nie przepadam szczegolnie... za to mniami sum afrykanski -- nie ma osci (w sensie potrawa/mieso) i jak dla mnie smakuje przepysznie... wybaczcie -- ale nie lubie piep... sie i dlubac aby przypadkiem osci nie zezrec... nie lubie dlubac w jedzeniu ;P Chyba, ze tesc zlowi jakiego sandacza lub cos w ten desen :k A karp -- coz, jak dla mnie nic specjalnego... Cytuj
Jakub Opublikowano 23 Grudnia 2007 #24 Opublikowano 23 Grudnia 2007 cuchnacy mintaj ?? mniej wali od tego karpia... ;k Właśnie to miałem na myśli. Jako akwarysta powinnienś też wiedzieć, co to jest Panga. Pangasius hypophthalmus czyli sum rekini. Cytuj
VDR Opublikowano 23 Grudnia 2007 #25 Opublikowano 23 Grudnia 2007 cuchnacy mintaj ?? mniej wali od tego karpia... ;k Właśnie to miałem na myśli. Jako akwarysta powinnienś też wiedzieć, co to jest Panga. Pangasius hypophthalmus czyli sum rekini. Alez ja wiem doskonale co to jest panga... dawno dawno temu nawet takowe posiadalem w akwa... ale w Malawi pyszczaki tez sie uzywa w celach konsumpcyjnych... Natomiast nie uwazam i nigdy chyba nie bede uwazal, ze karp to jakas bardzo smaczna ryba... coz takie kubki smakowe ale jak jest potrzeba to i z oscmi sobie dam rade bez problemow. Ale zdecydowanie wole ryby chude, majace biale mieso etc.. Sredniotluste i tluste mi nie pasuja i ich nie trawie. Stad pewnie karp dla mnie nie stanowi jakiegos przysmaku... i z jakakolwiek kultura nie ma to nic wspolnego ;] Cytuj
yaro Opublikowano 24 Grudnia 2007 #26 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Jako akwarysta powinnienś też wiedzieć, co to jest Panga. Pangasius hypophthalmus czyli sum rekini. Serio ? Jako akwarysta powinienem o tym wiedzieć ? Więc ja nie wiem i zaczynam sie czuć głupio. czyżbym rzeczywiście iał znać wszystkie łacińskie nazwy stworzeń które zjadam ? Roślin również ? Czy tylko jako akwarysta ryb ? Z drugiej beczki pisaliśmy o wypuszczaniu karpia na wolność, słuchając ichtiologa który stwierdził że wypuszczenie karpia na wolność to w większości przypadków skazanie ich na długotrwałą śmierć. Nie wiem czy lepsza jest natychmiastowa od noża czy cierpienie w rzece. Cytuj
VDR Opublikowano 24 Grudnia 2007 #27 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Jako akwarysta powinnienś też wiedzieć, co to jest Panga. Pangasius hypophthalmus czyli sum rekini. Serio ? Jako akwarysta powinienem o tym wiedzieć ? Ja, jako akwarysta powinienem wiedziec... odpowiedz byla kierowana do mnie... wiec bardzo prosze -- wrzuc na luz. Tym bardziej, ze widac - ze Jakub dziala na Ciebie jak plachta na byka... choc zupelnie nie wiem czemu... :( Więc ja nie wiem i zaczynam sie czuć głupio. Teraz juz przeciez wiesz ? Reszte wygooglasz, na temat tej ryby jest duzo w necie. Acha -- nazw lacinskich tez nie znam, tym bardziej - ze jesli jest mi taka nazwa potrzebna to... od tego mam google. Wesolych Swiat. Cytuj
PiotrQ Opublikowano 25 Grudnia 2007 #28 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Weźcie sie wzorujcie na mnie, jak chcecie, zeby wszystko było wedle norm i zasad bez karpia wigilia ! 8) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi