Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zwierzęta konsumpcyjne- nie mają lepiej i nic na to nie poradzimy. Pewnie, że zwierząt żal, ale co zrobić :?: :wink:

-przestać jeść mięso, szczerze polecam:P nie jem 6 lat i ani razu nie chorowałem, a od 5 lat nie przyjąłem ani jednej tabletki (badz innego leku) :)

Opublikowano

jem mięso od 36 lat jedyna choroba która mnie z pewną wekendową częstotliwością męczy to kac, o jedyne tabletki jakie zażywam to antykac, i o czym to świadczy ?

Żyjesz z tym że jesteś wegetarianinem Twój wybór, ja uwielbiam schabowego a jeszcze bardziej eskalopki, lubię ten smak a od zielonego mnie odrzuca, wiec pójdziesz w swoja stronę a ja i mi podobni swoją.

Sałatą wolę karmić króliki a zjeść królika zamiast sałaty.

Opublikowano

Spadek formy na forum to raczej to, że każdy lansuje swoje zdanie z innym się nie licząc, upraszcza/skraca teorie na swoje potrzeby i oburza się święcie jeśli ktoś ma inne zdanie. Doszło do tego, że trzeba tylko potakiwać aby dyskusja trzymała poziom?

Co do tego postu – dotyczy on trzymania karpi cały dzień w beczce czy wannie gdzie na rybę wielkości 30cm przypada pewnie z 1l wody. Jak to jest, że tak bardzo martwimy się o pyszczaki w akwariach, doradzamy każdemu żeby miał odpowiednie akwarium dla nich, nawet są dyskusje o najbardziej humanitarnych sposobach uśmiercania ich itd. Ale już karp może zdechnąć jak chce i mało kogo to wzrusza. I żeby było jasne jestem mięsożercą i tego nie zmienię, nie potępiam jedzenia, zabijania, przyrządzania karpi czy też wszelkiego rodzaju innych zwierząt. A to, że indyki, kury czy świnie trzymane są w fatalnych warunkach mi osobiście nie daje powodu żeby patrzyć łaskawym okiem na chodnikowego sprzedawcę karpi. Pytasz co zrobić? Nie kupować od takich sprzedawców.

Opublikowano

Nie przejmuj się Mateusz, jak tylko skończyłem te naście lat to zawsze ja dawałem w łeb karpiowi przed wigilijną kolacją i szczerze to planuję tak robić już zawsze. Karp być musi, a żeby był to ktoś mu musi dać w łeb.

A w ogóle to uznaję to za tylko coś odrobinę okrutniejszego niż akwarystykę, ale jakoś zasadniczych różnic zauważyć nie mogę. I pyszczakowi i karpiowi człowiek przydzielił pewną funkcję/zadanie (brakuje mi odpowiedniego słowa). I zasadniczo poświęcamy życie tych zwierząt dla własnych celów. I ja bynajmniej tego nie potępiam, tak już jest na tym świecie, ale dobrze żeby akwarysta zdawał sobie sprawę z tego, że nie robi rybie łaski, że ją u siebie w akwarium trzyma, bo robi to dla WŁASNYCH celów.

To oczywiście moje zdanie i rozumiem, że ktoś może mieć inne. Jednak drażnią mnie stwierdzenia - nie jem mięsa, bo szkoda mi biednych zwierzątek, jednak popatrzcie na moje wypasione 240l i co powiecie na moją obsadę F0. Czy to aby nie nazywa się hipokryzja?

Opublikowano
..a przypinacie sie czasem do drzew?

niektorzy skrajni na pewno..

zalatują mułem

Racja najgorsza ryba ktora mozna kupic i zjesc... I to jeszcze na swieta.. fuj..

Popatrzcie na świnie, krowy, konie, kury, indyk

To samo pomyślałem..

-przestać jeść mięso

Jestem ssakiem miesozernym, nie wyobrazam sobei nawet zycia bez kurczaka, smazonyego kotleta i golabkow w kapuscie..

Pytasz co zrobić? Nie kupować od takich sprzedawców.

Dokladnie, kupic od rybaka, ze stawu czy skad tam, i jak ktos lubi ten mul jesc, w domu ukatrupic i zjesc..

Opublikowano

a ja je tak lubię że mogą śmierdzieć i mułem a ja i tak je zjem ze smakiem.

A może rzeczywiście zonka potrafi je ekstra zrobić :)

Opublikowano

Tradycyjny polski karp musi trącić mułem nie ma rady :wink: . Wszystkim miłośnikom karpi (i tym którzy je smakują i tym którzy je ratują) życzę wesołych świąt, oby wam karpie mułem nie pachniały, igły z choinki nie spadały a pyszczaki w dobrej kondycji się chowały :)

Opublikowano

Ja tez lubię karpia i znam sporo osób ,które lubią, ale prawie nikt nie jada karpia poza kolacja wigilijną. I tak sie zastanawiam dlaczego niby? Karpia mozna kupić przez cały rok , kościół chyba tez nie "reguluje" tego kiedy jeść , a kiedy nie jeść karpia, więc dlaczego 99% ludzi karpia jada raz w roku? Tradition? :? Czy tylko?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.